12feb – om reporänta, nioåringen i Malmö och hur snabba vi är på att döma.

11feb - om kommentarslöst.
13feb - om mitt språkarv.

Riksbanken sänker reporäntan till minusnivå. Den ligger nu på -01%. Redan låga bolån kan ju inte gärna bli lägre, och bankerna kan väl inte börja ta betalt för att hantera min pengar på lönekontot. Eller?


Jag vill kort skriva om händelsen i Malmö där en ordningsvakt enligt order kvarhöll ett barn i väntan på polis. När jag först läste nyheten och såg en snutt på den första filmen reagerade jag såklart som ”alla andra”. Jag funderade kring övervåld och att ett barn inte får behandlas sådär. Men när jag hörde att polisen initialt inte tänkte anmäla händelsen anade jag att nåt mer låg bakom.

Näppeligen INGEN av alla oss som sitter hemma och tycker saker om det här har hela sanningen. Jag var inte där. Var du där? Enligt vad som rapporteras från flera håll är det mycket som fattas i historien:

 • pojken var inte nio år utan tretton?
 • ordningsvakt och polis hade kallats till platsen eftersom de två pojkarna levt rövare ombord på ett tåg, de hade t ex oprovocerat attackerat medpassagerare (har t o m läst att de rånat en 82-åring men det låter som en för bra historia för att vara sann)
 • i filmen kan man tolka det som att vakten dunkar pojkens huvud mot golvet, kan det vara så att pojken själv står för dunkandet? för att komma loss?
 • det figurerar nu längre – oklippta? – versioner av filmen där pojken efter att polisen anlänt och tagit över gör en hoppspark i ryggen på ordningsvakten

Min fundering är nu alltså. Ponera att det här är en trettonårig ligist, som rånar och spottar på oskyldiga medmänniskor. HUR ska vi sätta stopp för det beteendet? VAD skulle ordningsvakten gjort annorlunda?

Ett barn är ett barn när det uppför sig som ett barn. Det får inte stå oemotsagt när det gör uppenbart åthelvete fel. Ett ”normalt” barn hade INTE betett sig som pojken på filmen när det blir omhändertaget av en ordningsvakt. Eller?

En nioåring (eller trettonåring) är inte för sent att rädda, men med enbart silkesvantar och västindienresor lär vi inte få fason på sånt här beteende?. Och framför allt. Vi får inte vara för snabba att skrika ”SKANDAL!” innan vi verkligen har alla papper på bordet.

Den här är lånad från internet, vet tyvärr inte vilket geni som ligger bakom!edit 13feb kl 8:27

Vad många verkar glömma att det här inte är ett barn i vår traditionella mening. Det är stor skillnad på barn uppvuxna i trygga miljöer och barn som fostras av krig, fattigdom och svält. Nioåringen (tretton, whatever) är streetsmart för att han måste. Det finns så många barn i världen som tvingas växa upp och ta hand om sig själva redan som treåringar, hur ”barnsligt” är ett sådant barn vid nio?

Jämförelsen många gör i krönikor, kommentatorsfält och på Facebook med sina egna små åtta- och nioåringar haltar därför enormt. Det är det jag menar med ”normalt” barn här ovanför.

11feb - om kommentarslöst.
13feb - om mitt språkarv.
9 comments Lägg till din
 1. Jag måste erkänna att min första tanke var ”vad är det vi inte ser”? Grabben kan ju ha haft en kniv i handen, eller nåt annat vapen. Jag tycker inte heller att det ser ut som han ”dunkar” pojkens huvud (men det kanske var tydligare för de som var på plats) utan mer att han försöker hålla bort hans ansikte (för att han spottas).

  Barn SKA behandlas med särskild respekt, men jag tror att en vuxen som betett sig likadant hade fått en rätt rejält mycket hårdare behandling. I den situationen, med adrenalin i kroppen, att inte veta om killen har ett vapen (eller veta att han har det), göra EXAKT avvägning på rätt mängd fysisk kraft är nog rätt svårt, gissar jag.

  Vad som sedan ligger bakom pojkens beteende (ensamkommande flykting om jag förstod saken rätt) är ju med största sannolikhet en rätt trasig barndom, och han behöver säkerligen massor av hjälp och stöd. Men just där och då gällde nog mest att skydda andra från honom, och kanske från sig själv (om han hade allvarligt skadat någon så hade ju konsekvenserna för honom blivit stora)

  1. Jag var nog lite för hård i mitt inlägg jämfört med vad jag faktiskt tänker tror jag. Jag känner nämligen också att det handlade om att skydda både honom (han är ju asförbannad, och säkert rädd) och omgivningen och att det i ett skarpt läge är svårt att avväga var gränserna går.

   Förstår inte alla dessa människor som står där och tittar, som dömer utan att veta. Jag är iofs naiv som alltid tror att polis och ordningsmakt gör rätt, men… tills dess att jag är överbevisad om motsatsen får jag nog tro att det som syns inte alltid är enda sanningen.

   1. En text en kompis delade på FB. Vet ingenting om avsändaren eller hur sant det är, men jag förstår inte varför någon skulle ljuga om en sån sak?

    En vuxen man hotar personer med kniv vid Systembolaget på Klarabergsviadukten i Stockholm. När vi kommer fram så gör mannen utfall med kniven och avväpnas därför (tror underarmen gick av) och låses fast mot marken. Han skriker och kränger våldsamt med kroppen, samtidigt som en folksamling bildas. Stämningen från folkmassan känns hotfull för oss vakter då någon tycker vi använder övervåld. Kulmen nås när en kvinna med barnvagn passerar och skriker ”fascister” till oss som ligger där. ”Släpp honom, sådana som ni borde inte få finnas – jävla svin”. Det hon inte inser är att hon och hennes barn hade gått rakt på knivmannen om inte vi ingripit. Folksamlingen blev tyst när polisen anländer med dragna tjänstevapen och griper knivmannens kompis som smugit upp bakom ryggen på oss. Han hade en bajonett gömd under jackan.

    Kommer inte ihåg situationen med rädsla, utan med sorg. Så många med förutfattade meningar om mig i det yrkesutövandet. Så många lyckligt ovetande och naiva om vad som pågår i deras omedelbara närhet. Det primära uppdraget som väktare/ordningsvakt/skyddsvakt är att förekomma eller minimera skada så att vanliga hyggliga medborgare ska kunna gå säkra. Varför ”spottar” dom på mig som tack för det? Händelsen var inte unik i sig, men unik för mig på så sätt att det där blev början till slutet att jag inte ville vara kvar i yrket. Inte pga våldet, det gick att hantera. Men den egna förödmjukelsen från allmänheten parat med all död och förnedring som upplevdes ville jag inte göra till min vardag.

    Det är 15 år sedan jag lämnade 8 år och hundratals ingripanden bakom mig, ofta våldsamma. Mitt distrikt var i huvudsak kring Sergelstorg i Stockholm, med uppdrag att rensa ut narkomaner och prostituerade från parkeringsgaragen när jag inte sprang på överfallslarm från butiker i kvarteren där Du tänker shopping.
    Brukar säga att jag haft förmånen att få träffa idioter allt från utländska regeringsdelegater till samhällets mest utslagna. Men i samma spann har jag också fått träffa helt underbara personligheter som jag delat glädje och förtvivlan med. Det finns bra människor även bland de mindre lyckligt lottade.

    Har också träffat många kollegor, både inom väkteri och polis. Men ALDRIG har jag jobbat med någon som medvetet gör illa andra människor i yrket. Du förstår, det finns ingen som vill jobba med sådana människor, så de brukar gallra ut sig själva illa kvickt.

    Vad vill jag säga med det här då? Jo, döm inte ut vakten som nu jagas så brutalt i media, utan att ha all fakta på bordet. Det är så fruktansvärt lätt att göra antaganden baserat på felaktigheter och när man inte har hela bilden klar för sig. Eller i ännu värre fall, ta chansen att marknadsföra sig i media på bekostnad av en hel yrkeskår.

    Det är ovärdigt och tråkigt att det sker. En konsekvens blir sannolikt att fler lämnar det otacksamma yrket och det är nog tyvärr inte de bra människorna.

    Vi har det så otroligt bra i Sverige, men ibland blir vi nog också lite dumma av det.

    //Rikard Sundelius

  2. Precis min första tanke. Vilken information är det som vi saknar.

   Det sagt så är det om jag förstått det riktigt ett livsfarligt sätt som ungen hålls fast på. Och ett sätt som är ännu farligare när viktförhållandena är så ojämna som i fallet vuxen ordningsvakt och barn. Plus att det hålls för andningsvägar vilket ytterligare ökar risken för att dö vid den här typen av fasthållning.

 2. och angende räntan har väl bankerna sagt att de inte i första taget kommer att kräva vanliga människor på pengar utan det mer handlar om företag som har stora summor innestående som kan få betala ”en avgift” för att ha dem stående.

 3. Det är så märkligt – jag undrar om det är samma personer som gastar om att poliserna inget gör, som gastar att de gör för mycket när de väl gör nåt.

  Nu vet jag ju inget om just den här händelsen, men från skolans värld vet jag ju att en lärare aldrig tar i mot en oskyldig elev, ändå blir läraren alltid ”skyldig” i föräldrars och tidningsläsares ögon. Och sen i nästa ögonblick förfasar man sig över att skolan/lärarna inget gör när barn ger sig på varandra.. Ibland måste man hålla fast ett barn som tappar kontrollen över sig själv.

  Bilden du la ut säger verkligen just det jag tänker.

  1. Jag undrar exakt detsamma. Om gaphalsarnas mormor var den om rånats (om nu ryter om rån är sant), hade det då inte varit annat ljud i skällan?

   Skolans värld är så skyddad och ändå så utsatt. Hur lärare än gör blir det fel. Å detsamma gäller oss föräldrar om jag förstår snacket i lärarrummet 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *