27maj: om nästa projekt?

26maj: om min splitternya löpkompis!
28maj: om barn och lagidrott.

Som boende i ett litet tegelhus från femtiotalet vet vi att det finns mängder av saker som behöver åtgärdas. Hela. Tiden! Till det vi redan gjort kan läggas kök, badrum, vatten o avlopp, lite fasadfix och nytt tak – inkl nytt läkt och riktning där det sjunkit ihop. Nya fönster hade huset redan när vi flyttat in och markiser bytte vi väv på och monterade upp några nya efter att ha försmäktat ett par år (gjorde verkligen enorm skillnad för inomhusklimatet). Sånt som återstår på listan är nu bl a att eventuellt dränera samt definitivt att sanera radon. Det sistnämnda väldigt ocoolt. Men viktigt.

Det finns olika sätt att lösa radoneländet. Vårt radon sitter i väggarna (blåbetong) och det går att täta med puts eller tapeter. Jag är inte säker på hur effektivt det egentligen är. Ett annat, enligt mig bättre, alternativ är då att se över ventilationen. I vårt fall handlar det om att skapa ventilation, vi behöver mekanisk frånluft. Ett smidigt sätt att lösa det är att sätta in en luftvärmeväxlare. På så vis skulle vi dessutom kunna snåla lite på fjärrvärmen?

Hos polarpumpen hittar jag en hel skog luft- och värmepumpar. Nån som är kunnig och kan hjälpa mig reda ut vad jag ska titta efter? Det vi behöver är ju inte i huvudsak en som reglerar temperatur utan bra luftcirkulation är prio. Går det att dra ”ledningar” mellan våningarna eller är det enklare (men fulare) att sätta en på varje våning? När jag ändå nuddar vid ämnet fortsätter jag fåfängan: de är ju bedrövligt räliga… finns det nåt sätt att maskera dem tro? Utan att eliminera effekten såklart!

26maj: om min splitternya löpkompis!
28maj: om barn och lagidrott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *