20/11 – om en slaktad docka i Philofix.

19/11 - om tyfonkatastrofen på Filippinerna.
21/11 - om barn, föräldrar och det dåliga samvetet.

Som sist på bollen ger jag mig in i diskussionen om den sönderklippta dockan i Bolibompa. Eftersom SVT föredömligt bett om ursäkt och dragit tillbaka klippet från playkanalen är det svårt att få tag på rörliga/ljudliga bilder nånstans men eventuellt funkar den här länken till en privat facebookstatus ett tag till?

Jag har inte sett programmet i sin helhet å kan därför egentligen inte kommentera saken seriöst. MEN. Det jag vänder mig mot utifrån de klipp jag sett från inslaget är programledarens attityd: hon har en tydlig aggression mot dockan hon klipper hål i och sticker ut ögonen på. Varför? Räcker det inte att hon pysslar om dockan till en ful (och tveksamt el-säker?) lampa?

Mina ungar tittar gärna på Philofix. Eller gjorde iaf under tiden Philomène Grandin ledde programmet. När Rakel Wärmländer tagit över är det inte alls samma pyssliga myskänsla och min nyblivna sexåring är inte heller lika intresserad. Att det numera vänder sig till större barn märks tydligt, inte bara genom att Rakel den här gången attackerade en bäbidocka verbalt – ”nu är slutet nära!” och ”Nu ska kläderna av!” röt hon – och med sax i ryggen.

Som spinn off-diskussion kan jag inte låta bli att undra: varför bytte/byter dom inte namn på programmet när det på så många vis blivit ett nytt? Vad sägs om Rakefix?

19/11 - om tyfonkatastrofen på Filippinerna.
21/11 - om barn, föräldrar och det dåliga samvetet.
6 comments Lägg till din
 1. Jag vet inte vad jag ska säga.
  Allvarligt, alltså. Jag har inga ord.
  Jag tycker att idén om en lampdocka är ganska kul, men att slakta en docka på ett sådant sätt, med en sådan vurm, ger en ganska olustig känsla. Och då är jag i regel ändå ganska okänslig för sådant.

  1. Ja, jag undrar också var denna märkliga ilska kommer ifrån? Nu är jag iofs känsligare än de flesta, men… nä… visst är det märkligt?

 2. Tycker att Rakel i sig är en obehaglig människa å sättet hon slaktar den stackars dockan på är avskyvärt! Ska man nu ha sönder något som liknar ett barn kan man ju göra d lite varsamt å respektfullt istället för detta brutala aggressiva sätt. Sen kan väl d flesta varelselika prylar med lysande ögon ge dem flesta människor mardrömmar stora som små.. ett stort ogilla på hela saken från mig men främst på d aggressiva brutala utförandet..

  1. Du sätter ord på hur jag känner Lina, vilket är skönt! Jag var faktiskt rädd att jag var ensam om att känna så eftersom jag har fått en del mothugg när jag ventilerat mina idéer bl a på FB?

   Varför sån aggression? Nä. Jag fattar det inte.

 3. Andra har sagt det så mycket bättre än jag! Och det stora problemet som jag ser det är inte huruvida programmet var bra eller dålig TV utan den totala moralpanik som utbrutit. Jämfört med mycket annat som visas känns ett skämtsamt ”mord” på en docka i syfte att låta en tröttnad leksak få nytt liv som mest onödigt och som bäst ganska roligt. Däremot instämmer jag med dem som tycker att resultatet blev inte bara fult utan också rätt skräckfilmsskrämmande!

  http://tvdags.se/artikel/dockpyssel-styckmord-och-rasande-foraldrar
  http://debatt.svt.se/2013/11/19/fula-lampor-storsta-problemet-med-svts-dockmord/

  (Jag har inte sett avsnittet själv, men flera mycket vettiga vänner till mig har och de tycker inte illa vara)

  1. Fast jag diskuterar inte ”tittarstormen”, jag skriver om programmet! – som jag utifrån det jag sett tycker var korkat på flera vis. Jag tycker inte ”mordet” utfördes på ett skämtsamt vis, jag tycker det var barbariskt – och det faktum att SVT tagit tillbaka och bett om ursäkt visar ju att de tycker detsamma?

   Ang stormen så håller jag med men jag valde att inte ta upp den saken i inlägget 🙂 så här hade jag iaf skrivit om saken:

    Jag läste en del kommentarer under SVTs ursäkt på Facebook och förundrades över många mänskors märkliga språkbruk. Dessutom fattar jag inte alla ilskna kommentarer under en URSÄKT?! De har ju sagt att de gjorde fel, att då tjata vidare om ”fy va dåliga ni är som gjorde fel” är knappast konstruktivt?

    Folk har för mycket tid. Så är det bara. Tänk om dom lagt lika mycket energi på att sitta bredvid sina ungar i tv-soffan. Då hade de kanske inte behövt rasa så för då kunde de kunnat byta kanal, eller åtminstone förklara vad som hände på tvn för sina små stackars barn?

   En av kommentarerna efter inlägget i den översta av dina länkar sätter ord på det jag menar. Och ja, jag tycker resultatet blev skithemskt! Men skönheten ligger ju i betraktarens öga 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *