3okt – om ett tjugofemårsjubilerande Tyskland!

2okt - om mascara och skillnader mellan vuxen- och barnsjälvklarheter.
4okt - om när sjuåringen får förklara matteläxan...

För 25 år sen förenades Öst- och Västtyskland och jag minns det som vore det i förra månaden: hela min barndom fick sig nämligen en lycklig törn! Det jag alltid trott varit en utopi hände, och fort gick det!

Pga min pappas jobb – han arbetade i och reste till och från Polen och Östtyskland varje månad i hundrafemtio års tid – har jag varit oräkneligt antal gånger i Östtyskland och några gånger i Polen (innan landet befriades från kommunismen i början på 90-talet). Och jag lovar dig, östra Berlin 1985 är/var inte i närheten av östra Berlin 2015… :/ jag föredrar versionen från idag A L L A dagar om året!

2okt - om mascara och skillnader mellan vuxen- och barnsjälvklarheter.
4okt - om när sjuåringen får förklara matteläxan...
4 comments Lägg till din
  1. Ja. Fast. Det fullständigt unika i fallet med Järnridån var ju att murarna byggdes för att hålla folk INNANFÖR gränserna. Nåt sånt finns nog inte i världen längre, förutom i Nordkorea. Helt normalt är annars att, för att skydda sina gränser (sin villatomt ex), hägna in och därmed hindra folk från att ta sig in. I de flesta situationer är tomtgräns-staketet bara symbolisk. Det som sker i Europa nu… det är vidrigt på så många vis. Östra Europa för trettio år sen var vidrigt på ett annat, eller hur en ser det, lika skrämmande och vidrigt vis.

 1. Jag är lika glad som du över miraklet med murfallet, men vill rätta dig på två punkter!
  Det var inte i fullt 150 år din pappa åkte skottspole mellan Östeuropa och Sverige, men nästan 😉 , samt att du har både rätt och fel om avsikten med muren:; naturligtvis var avsikten att hålla folk kvar bakom gränsen men man SA till folket i DDR att det var för att skydda dem från det ruttna i väst, (man reste ett staket senare en mur i Berlin) från att ta sig in!
  Man visade t.ex. på folktelevisionen hur det såg ut på andra sida genom att visa filmsnuttar på fyllon filmade i slumområden världen över, vilket ju var sant men inte att det var så det var överallt!
  Men som sagt nu är skiiten borta och det ”nya” gemensamma Tyskland framstår alltmer som en stat alla. borde försöka likna:… heja Angela!

  1. Fast fel har jag ju inte: avsikten var att hålla folk kvar i landet. Vad de SA är självfallet nåt annat, men avsikten kvarstår!

   I övrigt stämmer jag upp i hurraropen för Angela! Men så stammar hon ju från de östra delarna av Tyskland och har fått tvingas uppleva saker vi som bott hela livet skyddade här i Sverige inte ens kan tänka oss 🙁 Så. HURRA för Angela Merkel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *