17/10 – om att lära små små barn att simma.

16/10 - om du frågar efter min sämsta egenskap...
Dagsens tips: maskeradkläder med stil!

Som förälder till en simkunnig* men rätt icke-motorisk femåring är det med stort intresse jag läser på SwimITs sajt om en för mig helt ny metod att lära sig simma bröstsim. Simskolefröken gillar såklart inte ”grodbenssparkar”, men jag som inte är ute efter att fostra elitsimmare tycker det duger fullgott med en rejäl benspark… oavsett kvalitet 🙂

Den stora svårigheten för EmmaLi är att få ihop bröstsimmet motoriskt. Hon kan både arm- och bentagen teoretiskt och visst tar hon sig fram i vattnet även med bröstsim (ibland riktigt bra t o m!) men kanske kan vi hjälpa henne släppa en del av pressen att få det perfekt – det är te’xempel så många moment i en korrekt bröstbenspark som ska klaffa – genom att nöta de små momenten ett och ett? Och lilla treåringen, som än så länge inte ens borde börjat fundera på att simma bröstsim men som ligger bredvid syrran i soffan eller på golvet och övar, kanske kan hon få en rejäl skjuts in i rätt teknik från början?

Vår simklubb har förresten en ny fin hemsida! Kolla in hos Falkenberg Simklubb vettja!


* simkunnig är du om du kan ”trilla” ner i vattnet och simma 200 meter, varav 50 på rygg

16/10 - om du frågar efter min sämsta egenskap...
Dagsens tips: maskeradkläder med stil!
17 comments Lägg till din
  1. Haha! Tja, kan jag väl göra 🙂 men det var i våras – när hon var 5,4 år – som vi simmade 200 meter ihop hon å jag *mallar mig*

 1. jag är jättesugen att börja prova hans tekniker och se vilket resultat det får! Fast först blev jag jätteprovocerad 😉 men sedan sansade jag mig och sa till mig själv – ge karln en chans – och det var tur det!

  1. Jag har ju inte samma ”prestige” som du i de här fallen så jag läste med helt öppet sinne 🙂 när vi övade idag EmmaLi å jag så fick hon till det riktigt bra! Det fattas nog lite vinklade fötter hela vägen (hon försöker verkligen men jag vill öva ett moment i taget nu!), fast hon håller ihop knäna fint och det är väl det som räknas har jag förstått ;p

   1. Jag tror faktiskt, fortfarande, på att basic fysik gäller, dvs att man inte vill göra sig mindre strömlinjeformad än man är i vattnet, dvs höften och axlarna är bredast och ju färre kroppsdelar som sticker ut, desto bättre 😉 Resten av simvärlden kan ju omöjligtvis ha fel när det gäller hur man simmar fortast liksom 😀

    Jag är ju inte ”stenhård” på knäna ihop, men jag vill inte se grodknän och ben under magen., men lite delade knän kan jag leva med 😉 Vad ni gör på egen hand kan jag ju inte direkt ha nån åsikt om 😀

    1. ”Knän under magen”.. nu blir jag lite osäker? Hur vet man om det blir det? Det är ju inget vi övar hemma men hur ska vi tänka på att öva bort det – om det är så att det förekommer?

     Klart du ska ha åsikt! Om vi gör bort oss i träningen hemma blir det ju ett svårare jobb för dig i vattnet sen!

     1. Alltså, de får inte ha mindre än 90 graders vinkling i höften, om hon ligger på säng soffa så kan hon inte dra in benen för långt mot magen. Hon får sämre kraft att sparka därifrån + att vattenläget blir helt kasst.

      1. Dom måste ha mer än 90° vinkel alltså? Vi övar oftast sittandes på en stol (får snygga magmuskler då 🙂 så det är svårt att öva vattenläge då, om det är bra eller dåligt vet jag inte!

       Hur gick det idag då?

      2. Det gick fantastiskt bra – hur fina bröstsimsben som helst när vi simmade på mattan!

       liggande på stol blir bra, då kan hon inte dra in benen för långt!

 2. Jösses! Ni alla får simning att framstå som högsta graden av raketforskning!
  Personligen gick jag aldrig ens på någon simskola utan lärde mig själv att simma som 8-åring när jag lekte i vattnet med resten av kompisarna i min Svenska2 klass. Det var bara att sprattla lite tills man fick kläm på det. Ingen teknik där inte (:

  1. Haha! Du är raketforskare Agata 🙂 för alla andra ungar måste vi föräldrar genomgå svåra kurser för att lyckas lära våra kids simma!

   Fast om jag ska vara seriös så är det såklart lättare för en åttaåring att lära sig simma än en treåring. Motoriskt har åttaåringen helt andra förutsättningar! Det går barn i EmmaLis grupp som är sju, åtta och tio typ. Dom har såklart inte svårt att lära sig simma, dom slipar på tekniken och övar på att få sim-längderna i kroppen 🙂

  2. Att få till något som gör att man kan ta sig fram 25-50-100 meter i lugnt vatten är inte så svårt, det klarar man med nästan vilken simteknik som helst.

   Att kunna simma så bra att man kan simma ”näsan hur långt som helst” och också klarar av att simma i gropig sjö/vågor, då krävs det lite mer.

   Det som de flesta icke-skolade bröstsimmare gör är att de har problem med just vinklingen som killen på den länkade sidan beskriver, och utan den vinklingen får du inte särskilt mycket framdrift i vattnet, du får dålig utväxling på energin du sätter in helt enkelt. Lite som att försöka springa fort framåt men istället hoppa högt upp i luften på varje steg. Näst vanligast är att man ”saxar” med benen vilket också ger sämre framdrift på insatt kraft.

   Jag tycker att en god simkunnighet med bra teknik i flera simsätt är att betrakta som en bra livförsäkring och jag skulle önska att alla barn fick lov att gå i en riktigt bra simskola.

   1. Där handlar det väl lite om prioriteringar. Jag tycker att jag hittills har klarat mig fint med dom simkunskaperna jag har. Någon kilometerlång simsträcka blir det ju aldrig och jag är dessutom otroligt vattenrädd vilket resulterar att jag sällan rör mig längre ut än dit jag bottnar. Så nä, jag måste säga att jag är väldigt glad över att min mamma i det läget hellre prioriterade min riktiga hobby före simlektioner 🙂

    1. Absolut! Och vilken tur att du hittills inte hamnat i en vatten-nödsituation! Tänker man ändå inte underhålla sin kunskap så är det inte heller så stor mening med att lära sig finliret från början. Simkunnighet är tyvärr en färskvara och det syns tydligt i drunkningsstatistiken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *