5.8 – om ett historiens vingslag.

4.8 - om Djurs Sommerland under sol och hällregn
6.8 - om en högst odramatisk hemresa på medvågor.

Nu är jag iofs nördigt förtjust i närliggande historia och nästan greppbar doft av förr, men trots att det är väldigt lite kvar av originalandan från 1914 i det som nu står på Havneplads 1 så går det fortfarande att känna förkrigstidens och framför allt femtiotalets nöjesliv på anrika Hotel Grenaa Strand. Här har många människor bott skrattat ätit och älskat genom åren! Ägarparet, som talar nästan obegriplig jylländska, är vänliga och torde ha passerat pensionsålder för flera år sen. De driver det lilla hotellet jag tror de själva också bor i. Här finns 10 rum och 4 lägenheter. Många av rummen har balkong och de flesta har havsutsikt.

I korridoren in mot den lilla receptionsdisken hänger fotografier och tidningsutklipp. Vi kan läsa om invigningen sommaren 1914, vi kan se foton från glada kvällar 40 och kanske 50 år senare och mitt emellan hänger moderna planscher om lekland. Hela byggnaden känns som ett museum på nåt vis och jag kan inte låta bli att vara väldigt glad för att få ta del av en sån här gnutta samtidshistoria innan den försvinner.

Känslan av pensionat är så långt från Scandic att det blir komiskt. Frukosten är enkel men fräsch och serveras vid färdigdukade bord i matsalen som bakom en halvöppen dörr visar sig vara oväntat stor. Tidstypiska stora fönsterpartier (det måste ha varit kallt inomhus här för hundra år sen?) vetter ut mot ån precis nedanför och grönområdet som på andra sidan vägen blir antingen färjeterminalsplan eller klitter mot Djurslands kanske vackraste strandparti.


I matsalen jag snokade in i hittar vi en detalj jag fastnade för. På gaveln mot öster finns det här underverket! Fönstret är original, självfallet måttanpassat och 102 år gammalt i en teknik en av mina konstnärligt begåvade vänner numera faktiskt bemästrar: blyinfattat glas, med tanke på åldern troligen handblåst, och delfinen är perfekt fångad mitt i skuttet!


Vårt boende är en liten lägenhet med två fönster precis ovanför Hotel-skylten. Trappan tre våningar upp är rejäl och har garanterat varit ståtligare än idag. Två krokar i form av ringar kvarlämnade vid varje sättsteg vittnar om en säkert vackert knuten, specialbeställd äkta matta som förr hållits fast av metallstänger vid varje steg. I vårt rum fördelar vi oss över en dubbelsäng i sovrummet medan barnen sover i en bäddsoffa i rummet kombinerat med kök och vardagsrum bredvid. Badrummet har en liten dusch och krokar för handdukarna – något jag ibland saknat på mer moderna hotell än det här 🙂 Allt är gammalt och ganska slitet, men det är rent och med tanke på priset (vi betalade 1100:- DKK för oss fyra inkl frukost) är det högst prisvärt. Utsikten dessutom, den är allt annat än sliten! Att få somna och vakna till det här är lyx på ett obeskrivligt vis.


Enda nackdelen jag kan komma på är att den lilla dammen i grönområdet nedanför bebos av änder. Massor av änder. Änder som snattrar nåt alldeles bedrövligt 😀 Jag trodde allvarligt talat inte att änder kunde snattra så mycket eller högt och jag var glad att fönstren i våra rum var moderna och ljudisolerade 🙂


Jag rekommenderar varmt detta charmiga gamla hotell till dig som söker något lite enklare och annorlunda för en övernattning exempel i väntan på färjeresa. Grenå ligger bara 15 mil från Billund och mindre än en halvtimme från Djurs Sommerland. Stenaline till Varberg avgår precis runt knuten!

4.8 - om Djurs Sommerland under sol och hällregn
6.8 - om en högst odramatisk hemresa på medvågor.
2 comments Lägg till din
    1. Ja supermysigt! Mer av ett bed&breakfast än hotell med känsla av pensionat nästan tycker jag, men gränserna är ju lite flytande där! Fast det är ju gammalt och lite slitet… men vem är inte det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *