24maj: om gårdagsens Månsterhit!

Dagsens tips: satsa på grannsämjan.
25maj: om det gamla vanliga håll-avståndet-i-trafiken-tjatet...

Måns Zelmerlöw, eller mumsmumsmannen som Milla kallar honom, körde hela vägen in i kaklet igår kväll!! Å vägen dit: jäklars så spännande det var – om än jag förstår/utgår från/antar att hela det däringa spektaklet aka röstprocedur är skickligt regisserat 😉

 

vinnargesten!
eLi och seger-Måns! 1 - 23maj15eLi och seger-Måns! 2b - 23maj15
sjuåringen var en stor hjälp, och klart bäst på att följa rösträkningen ♡

 

Själv var jag allvarligt på väg att skutta i säng knappt halvvägs in i röstningen för jag var så inihoppsan sur på hur folk röstade. Ryssland såg ut att vinna, och eftersom jag inte gillar deras bidrag (en trist låt helt enkelt) och I N T E vill ha en final hos Putin hade jag verkligen ingen lust att se dem segra. Femåringen hade kapitulerade bara en liten stund tidigare och jag var redo att göra henne sällskap. Men så hände något… Jag följer gårdagsens korrespondenser på facebook och förstår att det var typ när England röstade? Det gick på några minuter från att jag skrev ”Hur fan röstar folk? Jag är apsur.” till att jag skriver att jag hör hur dom i arenan ropade ”SWEEEDEN!” och sen går vi om ryskan och då är det fasen inga ullisar som ska gå å sova! 😀 Georgien ger mer till oss än till Ryssland och vi i min tråd anar ett trendbrott (jag har tidigare i en annan tråd förbannat det faktum att Sovjetunionen inte längre existerar eftersom det finns en miljard ex-sovjetiska stater som alla gifvetvis kompisröstar…) och när Litauen inte ger en enda poäng till Ryssland – men en tolva till oss tror jag? – då står vi upp i soffan och skriker!! Sjuåringen är faktiskt den som har bäst koll (japp inget skryt, det är sant!): hon läser ”Russia” och ser om dom redan fått points bland dom första som delas ut innan livepoängen kommer (jag frågade om hon kollade flaggan eller läste varvid hon med blicken klistrad mot tvn förklarar att ”njä deras flagga är lite lik en annan så jag läser”)! När det är Rysslands tur att dela ut poäng börjar mitt relativt obefintliga mattesinne snurra. Statistiskt sett borde det nämligen vara klart då? Några minuter senare vet jag att det är det, EmmaLi är lite osäker men då berättar dom på TV att det är klart och Måns ser faktiskt helt chockad ut!! I min tråd dyker kvällens bästa foto upp:

17662_10152723146390518_4517352972711733009_n


Undrar var finalen hamnar? Jag gissar urtrista Friends ligger bra till men hoppas ändå på Malmö eller kanske ännu hellre Göteborg. Närheten till resten av Europa gör att Malmö borde ligga nära till hands! Men… så resonerar dom väl inte uppe på baksidan…? :/ Statistiskt ligger väl iaf Danmark väl till för att få arrangera ESC 2017. Eller Norge 🙂 det är dom som vunnit de senaste tre gångerna vi hostat finalen!

Dagsens tips: satsa på grannsämjan.
25maj: om det gamla vanliga håll-avståndet-i-trafiken-tjatet...
19 comments Lägg till din
 1. Jo, det var allt en riktig rysare. Jag spenderade galakvällen på jobbet men följde iaf omröstningen så gott jag kunde via play. I början kände jag precis som du, ”var ska detta sluta?”, men så läste jag livechatten på aftonbladet där det var en jeppe som skrev något om att sverige skulle vinna eftersom han gjort en algoritm som kunde räkna ut vinnaren baserat på i vilken ordning omröstningsresultaten redovisades. Inte för att jag vet om det är sant, men spänningen tilltog och strax var vi förbi med mer än några fjuttiga poäng. När det sen var klart var jag tacksam över att vår sängvänthall var tom på patienter så att jag kunde leva ut in lycka till fullo.

  Vi ses på finalen nästa år va?! 😉

  1. Där ser man! Mitt logiska sinne är likt en smart jeppe! 🙂 asså, det behövdes egentligen inga stora statistikkunskaper för att tidigt förstå varthän det barkade. Tyvärr var jag förblindad av ryska björnen och kunde inte tänka klart! Och på slutet gick det fort, gifvetvis ingen slump 😉

   Är av många orsaker otroligt glad att du hade gott om plats att dansa på! – du förstår säkert hur jag menar!

   Massor av kramar till Sollerön! Å ja, kanske ses vi på en arena halvvägs mellan oss?

 2. Det var inte klart när Ryssland röstat. Där någonstans började mitt mattetänkande gå på högvarv. Teoretiskt sett kunde fortfarande Ryssland vunnit där om Sverige fått noll från alla som var kvar och Ryssland 12. Däremot så talade statistiken emot det eftersom Sverige ditintills fått poäng av SAMTLIGA länder.

  1. Mäh! Du blandar hela tiden ihop matte/addition med den typ av matte jag pratar om, dvs troliga utfall (statistik). Jag pratar ju hela tiden bara om statistik (det skrev jag på fejjan igår mä!)! [Kanske är det inte matematik statistiken grundar sig på, isf är misstaget mitt – eftersom jag kommunicerar dåligt! Men vad är statistik annars om inte matematiska formler?] Nåväl. Jag är också en gammal konspirationsteoretiker och eftersom endast Ryssland och Sverige intervjuades i greenroom (å håll då i beaktan att sändningsledningen redan har slutresultatet i sin hand) så förstod jag att Italien var borta. Dessutom fick Ryssland en bunt tolvor i flock, självfallet ingen slump, samt som du skriver hade vi fått poäng av nästan alla tidigare = statistiken talade tydligt för Månsvinst! Jag är en gammal melodifestivalräv! Vet hur dom tänker i EBU 😀 det var typ klart när Nigella lämnade rösterna! Och när ex-sovjeterna gav ryssarna nada zipp zeeo… DÅ jublade vi segervrålet!

   1. Troligt utfall är en sak utifrån de slutsatser man kan dra från erfarenhet. Teoretiska möjligheter är något annat. (och som TV-tittare har du inte tillräcklig info för att kunna göra statistiska analyser) Utan då måste man använda ren matte. Dvs hur många poäng skiljer, hur många fler länder ska rösta. Och så länge antal länder kvar *maxpoäng är större än poängskillnaden så är det teoretiskt möjligt. (framförallt när man vet att röstningen sker i en ordning för att skapa spänning)

    1. Det går finfint att använda infon som ges i såna här sammanhang! T o m jag som är rätt matteinkompetent kunde ju knäcka den ”statistiska” analysen – precis som jag i Mästarnas Mästare idag förstod vem som skulle utmanas, eftersom den andra möjliga kandidaten drack vin 😀

     Kalla det ”erfarenhet av avkodat försök till tv-spänning” om du vill istället. Jag väljer i fortsättningen att benämna det logik istället för statistik för att inte förvirra alla strikta teoretiker! Min empiriska kunskap gör nämligen att jag sällan har fel i såna här sammanhang 🙂

     1. Logik är säkert OK att kalla det. Eller ”jag tror”. Eller ”nu känner jag mig säker baserad på erfarenhet” För veta går inte innan matten säger det!

    2. Kompletterar lite på morgonkvisten: enligt jeppen Karin skriver om i sin kommentar ovan så hade hen ju fått fram algoritmer (vilket jag antar är formler?) för utfallet. Då har jag ju rätt! Det går/gick att statistiskt räkna ut resultatet innan det är färdigt!

     1. Med tillgång till algoritmen som bestämmer vilken ordning röstningen redovisas i kan du säkert räkna ut det tidigare. Men med den infon du som TV-tittare har är det inte säkert förrän det är teoretiskt omöjligt att få mer poäng än mellanskillnaden. (sen var det väl rätt uppenbart att inte Ryssland skulle få tolvor av alla kvarvarande och Sverige bli nollade. Så visst var det på sätt och vis säkert innan det verkligen var det)

      Så länge något är teoretiskt möjligt så kan det ske även om sannolikheten är låg. Därför kan man inte säga att man VET, bara att man tror eller att det verkar.

      1. Tja. Som sagt. Vissa saker bara vet man! Det går inte heller att förklara allting med vetenskap, DET vet jag!

 3. Förövrigt är jag rädd att SVT inte vågar förbigå Stockholm igen. Även om de två senaste svenska finalerna hållits i Malmö. Och bägge varit lyckade. Göteborg haar väl tyvärr för mycket annat samma tid i maj för att fixa tillräckligt med hotellnätter.

  *håller tummarna för Malmö* Och tror att ungarna är stora nog för att man ska fundera på att se live.

  1. Det hamnar nog på Friends (som iofs ligger i Solna), iaf om dom vill ha en stor arena!

   Jag tittar hellre från soffan i några år till. EmmaLi hade iofs lätt fixat att vara vaken, men man både ser och hör bättre hemifrån. Däremot är genrepen klart intressanta! Precis som dom svenska uttagningarna!

   1. Jag tror inte jag är beredd att betala pengarna för att se direktsändningen av finalen live… Men ett sent genrep eller en delfinal, skulle vara lite häftigt. Men inte i Solna. Men Malmö lyckades ju bra sist. Och med 10 minuter kollektivt från centralen så ligger ju den arenan lika centralt som Göteborgs alternativ.

    1. Ja Malmö har bra erfarenhet av stora tävlingar! Är det på Emporia de går?

     Alla arenor ligger annars logistiskt bra till för hotellboende. Det enda stället jag skulle kunna tänka mig köra hem ifrån är såklart Göteborg men jag tror ett sånt där äventyr isf skulle innebära mys på hotell kombinerat med övriga utflykter i omgivningarna!

 4. Jag SA ju att det skulle bli andra nuffror när det gamla östblocket röstat klart, och jag var faktiskt snabbast på att inse att vi var ohotade, men det hörde ni nog inte, och på tv kom nyheten säkert 10 sek efter mig, men skit i det. han VANN alldeles rättvist och på nyheterna i DSG hörde jag att ryssarnas efterfest, med grattistelefonsamtal från Putin och allt, nog slog oss i glädje (eller om det var vodkakonsumtion?) för det var skitglada över att INTE vinna, med allt stoj från nåde bögar och biskopar!

  1. Du menar att du sa innan mig? Eller vänta, jag sa nog inte högt bara på fejjan 😀

   Hehe det var lite många slagfel i din text men jag tror jag hajar vad du menar <3 Putin nöjd, vi nöjda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *