30/9 – om en förskoleklasslektion i Påskbergsskogen.

Vill du nosa skyddade inlägg?
1/10 - om det sista ur september.

I förrförra veckan hade jag förmånen att få hänga lite med femåringen i hennes förskoleklass! De inledde dagen med utelektion och jag följde med till skogen precis bakom skolan där barnen undersökte vad som gömde sig under löv och stenar. Vädret briljerade med bästa västkusthöst och trots att det nöp lite i fingrarna – är verkligen inte van att vara utomhus sådär 😉 – var det inte kyligare än att jag klarade mig fint utan mössa och vantar. Vilken lycka att få följa sitt barn ett slag i sin vardag! Bara det värmde ju såklart.

EmmaLi jobbade i par med sin gamla förskolevän Liam, och jag smög fram mobilen och lyckades fånga dem mitt i ögonblicket ♡


Efter en stunds letande, rafsande i löv, kastande av pinnar och spanande efter ekorre som skuttade runt i träden högt ovanför oss samlades klassen i ring för genomgång av sina fynd. Jag fick lära mig hur många ben en gråsugga har (sju på varje sida) och att den är ett kräftdjur. Vi fick också veta att insekter alltid har sex ben, fast det visste jag faktiskt, och att maskar andas genom skinnet. Lagom till att alla började rota i väskorna inför fruktstunden smög jag min kos, efter att ha ärligt tackat alla barn och fröknar för en jättemysig stund med dem i Påskbergsskogen!

Vill du nosa skyddade inlägg?
1/10 - om det sista ur september.
6 comments Lägg till din
  1. En alldeles underbar morgonstund blev det för mig! – fast det var väldans va kidsen stökar ;p svårt att sitta still och lyssna under genomgångar å så…

   1. Klart de gör! De vill ju uppleva! Göra! Prova! Leka! Leva! Tänk den tiden en annan hade samma äventyrslusta som de…. det var tider det! 😀

    1. Jamen såklart! Men det är inte tokigt att lära sig lyssna på andra, av respekt om inte annat. Vi är bortskämda med en bra förskola där barnen har samlingar och genomgångar och de får t o m hålla små ”föredrag” inför sina kompisar.

     Säkert var det inte helt urvalsgrundande att luta sig mot det lilla jag såg under min timme med förskoleklassen, men… det var liksom inte så mycket ”begära att barnen ska lyssna” där inte! Men det blir väl bättre ju närmare riktiga skolan de kommer! Har ju bara gått en månad än så länge 🙂 plus att jag var där och ”störde” – även om jag verkligen försökte hålla mig i bakgrunden!

     1. De var dessutom i skogen, med en hel massa spännande omkring sig, Det är säkert skillnad när de är kvar på förskolan och har samlingar. 🙂

      1. Fast dom hade vanlig samling på skolan inne, först… :/ nåväl! Det blir nog bättre – eller vad jag ska kalla det! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *