8/1 – om teknisk otur aka bugg aka förjävlairriterande aka någorlunda lyckligt slut.

6/1 - om söndagsjobb och visum till Thailand.
9/1 - om en gör sitt jobb...

För en vecka sen började jag försöka säkerhetskopiera min telefon i iCloud (små hårddiskar på datorerna som är typ fulla) och omg så omständigt. Har aldrig lyckats skapa en enda komplett säkerhetskopia, men nästan 30GB utrymme är ”borta” i iCloud. Detta utrymme går inte att se, inte att radera och inte att på något vis komma åt varken i mobilen, via Mac eller från webben. 

Eftersom jag inte längre ville slita mitt hår blev det ett samtal till Apple. Eller sammanlagt minst fem (tappade räkning) och några mail fram å tillbaka på det. Ytterligare ett strul är ju att jag måste fixa en annan mobil att ringa på eftersom min egen är upptagen med att vara död. Hittar till slut min gamla/nu EmmaLis som är störtdöd och inte får liv förrän efter evigheters (läs: tio minuters) laddning. 

Vad som hände? Jag blev rekommenderad att göra en total återställning och lånade för ändamålet Mattias dator (en PC, men det ska la inte spela nån roll?) där en säkerhetskopia skapades. Lite strul att återställa – Apple i andra änden av telefonen sa till mig att hålla nere hemknappen medan jag startade telefonen, hela tiden ansluten till iTunes, och göra om proceduren två gånger – och till slut så. 

Men nu, NU börjar tårarna i historien. Genom en bugg eller annat jävulskap lyckas säkerhetskopian jag ska återställa från kryptera sig… dvs, den är omöjlig att komma åt. Testar femton olika lösenord, givetvis utan nytta. I telefon med supporten igen. Det går inte att lösa får jag veta. En senior support (typ så hette det) kontaktar mig och vi försöker lösa. Hon tror att det kan bero på att jag har jobbmail på telefonen som krypterat backup:en?! Jag pratar med min IT-avdelning som är lika frågande som jag. 

Där sitter jag i soffan, med en helt strippad telefon och bara gråter. Ja, jag vet. Det är bara en telefon, men för en som alltid haft hundra hängslen och livremmar känns det så orättvist. Av olika anledningar finns nämligen ingenting annat att säkerhetskopiera från. 

Det är nu jag googlar hysteriskt. Foruminlägg från 2011 visar att problemet är långt ifrån unikt. Ett råd jag hittade var att manuellt koppla ifrån och till mobilen medan den är ansluten till iTunes. Så där satt jag med blanka ögon, Apple i örat och drog i USB-kabeln. Fyra fem gånger kopplar jag loss den. Och undret sker. Jag testar ett helt random lösenord (verkligen random) och min iPhone 6 Plus börjar återställas från säkerhetskopian!! Applesupporten trodde inte sina öron. Och jag inte mina ögon. 

Just nu är jag bara glad att ha en fungerande mobil. Att iCloud fortfarande jävlas får vi försöka lösa nästa vecka. 

6/1 - om söndagsjobb och visum till Thailand.
9/1 - om en gör sitt jobb...
4 comments Lägg till din
 1. å fy tusan vilket meck 🙁 Jag har noll tålamod med krånglande elektronik nuförtiden, svårt att tänka sig att det var mitt jobb en gång i tiden… blir irriterad direkt och bara GAAAAAHHHH

  Men du, så skönt att du fick tillbaka din kopia till sist <3

  1. Jag har inte heller tålamod egentligen men detta har strulat så jäkla länge – fööör länge – och jag förstod att det inte skulle lösa sig av sig själv. Var helt enkelt tvungen att ta tjuren vid hornen när ko-jäkeln plötsligt stod framför mig (men så lessen att vi missade en dejt!!)… du förstår säkert hur jag menar: orken finns inte så när det blir en liten öppning m å s t e chansen liksom tas, en vet inte när det kanske kommer en möjlighet 🙁

   KRAMS!

 2. Grattis då antar jag? Vågar jag säga att jag aldrig (om den inte gör det själv?) säkerhetskopierar min?
  Puss

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *