30maj: om gungor och karuseller i en djungel av kort.

29maj: om en inte får springa...
31maj: om en resultatrapportering i tiden (och lite mors dag)!

Jo. Såhär började det! Min mamma berättade om hur hennes surfvanor förändrats, å yrkesskadad som jag är insåg jag genast hur jag skulle kunna sänka avgifter, öka surfmängd och minska strul. Landade i att ett mobilt bredband hos Frank med 20GB surf och mobil router skulle bli bara knappt dyrare än vad stickan med Televerket kostar (exkl modest avgift för router iofs) och att mobilabonnemanget ska ses över imorron när jag kommer åt uppgifterna på jobbet. Därifrån seglade vi vidare till att snacka skit om vår bank (jag) och försvara vår bank (mamma) och nu sitter jag här och googlar avgifter och betalkort hos alla möjliga ”leverantörer”. OKQ8 som jag hört bra om på massor av ställen ligger bra till, men frågan är isf om det är sparbankskortet eller ICA-kortet som får ge sig hädan? Lokala banken tar 29:-/månad för kontokort, internetbank, överföring till konto i annan bank, insättning av sparpengar på eget konto, valutaväxling och säkert nåt mer. Det enda jag egentligen frågar efter är internetbank och eventuellt swish. ICA-banken tar 27:-/mån för sitt konto-/kreditkort som iofs ger en återbäring som överstiger kostnaden, men… OKQ8 är ju gratis? Precis som Volvos VISA-kort. Alla dessa tre kort ger en återbäring på 1%. Största plusbollen ligger hos OKQ8 där återbäringen betalas ut i form av kontanter om kunden vill. Frågan är dock hur kontanthantering i form av bankomatuttag (inom- och utomlands) hanteras på det kortet?

Tänk om vi varit såna som haft perfekt koll på varendaste avgift på varendaste tjänst. Och haft typ en perfekt pärm i ett perfekt kontor fullt av betalda räkningar. Typ. Det hade varit fint!

Hur det blir med det däringa med betalkorten? Jag antar det blir så att ICA-kortet får leva kvar (MasterCard) och att lokala banken får tillbaka sitt bankkort och att jag avsäger mig nyckelkundskostnaden. Å andra sidan har dom filurat in sånt som ”överföring till konto i annan bank” (10:- per betalning) och det krånglar ju till sånt som Tradera och shopping via Facebookgrupper…

Ååååh. Kanske skulle vi bara ringa vår bankman på lokala banken och tjata till oss en bättre ränta…? Vi betalar omotiverat många procent på vårt rörliga lån just nu tycker jag. Nä. Jag vet preis hur det kommer bli. Vi kommer inte göra nåt alls 😀

29maj: om en inte får springa...
31maj: om en resultatrapportering i tiden (och lite mors dag)!
6 comments Lägg till din
 1. Statoil är också gratis, man får lov att hämta ut riktiga pengar i återbäring och den blir större efter att man tankat ett visst antal liter.

  Vi har en del försäkringar och sånt hos vår bank också och jag vill inte sitta där vid nästa ränteförhandling och dom säger ”men åh va synd att ni inte är nyckelkunder” 😉 Så jag betalar den tjugofemman i månaden och ser glad ut 😀

  Däremot lyckades jag i januari spara in 550 spänn på att tjata mig till att få omförhandla elavtalet i förtid 😉 den utlovade mössan dök dock aldrig upp 😛 men jag ville inte gapa över mycket 😀 På samma sätt har vi de senaste 3 åren inte betalat fast avgift till elbolaget, den ströks efter att vi hotat med att lämna dem 😉

  Det jag tycker är absolut svårast att ”genomskåda” och som faktiskt kostar jäkligt mycket är tv-kanaler och utbud och leverantör… Vi betalar ju för en premium-kanal du aldrig tittar på och dom gånger vi behöver det är det gött att ha men vi använder det ändå inte tillräckligt egentligen… borde säga upp den tror jag.

  1. Är det Statoil ni har?

   Haha! Asså. Tretti spänn är ingenting jämfört med en massa annat onödigt varje månad. Men jag gillar att isf själv vilja välja vilka onödigheter 🙂

   När det gäller TV har vi rätt bra koll. Vi betalar nämligen bara tv-avgift, allt annat är gratis…

   Jag tänker att det gäller att försöka komma till ro med vilka kostnader som känns okej och vilka en vill göra nåt åt. Just den där fåniga 29-kronan hade jag gärna sluppit, för jag tycker den är både oförtjänt och ovärd. Sådetså!

 2. Prata inte om TV:n Marina. Blä och usch och fy vad dyrt det är. Vi har sagt att vi ska titta över vad vi egentligen vill ha. Jag är ju inne på att helt skippa vanlig TV och bara köra via appar.

  Jag tror man sparar mer på att vara helkund och pruta på bolåneräntor än att bråka om 25-30 kr per månad i avgifter. Och vara beredd att byta bank. Om än det är lite besvärligt. Vi har inte haft någon anledning att göra det eftersom den banken vi har hitintills har haft bäst villkor för oss. Vi ligger en bra bit under listräntorna. Och vi har faktiskt knappt behövt pruta utan banken har gjort det själv typ, erbjudit oss så bra villkor att det inte har funnits anledning att verkligen titta på alternativ. (Och den bank jag tror att du har Ullisen vill vi av olika skäl helst inte ha, vi tjurar fortfarande över hur tydliga de var med att de inte ville ha oss som kund när vi köpte vårt första hus)

  1. Svt kan jag inte vara utan men den ingår ju i tv-avgiften! Dom andra kanalerna kan jag faktiskt apsilut vara utan. Särskilt nu när vi har Viaplay där det finns både serier och film att se.

   Jamen så tror jag också. Och det är såklart inte så att tjugoniokronan är särdeles viktig som kostnad, mer som ett irritationsmoment liksom… Våra boräntor är i dagsläget godtagbara, men vi vill ner några enheter på det ena rörliga. Och ja, Du anar nog vilken bank. Dom ligger i en stor snygg byggnad vid torget 😉 blir lite nyfiken på hur de lyckades ställa till en sån grej som ert husköp?

   1. Tja, vi hade varsin bank och skulle ta huslån. Fick identiska räntor från bägge våra banker, men den ena krävde borgensman. Det kunde vi väl fixa utan problem, men eftersom det onekligen var ett sämre villkor så ville vi ju ha något för det på räntan då. Då sa de mer eller mindre rakt ut att vi inte var intressanta som kunder. Nähä, sa vi, tack och hej. (Någonstans var det någon som inte tänkte till ordentligt, för just då var vi inte speciellt bra kunder men det är par i sena tjugo som köper sitt första hus och får bra villkor och hjälp som är trogna kunder tjugo och trettio år senare med en något annorlunda ekonomi)

    Måste fråga hur du får viaplay utan att betala? Jag är ju som sagt var inne på att bara köra svtplay samt viaplay och netflix. För oss tillkommer då också premium på TV4, men då slipper man ju å andra sidan reklamen. Men sen beror det på vad vi behöver för att se hockey nästa säsong.

    1. Det sitter så många stolpskott på fel positioner… önskar den där banken hade sett till att såna som t ex min mamma fått den uppskattning dom hade rätt till. Blä.

     Asså. Det är en gråzon det där med viaplayet. M lånar ett inlogg av sin pappa! Och apropå det har vi faktiskt cmoreplay mä, på inlogg av min pappa ;p

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *