3/4 – n ä t h a t .

2/4 - k a n a l l ö s a .
4/4 - t u l p a n e r g l ä d j e !

Due to vårt numera bantade innehav av tv-kanaler har jag inte kunnat se Robert Aschbergs program Trolljägarna på TV3. Okej, jag hade inte sett även om jag hade kunnat: det gör de visade glimtarna i Debatt ikväll klart. Jag är verkligen ingen förespråkare av att jaga mänskor, i stort sett oavsett anledning, men i smyg sitter jag och jublar när elaka haters fångas i Robbans nät.

Problemet blir självfallet inte löst av en öga-för-öga-attityd, men nånstans måste vi ju börja? Och att försöka ge sig på en dialog eller att med andra fredliga medel få dom här mänskorna förstå vad dom sysslar med tror jag inte på. Inte utan att först skaka om. Aschberg är bra på att skaka. Vi måste få stopp på det anonyma hattrollandet på internet.


Debatt fortsätter på samma tema och diskuterar fotbollsvåldet. Jag får ont i magen av allt hat som finns i världen. Allt jäkla onödigt meningslöst hat.

2/4 - k a n a l l ö s a .
4/4 - t u l p a n e r g l ä d j e !
2 comments Lägg till din
 1. Låter som ett program som skulle intressera mig som delvis utsatt och delvis en som arbetat mot detta tidigare! Finns det play kanske?

  När det gäller fotbollshatet/huliganismen tror jag att samhället och klubbarna verkligen måste sätta ner en stor betongfot och säga att nej, det här accepterar vi INTE. Sedan att de största bråkstakarna säkerligen inte bryr sig ett dugg om det men i den bästa av världar kan vi kanske skapa ett positivt grupptryck kring fotboll och supporterkultur som gör att problemet blir mer hanterbart för polis och myndigheter?

  1. Finns självfallet på play! Testa http://www.svtplay.se/video/1934882/3-4-22-00

   Ja. Något måste göras. För länge sen. Men det är inte lätt att diagnosticera och lösa. Problemet med huliganism är nämligen att det i många fall inte handlar om nåt annat än proffsbråkstakar. Jag vill självfallet inte avdramatisera fotbollshatet, men enklaste sättet att beskriva det är att jämföra med politiska motsättningar. Det handlar alltså inte om ”hat” i bokstavlig mening, men ändå kan viljan att heja på sitt eget lag (försvara/framföra sina politiska åsikter) förblinda i många situationer.

   Utan att kalla mig erfaren har jag stått på många ståplatsläktare och hejat på mitt (mina) lag. Skillnaden mellan mig och en del andra på läktaren är att jag hejar, de sänker. Jag får kryp i kroppen när en hel sektion skriker ”HATA HATA HATA [motståndarlaget]!!” och har aldrig hängt på då. Däremot tjuter jag mig hes i hejaramsor för mitt eget lag.

   Jag tror HIF är nåt viktigt på spåren genom sitt kontrakt (http://www.svt.se/sport/fotboll/hif-s-krav-pa-publiken-skriv-pa-kontrakt-eller-portas) men frågan är om det ändå inte är mest spel för galleriet? Vi kan väl kika på hur dom gjort i England. Där är fotbollsvåldet borta från arenorna. Typ. Ett första steg vore ju att klubbarna tar sitt ansvar. Bort med firmorna från ståplats. Nolltolerans mot ”hat”. Och framför allt. Vi får inte glömma att det här är ett isolerat problem: det är få kravallpoliser på plats när Norrköping, Kalmar eller Åtvidaberg spelar mot varann.

   Se gärna inslaget i Debatt! Det ger intressanta inblickar, och visar hur komplext och svårdefinierat problemet är. Jag förstår t ex till fullo hur talespersonen från Black Army menar (om än jag inte alls håller med!) medan journalister från TV4 (glömt hennes namn) inte alls hänger med. Och sen kommer det fram en intressant infallsvinkel: sponsorerna.

   Sorry lång kommentar men jag kan inte hålla mig kort om sånt här… 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *