22/11 – om lite nytt i nosarna.

21/11 - om barn, föräldrar och det dåliga samvetet.
23/11 - om invigning av nya lekplatsen i Påskbergsskogen.

Efter att ha kämpat i sjutton svåra år la jag till slut ner försöket att googlefont-ändra typsnitt i bloggrubriken och gjorde helt sonika en ny header, med foto och text i ett. Hur det blidde? Nja. Eftersom jag inte besitter tillräcklig kunskap i bildredigering (går det ens att göra kollage i photoshop?) fick jag komponera i nåt halvkomplicerat gratisprogram jag dragit hem via App Store. Sen följde ytterligare fem svåra år för att få proportioner och bakgrund att synka och hujedamej det är mikroupplösning pixelmässigt men nu ser det tillnärmelsevis åtminstone försvarbart ut i både dator och mobil och ehum jag ser det som att det finns rum för improvements! Kan alltså se hur det ser ut på 13″ bärbar dator, iPhones med mindre och lite större skärm samt iPad 9,7″. Jag tar hemskt gärna emot input på hur det ser ut hos dig?

Nåväl! En nygammal era i nosarna är här: centrerad header och wihoo jag är tillbaka till typ hur bloggen såg ut för sju år sen 🙂 och detta inlägg skriver jag såklart bara för att ha daterat när jag designade om…

Nästa steg blir att välja andra foton. Göra nya kollage. Och tröttna på typsnitten. Men det får bli en annan dag!

21/11 - om barn, föräldrar och det dåliga samvetet.
23/11 - om invigning av nya lekplatsen i Påskbergsskogen.
14 comments Lägg till din
   1. Har inget photoshop längre men hjälper gärna till när vi ses nästa gång. Du lägger bara ett vitt bakgrundslager och sedan lägger du de andra bilderna i varistt eget lager så kand u laborera runt dem. Texten i sitt lager osv . Izy pizy

    1. Men det är ju där det blir problem. Jag kan inte lägga lager… och jag kan inte ändra storlek sen för jag vill ju ha bilden i en speciell pixelstorlek!

     Vi får ta två dejter: en på lekplats och en med datorn?

     1. Om du har photoshop kan du lägga lager det är ju liksom det photoshop gör? Nu är jag defintiivt inte proffs på att mobilanpassa sajter men jag trodde att i bildfallen så lägger man upp olika bilder för olika storlekar?

      1. Haha! Du är söt! Klart jag vet det lägger i lager 😀 frågan är ju var jag 1) hittar kollagebyggardelen, och 2) hittar ”ett vitt tomt lager”!

       Jag bloggar i wordpress och kan givetsvis skala bilden här, men då blir ju kvalitén därefter 🙁 jag skulle vilja komprimera bilden redan innan, ex i konvertering från Photoshop kanske?

       🙂

      2. Jag brukar undvika att jobba i själva backround layer utan lägger ett lager ovanpå det som är helt vitt, sedan lägger du in en bild i varje lager ovanpå, du kan sedan skala bilden i lagret till en bra storlek, dra och flytta dem, jag brukar croppa dem till någotsånär rätt storlek innan jag klipper in dem för det blir lättare så. Eftersom allt som är utanför bilden är genomskinligt så lyser det vita igenom och blir kanter mellan bilderna när du har placerat dem. Det finns inget ”kollage”-lager utan du får skapa det genom att manipulera de olika lagren.

      3. du lägger alltså bara ett lager, hämtar färgspannen, väljer vit färg och tippar i det i lagret.

      4. texten lägger du ju också i ett eget lager och kan då bestämma dess placering gentemot bilderna.

 1. Fixa kollage i PS är förvånansvärt enkelt! Speciellt när till och med jag som är ungefär lika tekniskt lagd som en tampong klarar av det (:

  1. Försök inte bruden, jag har hört dig in action och du är klart mer tekniskt lagd än både tamponger och hårblåsar.! Så, du gills inte som referens för ”enkelt att använda” när det gäller Photoshop darling 😀

   ps. till mitt försvar: kan det vara så att det är föör enkelt? dvs att jag gör det för komplicerat för mig/skämt bort mig med mer enkel kollagetillverkning i typ femtiotvå olika iPhone-appar? eller kan Mac-versionen (som finns på engelska, bara det liksom!) vara mer ologiskt konstruerad?

  1. Haha! Lathet kan jag lastas för i alldeles för många fall, även i det här faktiskt… även om jag vanligtvis har oceaner av tålamod gällande CSS/html-pill orkade jag i just det här fallet lägga mer tid: blidde genväg och helt ny header 🙂 tack för snällt skriv! Skoj att få positiv kredd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *