19/10 – om allt går enligt plan…

18/10 - om helg på en fredag.
20/10 - om oops som det blev 😀

…lämnar döttrarna och jag västkustsverige i slutet av januari och kommer inte tillbaka hit förrän i mars! Flygstolar mot Krabi och från Phuket nu prelimenärbokade och nerverna är gifvetvis på spänn! Mattias kan inte vara borta så länge som oss, men vi har två olika idéer på hur vi ska göra.

”Alla” tipsar om Koh Lanta så jag antar det är där vi hamnar – om än jag tror det egentligen är lite för ”tråkigt” och o-paradisiskt för mig. Men det går ju att röra sig? På ett par månader ska vi väl – om det lockar i ”måste se nåt verkligt vackert!”-viljan – kunna ta oss bort från sand och sten? Och för kidsen tror jag denna thailändska svenskön framför andra kommer vara perfekt! Kanske ska kolla hur det ligger till med förskola/förskoleklass på Lilla svenska skolan (eller vad den heter?)?

Det är faktiskt flera av mina/våra vänner som pratat om att möta upp oss där nere. Nu har ni lite mer kalender att gå på 🙂 någon som kan/vill försöka synka? Hade varit fantastiskt skojigt asså!Igår var en produktiv dag. Förutom resebyråbesök på eftermiddagen och galamiddag i Sparbankshallen på kvällen var döttrarna också hos frisören och blidde fina! Lilla tjejen har nu fått lugg och stora har kort hår ”som vanligt”. Ett styck spindelmandräkt (se inlägg igår) hamnade också i shoppingpåsen hem och kommer packas upp av äldsta när hon fyller sexåring om tre veckor ♥

18/10 - om helg på en fredag.
20/10 - om oops som det blev 😀
31 comments Lägg till din
 1. Åh, åh, ÅH! Just Koh Lanta är inget jag har vidare värst mycket erfarenhet av, men många långa veckor i solen låter helt wunderbar. Jag hoppas på en uppföljare på sommaren själv, men med vänner den här gången.

  1. Om du bara visste hur mycket jag snokat hos dig för att hitta vicka öar ni var på i somras men… jag hittar bara Samui (har helt för mig att ni var på minst ett ställe till?)! Om du kommer ihåg och får tid/lust blir jag superglad för en hint om länk, eller kanske ett privat mail med snabba tips och trix du har att dela med dig av!

 2. Lanta är inte oparadisiskt!

  Tvärtom, du slipper all neon och försäljning och sånt! (Lanta är sig ganska likt sen ni var där fast mer och bättre väg längs stranden och mer folk)

  Vi får prata om vad ni vill ha för boende och hitta något som passar

  1. Det är just det jag är rädd för… att det ska vara sig likt… jag är som du vet inte särskilt förtjust i Lanta alls. Det finns så många fler ställen utan neon (jag har under mina sammanlagt fåtal veckor i Thailand och Kambodja faktiskt upplevt väldans lite neon, men det är la mycket värre nu än när vi var där ’06 och ’07!) och det finns så många ställen i samma region med vackrare omgivningar! Det jag har svårt för med Koh Lanta är att den där ön vi var på ser ut ungefär som Kanarieöarna eller Medelhavet. Det är brötig djungel och döda palmblad och en obruten horisont – jag vill ha kalkstensklipporna från Krabi! – och det är knappt ens turkosblått hav! Och är det dessutom mer folk så är det liksom ingen fördel… jag vill ha lugnet… Men… Koh Lipe lockar och ligger ju rätt ”nära”… Kan ju vara bra att ha nånstans att utgå ifrån!

   Bollar APSILUT gärna idéer med er! Det jag lärt mig är att det jag söker är ofta ungefär tvärtemot det du gillar så vi borde rätt snabbt kunna hitta/sålla bort några ställen att bo på :p

   1. Just kanarieholmsdelen av Lanta håller vi oss ju långt borta ifrån! *ler* men jo renare är det än för några år sedan och mycket färre vildhundar.

    Hade det inte varit för det politiska läget så hade jag sagt att du snarare ville ner mot Trang, för att få de obrutna linjerna och kalkstenen. Några av de vackraste vyerna jag sett! Och även om det sällan är faranger som är måltavla så är det dumt. Men det finns ju resorter av den typen du brukar söka på några av öarna söder om Lanta. Och där pratar vi turkost vatten och vit sand!

    1. Ahmen NOW we’re talking! Kan du hitta mig ett hedbertskt boende på Lanta så kan jag nog stå ut bara jag har turkost vatten inom nåbart håll!

 3. Såg diskussionen på FB kring val av SA och eldade upp mig lite här hemma btw. Är tredje eller fjärde liknande dialogen som dykt upp lite här och där bara senaste månaden, där andras val av resmål måste nedvärderas pga inte speciella. Känner jag mig själv rätt så kommer nog snart ett blogginlägg på ämnet (inte ditt specifikt, men generellt).

  1. Det var min mamma som ”protesterade” Alfva och det är ju hennes jobb att ifrågasätta mina val 🙂 hon har också själv rest runt i de båda regioner hon föreslog så det var inget allmänt ”gnäll” bara – faktiskt! Men i sak håller jag med dig. I detta fallet är det ju så tokigt att jag försvarar mitt val också eftersom jag egentligen inte vill åka till Lanta (som är mitt svar på Thailands Kanarieöar – ihop med Krabi och Phuket). Det finns ju så otroligt många vackra små öar däromkring men just Koh Lanta är ju inte ”paradislik” på det viset. Nåväl. Vi får se. Och tack för stöd å sådär! 🙂

   1. Jag förstod att det var din mamma och att det inte låg något ont i hennes tankar, jag tycker ju själv många slentrianmässigt hamnar i fack vad gäller resmål. Men det har varit andra kommentarer runtom jag märkt som varit mer av den överlägsna typen, för alla är vi inte upptäckare i blodet. Det som är exotiskt för mig eller dig kanske framstår som Gotland för en annan. Poängen är ändå att ingen resa ska vara mindre värd.
    Ps. Sambon som bott sex år i Sydafrika hälsar att njae, kanske inte vore hans första alternativ av resmål heller om han vore ensam med två barn.

    1. Jamen jag håller VERKLIGEN med! Vi har många gånger fått ”försvara” vårt val att åka till Kanarieöarna på vintrarna istället för till Thailand eller – usch och fy – Egypten!? Tidigare var det enkelt att prata omkull Thai-förespråkarna med flygrädslan, men eftersom den verkar ha gett med sig (annars har jag jäklar-i-mej problem!!) har jag inte det argumentet kvar. Egypten gillar jag personligen inte eftersom jag inte vill sponsra det landet med nånting. Detsamma gäller Turkiet. Thai då? Jajemen. Hyckleri så det sprutar om det för maken till diktaturiskt kvinnoförnedrande land finns väl knappt? Blä för mina kassa principer som bara får komma till tals när det passar – tydligen… 🙁

     Massa tack för pepp och kloka tankar! Och hälsa mannen ett tack mä!

 4. Låter fantastiskt underbart! Och modigt 😉 Som resmålsinput säger jag att du får fundera på vad syftet med resan är, just den här gången, uppleva en annan kultur eller fly vardagen en stund? Träffa andra skandinaver eller inte?

  1. Kloka du! Det är precis så jag försökt tänka: vad är viktigast? Vad är det jag vill ha? Vad är jag beredd att ”offra” och vad är jag redo att fajtas för? Osv.

   Krams!

 5. Verkligen modigt! Det hade jag inte vågat göra när mina barn var små. Jag tyckte att det var ett tillräckligt äventyr att ta bussen in till Norrköping. Båda hade anlag för åksjuka…

 6. Gullegumman, så bra att du förstod rätt! Och omvärlden ligger ju kvar när barnen blir äldre… och troligen mera lättrest också

  Roligt om du får sällskap för det KAN nog bli enahanda med ”bara” barnen som sällskap och vara ensam på kvällarna. Man vet aldrig men kanske mrmr, om hon hittar billig resa kan dyka upp nångång i mitten, jag har ju en Canariasvecka först att klara av så slantsen kanske är få, då!

  1. Ja precis så! Utforskar gärna med kidsen men då vill jag de ska vara stora nog att till fullo minnas och gärna själva få vara med och utforma äventyret!

   Du är så välkommen!! – precis som överigt sällskap! En spontan retur-resa med typ Air China kan ju köpas för små pengar tror jag? Och du är ju van vid högst mer spartanskt resande än så, på egen hand 🙂

 7. Åh så härligt! Vi skulle gjort detsamma om nu inte lilla hoppsan hade blivit till hehe. Crille och jag har tillbringat 2 hela månader i Thailand på långresa samt flera semesterveckor med och utan barn. Jag måste rekommendera lite annorlunda städer och ställen i kombination med badplatser 🙂

  Et ställe som både du och barnen kommer bära med er för alltid om ni väljer besöka det är tigertemplet där munkar lever tillsammans med tigrar och andra djur fritt. Det ligger i Kanchanaburi och man tar ex ett tåg från Bangkok och sedan tuk tuk sista biten. Där får ni chansen att klappa tigrar, se hur de rehabiliterar tigrar, föder upp ungar på vegetarisk kost osv. Riktigt häftigt!

  Ett badparadis är Koh Tao som är en ö utanför Koh Samui & Koh Pangan. Här är det lugnt och ett väldigt okomplicerat liv som väntar. Häng på stranden med grillad mat och folk som har spontan eldshow, gitarrspel, barn som spelarfotboll i sanden. Ett riktigt öparadis. Vill man ha lite mer hålligång men ändå fantastisk natur, bad, elefantridning mm rekommenderar jag Koh Chang och Även Koh samet som är öar som ligger ca 5 h från Bangkok lite mer österut.

  Hör av dig om du har frågor;-) jag har varit på många ställen men aldrig phi phi och lanta som vi tänkte ta nästa gång. Även norra Thailand med Chiang Mai är häftigt!

  1. Koh Tao har jag kikat på! Samui är för stort tror jag, precis som Samet. Chang ligger på ”fel” sida, typ 🙂

   Jag kommer pumpa dig på information Linda! TACK för att du erbjuder dig! Det blir väl svårt för er att hinna med Lanta i vårvinter, annars hade jag gärna bjudit hem er till min lilla hydda där – för mycket talar för att det blir där vi hamnar åtminstone i några veckor!

 8. Hedbergskt kan vi säkert hitta, frågan är bara vad budget per natt är! Och hur kanarieholmiska omgivningar du vill ha… Allvarligt det finns flera charterhotel i norra delen på klong dao. (Men jag vill inte riktigt tro att det du vill ha är ett stort komplex som kunde legat precis var som helst?) Royal lanta ska vara riktigt bra. Vill du vara säker på att klara dig på svenska så finns sothern lanta (som jag avskyr av en miljard anledningar varav priset bara är en)

  Men du skulle kunna googla relax bay eller causarina. (Rawiwarin och något mer ställe neråt där kanske) pimalai är ju ett lyxhotell

  Eller googla poseidon villas.

   1. Haha! Nu har du läst slarvigt: jag vill ju ha noll Kanarieö, det är ju därför jag egentligen vill åka till nåt ödsligare mer söderhavslikt än Lanta! Jag klarar mig alldeles utmärkt på att peka och le, svenska vill jag absolut INTE ha.. Kanske har jag uttryckt mig dåligt: jag vill ha en lugn skön avslappnad semester. Jag söker INTE tjo och tjim, jag söker INTE komplex, jag söker INTE skandinaver och turistområden! Det jag vill ha är lugn och ro, turkost vatten, ta dagen som den kommer, Jag vill bo precis vid vattnet och ha gångavstånd dit jag vill ta mig. En viss standard vill jag ha, ja, jag vill slippa kryp och läskig natur. Jag vill ha lyckliga barn, mat serverad och solkräm i bagaget. Vi reser lätt lätt och har inget behov av att klä oss snajsigt eller gå på fina restauranger. Kanske finns inte vad jag vill ha inom den budget jag söker, men jag har en känsla av att Koh Lanta faktiskt är på tok för stort och livligt. Iaf för att jag orka ska vara där hela vistelsen. Kanske funkar det för kidsen och mig några veckor men hela resan orkar jag nog inte vara kvar där 🙂

    Jag är otroligt tacksam för all hjälp jag kan få! Alla råd är välkomnare än välkomnast!

    1. Nja, läskig natur är ju lite svårt att undvika på Lanta eftersom det på ena sidan vägen är strand och på andra är djungel.

     Men nu är jag lite klokare. Det låter som du vill ha lite mer likt vad vi vill fast vi är för snåla för att betala dubbelt så mycket för att få handdukar som matchar. (de pengarna lägger vi hellre på mat, plus att vi älskar gemytet på de där mycket mindre ställena, om man hamnar rätt). Våra krav brukar vara: AC, rent, varmt vatten i duschen.

     För att få pool av lite storlek måste du nog till något mer komplexlikt.

     Med tanke på att barnen ska kunna bada i havet tror jag på Klong dao eller Long beach.

     Longbeach:
     Vidhåller att du ska kolla Casuarina. Och goggla Sanctuary. Och Castaway. Första är ett hotell som även har charter. De två sista är liknande vårt boende men mer stylish. Jag gillar inte maten på Sanctuary, men det är superdupergott på Castaway (och de serverar popcorn till after-beachen). Resturangen på stället vi bor är bra. Du kan också kolla pappilion, men det ligger lite längre från resturangerna på gatan i longbeach. Och Somewhere Else.

     På Klong Dao är det mer charter ju längre norrut. Men titta på Ocean View. Och av dem lite mer söderut finns ett Best Western, Sen tror jag det var Holiday Villa jag tittade på till bror med familj. Verkade trevligt trots att jag tycker det är lite stort.

     Ska fundera vidare

     1. Haha! Handdukar har jag inga krav på, mer än att de är rena och mjukare än östtyskt dasspapper 🙂

      Kollade dina hotelltips genast och jomen, det ser lovande ut på flera håll men oj så dyrt… får nog omvärdera budget kanske? Hade räknat med typ 400:- natten (har som sagt inga andra krav än era förutom att jag vill ha pool. Dvs; AC, varmvatten och pool. Och strandläge. Men lyxigt behöver det inte vara! Det där Casuarina (stavningsrättade 😉 ser fantastiskt ut, men… ujuj. Får se vad vi kan pruta fram hos Resebyrån 😀 eller via vänner?

      Klong Dao bodde vi på, det är där stranden är rätt vissen väl? Hur långt ner brukar ni bo? Jag vill ju kunna ta mig till civilisationen utan tuctuc.. är det överhuvudtaget möjligt? Jag kommer inte packa flytvästar men väl reflexvästar… min rädsla för olyckor vettu…

      1. Saladan är inte mycket till civilisation och oavsett var du bor måste du nästan åka tucktuck eller taxi dit.

       Vi bor på södra longbeach med det lilla som finns i affärer där och ett stort utbud av restauranger på gångavstånd. Antingen på stranden eller vägen. (Just detta hade jag i åtanke). Plus faktiskt nästa strand på gångavstånd.

       Samma med Klong Dao. Du har allt utbud du behöver på gångavstånd.

       Sen vet jag att du om du är där mer än en vecka tio dagar kommer att vilja se mer än ”din” strand!

       Så länge du inte bor inne i Saladan så bor man på stranden!

       Priserna är alltid förhandlingsbara om man ska stanna längre. (Om du kan klara dig utan pool blir det mycket billigare… Men även utan poolen tror jag du tycker vår betongbungalow är för simpel. Men där hamnar vi på typ 300 kr natten utan frukost,)

      2. Ja. Får la tänka om klart. Jag trodde ett boende som ert, efter vad du beskrivit, kostar typ tvåhundra natten. Det var länge sen jag var i Thailand (på Koh Lanta) märker jag 🙂 vi betalade 40 spänn för en hydda på Klong dao. Minns inte vad vi betalade för betongbungalowen men det var inte mycket mer. En hundring kanske? Fast då hade vi prutat hårt iofs 🙂

       Planen är att stanna några veckor på varje ställe. Har inte för avsikt att ”bosätta mig” på samma ställe – om det inte är förtjusande trevligt förstås! Vill se nån paradisö och kanske åka till Ao Nang några dagar bara för att förfasas över hur det förfallit :p vill återse Railey och Chicken Island. Hade velat åka till Koh Tao också för det har jag hört bra om. Kanske till Koh Pangan (eller hur det nu stavas) också. Och så avslutar vi med några nätter i Kao Lak och ett hotell jag fick höra talas om och som vi förälskat oss (jag förälskat mig) i!

      3. Har du fortfarande inte lärt dig att jag är duktig på överdrifter? (Även om det inte är standarden vi valt det på)

       Googla thaihouse beach resort!

       (Vi betalar lite mindre och får omatchade handdukar. Going rate för vår bungalow utanför peakseason är 1200 bath, vi betalade 1000 i vintras, när vi hyrde månadsvis betalade vi 500 bath per natt, men då tillkom städning och lakan/handdukar med ca 1000 bath per månad)

 9. hehe näe tyvärr hinner vi inte med en tripp till våren *snyft* men funderar ändå på om en sistaminuten i december går… om jag mår bra med vill säga.

  Jag läste igenom min anteckningar nu (skönt såhär i efterhand att jag skriver ner mycket). Vi bodde i vääldigt enkla bungalows med varmvatten och el men inte ac utan bara fläkt och betalade då 600 baht/natten det är ju dock 6 år sedan så mycket har nog hänt. Vårt hotell hette Coral divers resort och stranden var kanonfin och även resorten som hade fin pool mm. Vi gjorde bla en dagsutflykt till en ö som egentligen är 3 öar som sitter ihop med en strandremsa (ofattbart vackert men många turister>) och heter Nanguyan. En restaurang/bar som fanns då och låg på stranden hette Dry Bar. Där satt man på mattor i sanden bland eldfacklor och njöt. Även restaurang Choppers kan rekommenderas (om den finns kvar ;.))

  Återkommer om jag kommer på mer!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *