18maj: om hur det var bättre förr…

17maj: om allsång i bilen med Millan och bjudmat ål däj lång!
19maj; om melodifestival utan snacks, och att komma lite längre än planerat!

Har inte sett nya Terminator-filmen. Känner ett högst minimalt intresse att göra det också efter att ha sett detta pinsamma försök till filmaffisch. Sarah Connor förr och nu.

tumblr_no8m11c7sH1sha8ceo1_1280
bild lånad från Sjan Weijner

Titta på fotona. Titta på dom! Verkligen. T i t t a . Ser du? Skillnaden? I närvaro. I motiv. I bildspråk.

Jag knyter näven i tysthet och saknar den gamla goda tiden. Det är så sorgligt att jag kräks. Linda Hamilton, en av mina första kvinnliga hjältar. Sigourney Weaver… herregud. Geena Davies, jupp Long Kiss Goodnight var girlpower. Donde estas aqui för böfvelen?? Milla Jovovich i Femte Elementet (gissa vaffö min lilla unge heter som hon gör!). Å så möjligen Juliette Lewis som var brutal i ungefär allt hon gjorde. Angelina Jolie banade väg för förfallet när hon paddlade i en damm framför Angkor Wat. Är det inte dags att sätta stopp för eländet? Agatha i Minority Report var ett friskt undantag men sen dess har det varit visset med annat än fjanteri och fagra yttren i actiongenren.

Hit med fler förslag på starka kvinnliga karaktärer/skådespelare pliis. Det måste ju finnas fler än jag kan minnas på orakade armen?

Grymt inlägg om den där fjantiga filmpostern av Sjan Weijers f’resten. Läs det.

17maj: om allsång i bilen med Millan och bjudmat ål däj lång!
19maj; om melodifestival utan snacks, och att komma lite längre än planerat!
7 comments Lägg till din
 1. Jag erkänner mig okunnig på området kvinnliga actionförebilder. Jag gillar ju inte action-filmer egentligen, (och ser extremt lite film överhuvudtaget) dom är ofta så rasande overkliga på nåt sätt. Femte Elementet har jag dock sett och tyckte om, Bourne-filmerna också – och vad jag minns är väl den kvinnliga rollen som Matt Damon slår sig ihop med en rätt stark roll?

  Finns det många kvinnliga regissörer av action-filmer? Annars tänker jag att en del av problematiken kanske ligger där? Eller är det ett utfall av ”vad marknaden vill ha?” Eller kanske tom ett slags läckage från actionspel? Vad slutar spelet och var börjar filmen.?

  1. Jag ligger också rätt klent till när det gäller film, fast action gillar jag om den är bra gjord!

   Vad jag kan minnas av Bourne-filmerna (Franka Potente är med i en iaf) har kvinnorna inga fysiska roller, men jag kan minnas fel. Nån som Linda Hamilton och Sigourney Weaver, det tror jag inte finns iaf? 🙂

   Tror, precis som du skriver, att problemet är att film i huvudsak görs av män och de har väl inget intresse av att ändra ett ”vinnande koncept”. Surt sa räven. Och jag.

 2. Jag ser inte heller mycket film, utom dem jag väljer på tv eller ser på filmklubben! Dem jag väljer på tv är aldrig action, och de jag ser på filmklubben är också av annat slag, så jag är en riktigt dålig representant för ”tyckeri” om filmhjältinnor! Bondbrudarna är väl inte heller vidare representativa egentligen men Maud Adams är (var) väl ingen bimbo i alla fall och en av dem som såg UT som en sådan, Ursula Andress, bar det väl inte heller? Fay Donahues Bonnie, i filmen med detta namn + Clyde, var inget annat än en iskallt stenhård monster, om än snyggt, vapen använde hon gladeligt men actionbrud…. näe!
  Sorry, totally obildad i detta ämne! Puss

  1. Men Terminator har du väl sett? Har väl gått på TV typ trettiofem gånger eller så. Men den är när jag tänker på det inte så välvisad som mycket annan skit som går om och om igen på repeat i kanalerna 😀

   Bondbrudarna är ofta rätt klent regisserade, men det finns nog undantag där. Särskilt det senaste. Men det ligger i Bonds natur att ha vackra kuttersmycken även som agenter, så det är kanske ett elakt exempel att klanka ner på?

   Puss tillbaks!

 3. Jag är inte så mycket för actionrullar, fast Long Kiss Goodnight kommer jag ihåg med glädje, en fantastisk film 🙂
  Jag ryser när jag ser den högra bilden i din post 🙁
  Läser du förresten Genusfotografens blogg, han är så otroligt bra!

  1. Visst är det nåt att rysa åt? Jag satt en lång stund och bara glodde. Tänkte att det måste vara nåt jag missat? Men.. nä. Det är bara ruggit jefla skitasbamsekass. Och intetsägande. Framförallt är det sorgligt.

   Tack för tips om bloggen! Ska genast kolla upp!!

 4. Men jag tror Emilia Clarke kan fungera som Sarah Connor. Se exvis: http://www.diariodepernambuco.com.br/app/noticia/viver/2014/10/30/internas_viver,539779/primeiras-imagens-de-novo-em-exterminador-do-futuro-em-mostram-atriz-de-em-game-of-thrones-em-no-papel-principal.shtml

  Google bildsökning :
  https://encrypted.google.com/search?tbm=isch&q=Emilia%20Clarke%20Sarah%20Connor&tbs=imgo:1

  I sak håller jag med om att av dessa båda utvalda bilder på Sarah Connor är den äldre bättre. Men jag dömer först efter att jag fått se den riktiga filmaffischen för Terminator Genisys utanför Rigoletto på Kungsgatan nu till vintern.

  Hum nu googlar jag mer. Har kanske fel . Se den här filmpostern på Arnold och Emilia som Terminator och Sarah. De ser ut som Modesty Blaise och Willie Garvin från Agent X9 https://en.wikipedia.org/wiki/Terminator_Genisys (Modesty Blaise https://en.wikipedia.org/wiki/File:Modestyblaise10183.jpg) De borde kanske byta AD för filmen. Eller filmen är kanske sådan ungefär som gamla Batman TV-serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *