14okt – om pappersbok vs ebok.

Dagsens tips: se tillbaka och återvinn på gamla klipp.
15okt - om kollektivtrafik i småstan.

Eftersom jag gått hemma och skrotat – bokstavligen – i två dagar har jag för att inte utveckla galenskap trampat på stället till en hel hög podcasts. T ex har jag nu lyssnat ikapp på Språket i P1 och På Minuten, jag ligger på sluttampen med Spanarna i P1 (två avsnitt kvar) och ska enligt plan sedan ge mig i kast med återstoden av både P1 och P3 Dokumentär.

Det är många oväntade, intresseväckande, roliga och lärorika avsnitt jag lyssnat på. Gladast blev jag av Språket-programmet om grammatik (lingvistnörd, javisst!): en svensklärare sökte och fick kloka argument för varför elever ska lära sig grammatik – delar gärna med mig om någon är intresserad. Mest skrattade jag som vanligt åt David Batra i På Minuten, och mest jublade jag med ungefär alla Spanare jag lyssnat på… omöjligt att välja favorit, men om jag måste så är det Jessica Gedin, Per Naroskin, Calle Norlén, Göran Everdahl och dinosaurien Jonas Hallberg.

Rubriken då? Jo. Inspirerad av Spanarnas traditionsenligt sända Bokmässe-avsnitt hade jag tänkt lista för- och nackdelar med pappersböcker kontra eböcker, men jag nöjer mig med att helt sonika kora pappersboken till vinnare. Utan inbördes ordning segrande argument är som följer

 

alla sinnen får sitt: doften, tyngden, papprets spänningshöjande frasande…
jag gillar bokmärken: du vet i eboken inte per automatik var du är, hur mycket du läst eller har kvar?
värdet: en pocketbok är ett fint sällskap i badkaret
smidigheten: pappersboken behöver aldrig laddas!


bonusargument: ofarlig för hunden att tugga på.

Som komplement seglar ljudboken in utom tävlan eftersom den inte kan jämföras med böcker du faktiskt läser. Jag gillar ljudböcker skarpt, av samma anledning som jag gillar poddar: det går att göra annat medan jag lyssnar!

Frågor på detta?

Dagsens tips: se tillbaka och återvinn på gamla klipp.
15okt - om kollektivtrafik i småstan.
18 comments Lägg till din
 1. E-boken har full koll på var jag är, tappade böcker är inget problem! Dessutom slipper jag irritera någon med veta hundöron! E-boken har jag i telefonen, jag slipper släpa på tegelstenar, förutom att jag alltid har telefonen med mig. Vill jag veta hur långt jag kommit trycker jag bara längst ned på sidan och får sidnummerinformation. Dessutom slipper jag fylla hemmet med böcker alternativt råka ut för förseningsavgifter för att jag glömmer lämna tillbaka biblioteksböcker.

  Nackdelen är att jag bara får låna två ”böcker” i veckan (och tegelstenar är ofta uppdelade på både två och tre och fyra delar) och att jag inte kan lämna vidare bra böcker till just den där som jag tror skulle gilla just den där boken!

  Är man rädd att doppa telefonen finns vattentätt skydd.

  Jag gillar papper också, men ser det ena som komplement till det andra och saknar inte doften alls!

  1. Och som du säger talbok är något annat! Det är jättemysigt, som saga, och som tillsammansaktivitet med maken, men som läsning är det inte bra eftersom det tar så förbenat mycket längre tid än att läsa!

  2. Jag tänker mer ”kan inte fysiskt se var jag är med ett bokmärke som sticker upp”!

   Har du testat att läsa i en riktig e-bokläsare? Typ Kindle? Är helt fantastiskt. Men inte min grej… :/ troligen kan det bli, men jag orkar inte kämpa för’t!

   1. Nu är jag ju sån däringa hörnvikare eftersom jag aldrig vet var jag har bokmärket! 😉 Men, nej, jag ser ingen poäng i att se bokmärket. Antingen är det en bok jag är OK med att lägga ifrån mig när jag inte läser eller då är det en bra bok och få typ sitter jag ihop med boken tills den är slut.

    Jag hade funderingar på en iPad mini för att läsa på, men har insett att det funkar på telefonen. Fördelen med att läsa på telefonen är ju att få är boken alltid med!

     1. Fast jag måste ju fortfarande hitta det när jag börjar en ny bok!

      (Jag är ingen bokmärkestyp. Jag är en hundörontyp! Även om jag anstränger mig hårt att aldrig vika i lånade böcker! För jag vet att är man inte hundörontypen då störs man av dylika, är man som jag så gillar man att boken ser älskad ut)

    1. Å så… en riktig läsplatta är helt magisk. Den är som en bok. Skulle jag få för mig att fastna för en sån lovar jag du ska få testa!

     Vi (läs: kidsen) har en mini. Den är fantastisk på mänga vis men jag skulle inte använda den som bok. Tror jag.

     1. Mamma har en mini för att läsa på. Den är som en pocket i både storlek och vikt. Jag gillar’t! Men tycker det är onödiga pengar då fånen funkar. Dock blir armen trött på ett annat sätt för fånens storlek.

 2. nånstans saknar jag tiden när mitt huvud pallade med att läsa, numera somnar jag efter några få sidor, blir liksom för dåligt flyt då. Så, får nöja mig med högläsningen för barnen och en och annan läsning på stranden på sommaren, då lyckas jag lite bättre 😀 (men den här sommaren blev det ju inget läst … inte många stranddagar :-/)

  1. Jag hävdar envist: hittar du bara rätt bok så! <3 Har du testat Ove? Annars har jag en tuggad version vi kanske kan fixa utlån på 😀

   1. Så trodde jag också. Nope, Det är själva läsandet, somnar nästan när jag läser typ jobbgrejor också… mitt på dan liksom…

    1. Det handlar inte om rätt bok, det handlar om sinnesro!

     Jag läste INGENTING fram till M var typ 5. Sen tog det nåt år till innan jag kunde läsa som prebarn. Men medan jag förr alltid hade en bok igång är jag nu periodare.

     Mitt råd är att börja med lättillgängligt. Intressant story och inga krav på språk och att kunna litteratur. (Det är inget fel på kärleksromaner ala harlequin) Det handlar om att få upp vanan på att läsa.

     1. Självfallet måste det finnas ro (och intresse! för att läsa. Men jag utgår från att vilja/ro finns, och då är ”rätt” bok ett måste 🙂

      Jag tog också många år på mig efter förlossningarna, och jag är också periodare nu. Läste 14 böcker på de två veckorna på Kanarieöarna förra året. Och i Thailand läste jag nog 17 böcker sammanlagt, varav alla utom en halv var under de sista tre veckorna – under de fem med kidsen solo lyckades jag inte läsa typ mer än en halv – vad jag minns 😀

 3. Inga frågor, men vad gäller spanare är mina favoriter som dina – Naroskin och Hallberg + Jonathan Lindström, numera!

 4. Jag föredrar också fysiska böcker, men diggar min eboksläsare väldigt mycket. Den får följa med i badkaret också (kanske inte helt smart…. men…). Jag kan ha med mig massor av böcker på semestern och läsa det jag känner för just då och utan att det väger särskilt mycket. Den håller en himla massa timmar – fast ja, där är ju den fysiska boken nog oslagbar ändå. 😉

  1. Modigt att läsa i badkaret 😀

   Ja en fördel med läsplattan är att kunna ha med en hel mängd böcker på samma gång, men… jag gillar att vara lite oförberedd på vad jag ska läsa! Jag har med mig ett par eller tre pocketar (på solresor) och byter sen med böcker på plats. Har hittills aldrig bott på ett hotell el dyl som inte har en bokhylla med böcker att byta med! Å fördelen med det är att jag dyker på helt oväntade böcker. T ex har jag läst flera av de bästa-jag-läst för att jag av en slump sprungit på dem på semesterresor. Men visst är det skoj att planera sin läsning också. Fast jag planerar helst för hemmaplan 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *