Dagsens tips: allmän förskola är gratis (i vår kommun).

18/1 - om ett hejdundrande kalas för en fyraåring!
21/1 - om en jäklans schysst rektor!

Trodde jag hade koll på allt, men en sak hade jag uppenbarligen missat: att anmäla Milla som 15-timmarsbarn under tiden vi är på långresa… ett 15-timmarsbarn över 3 år har nämligen här i vår kommun gratis allmän förskola mellan 1 september och 31 maj, och vips har vi (kanske) bytt två månaders förskoleavgift mot typ hela boendet på Koh Bulon! Det sätter saker i proportion… å då bor vi ändå väldigt billigt på Bulon.

Nu återstår bara att hålla tummar för att rektorn går med på sen anmälan! Egentligen ska sånt här registreras en månad i förväg… men… jag hoppas på flexibilitet, särskilt med tanke på att vi sedan i höstas hjälper kommunen spara flera arbetstimmar i veckan på att låta våra barn stråla samman från fritids och förskola, istället för att de går ensamma med varsin pedagog på var sitt håll 🙂

För fritids finns tydligen inget avgifts-prut däremot. Det är en kostnad per läsår, oavsett hur många timmar kiddi behöver eller inte behöver omsorg. Å andra sidan är det inte många hundringar per månad det rör sig om. Fritids är billigt! Faktiskt!

18/1 - om ett hejdundrande kalas för en fyraåring!
21/1 - om en jäklans schysst rektor!
19 comments Lägg till din
 1. Fast det beror på att du betalar full avgift för den lilla och har syskonrabatten för den stora. Jag betalar samma för fritids (som nyttjas mycket förre timmar) än för förskolan!

  *är för övrigt helt säker på att jag berättat att vi gjorde precis så med M när vi var iväg*

  1. För att klargöra tycker jag inte att det är dyrt! Tvärtom tycker jag att vi borde betala mer!

  2. Jag kom på det själv, som en blixt från klar himmel när jag skulle sova häromnatten, att det borde gå att göra nåt för att slippa avgift när jag är borta sålänge. Surt att jag inte blixtrade tidigare så jag slapp vara orolig över att jag anmält för sent 🙁

   Vi har inte pratat om förskola alls du och jag, annars hade du säkert tipsat mig för länge sen!

    1. Haha! Gifvetvis vännen! ♥ Det är inte direkt ditt ansvar att hålla mig under armarna 😀 å jag har verkligen fått MASSOR av tips från dig ”ändå”!!

     Men jag skrev just ett positivt inlägg om ett glatt mail jag fick i eftermiddags: är så himla glad!

 2. I och med att skolan inte är tid man betalar för blir ju det stora barnet ”billigare” – tror vi betalar en knapp femhundring i månaden för storas fritids och det täcker ju inte ens frukost + mellanmål som han får under fritidstiden. Jag hade gärna betalat mer om det inneburit fler pedagogtimmar i barngruppen och att de då kunnat göra meningsfulla saker i mindre grupper istället för att kämpa som de stackarna måste göra nu.

  Jag tycker maxtaket är för lågt i barnomsorgsavgiften faktiskt.

  1. Men tror du inte det beror på att ni också har syskonrabatt? Fritids kostar nog annars lika mycket som förskola? Eller nästan iaf. Vi betalar några hundra mindre nu än tidigare men det kanske inte beror på fritids?

   Japp! Jag tycker också det är för låg avgift! – därmed inte sagt att jag inte tycker det är okej att slippa den när omsorg inte behövs (som t ex nu för oss!)…

  2. Jag som bara har ett barn att betala för märker ingen skillnad på förskola och fritids! Och det verkar ju lustigt om det inte beror på syskonrabatten då!

   1. Det är inte för att ni går på ett lite lyxigare fritids då? Äter inte M typ oxfilé och sorbé till lunch minst en gång i veckan? :p

   2. Vår avgift blev lägre när V flyttade från förskola till fritids då hade vi ju syskonrabatten tidigare. Vår maxtaxa är 1260:-

    1. Det är många regler som är bättre i din kommun! T ex att ni betalar för hur mycket ni utnyttjar barnomsorgen. Hos oss kostar det samma oavsett om du använder tio eller 50 timmar i veckan. 15-timmarsbarn går inte fördela timmarna som man vill utan det är förskolan som bestämmer.

     Maxtaxan har jag ingen aning om faktiskt… är den olika i olika kommuner tro?

     1. E började väl fritids samtidigt som M fick allmän förskola och blev billigare…

      Vi betalar 840 kr vilket är vad vi betalat sedan det blev allmän förskola och viss rabatt.

      1. Ah! Så en treåring är billigare (från HT:n det året?) än en tvååring? Det jämnar ju ut sig med mina kids då som är födda i januari och november 🙂

 3. Hei! Jeg fant bloggen din da jeg googlet etter blogger og Koh Lanta; vi reiser også dit snart, i 2 måneder 🙂 Spennende å lese litt hvordan andre tenker og forbereder seg.
  Her i Norge fikk vi ikke slippe dagisavgiften dessverre, og den er på 2655 kr per måned 🙁 Hadde vært fint å slippe den i et par måneder!

  1. Hej å välkommen hit! Så häftigt att vi ska åka till samma ställe lika länge! Tänk om vi springer på varann? När åker ni och var ska ni bo?

  1. Vassego! Min tanke var att jag kanske kunde hjälpa nån i framtiden 🙂

   Välkommen hit till nosarna också. Så roligt med nya ”ansikten”!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *