4 okt – om åsikter och avundsjuka på fejjan.

3 okt - om att inte slå en sjua!
5 okt - om fyra år sen mitt nosejob.

Igår och idag har jag hamnat i intressanta diskussioner på fejsbook. Genomgående tema visade sig vara kamouflerad avundsjuka. Medan jag å ena sidan vill hojta ”HA jag VISSTE det!” blir jag å andra sidan ledsen att ha haft rätt. Vad vi diskuterat? En gammal (och troligen medvetet provokativ) text om ledighet från skolan och en lokalt friskt debatterad husrenovering. Och jupp, avundsjukan är också delvis min. Jag vill ju ha det som typ alla andra har.

Här är ledaren som delades under följande åsikt: ”Viktigt att det lyfts. Skolan är viktig, och vi som jobbar måste vara de första att hålla fast vid det. Jag är stenhård, semesterresor läggs på de 187 övriga dagarna.”. Jag har svårt att hålla mig neutral och icke-irriterad när jag läser sånt här. Så många mänskor tycker att de har rätt att bestämma vad som är rätt och riktigt för andra, och ofta grundar de sin åsikt på sina egna förutsättningar. Den som jobbar 7-16 eller 8-17 måndag till fredag, med 4 veckors semester på sommaren och möjlighet att ta klämledigt över jul, påsk och andra högtider har ofta liten förståelse för att andras vardag inte är som deras. Jag anser inte att det är en rättighet att få åka iväg från skolan flera veckor per läsår, men jag anser att det iaf ska finnas en möjlighet att få ledigt. Jag anser inte heller att skolan inte är viktig, men jag anser att det finns många faktorer och nyanser av ”viktigt” i en människas liv. Är det t ex viktigt och rättvist att det barn som inte har ett ordentligt jullov, höstlov, påsklov eller ens sommarlov utan måste vara på fritids när de flesta andra är lediga inte ska få ha möjlighet till ledigt som alla andra, bara inte samtidigt som alla andra? Vad är rättvist? Ska livet ens vara rättvist? Att det blir merjobb för lärare har jag full förståelse och respekt för. Men som sagt. Vad är rättvist i livet?

stranden utanför Seven Seas Resort, Koh Kradan februari16
mina två små; istället för skolbänken i februari… ganska orättvist antar jag


Den andra frågan som diskuterats livligt i flera mer eller mindre öppna och trevliga trådar är ett gammalt hus min stad. Imorgon återkommer jag kanske till mina åsikter om den stackars kåken och dess ägare. Just nu är det dags att dyka i säng!

3 okt - om att inte slå en sjua!
5 okt - om fyra år sen mitt nosejob.
4 comments Lägg till din
 1. Nä, inget i livet är rättvist och det är inte heller eftersträvansvärt!

  Vi har ju en skola som inte ger någon ledighet alls. Men ändå är barn borta 😉 en vecka eller så. Men officiellt ser det ju bra ut…. Vad lär det barnen?

  Barn är olika, barn behöver olika saker, skolan ska vara individuellt anpassad och dagens skola med fasta tider och lektioner är rysligt dåligt utnyttjade resurser på så många sätt!

  1. Ja det där er skola sysslar med är ju helt vansinnigt. Nollvisioner är aldrig bra om det bara ska handla om statistik 🙁

   Bra skriver om dåligt utnyttjade resurser också. Är helt på din linje där, även om jag kanske är något mer fasta-tider-förtjust 🙂

   1. Mer flexibelt behöver ju inte betyda mindre fasta tider, per individ! Det är så märkligt tycker jag att vi fortfarande ser ”morgonpigg” som något bra och eftersträvansvärt men ”nattuggla” som något mindre moraliskt eftersträvansvärt. Skolan gagnar de individer som presterar bra på morgonen och tappar alla dem som inte gör det. Som fungerar bäst efter lunch. Jorden och livet fungerar inte idag som för 30 år sedan, Se bara på mitt jobb, det pågår dygnet runt,nån stans i världen, trots att jag är kontorsnissa! Dessutom står alla dessa lokaler tomma delar av dagen, värms upp och kostar pengar! Vi har ”för stora klasser” och många skolor lider av utrymmesbrist. Ändå är det ingen som tillämpar skiftgående i skolan? 2 pedagoger på 30 ungar i ett rum under 5 timmar iställt för en pedagog i ett rum med 15 ungar följt av en en annan pedagog i samma rum i fem timmar? Och varför är skola på distans från Thailand sämre än på plats hemma? Om nu föräldrar förväntas dra ”det stora läxlasset” och bidra till barnens utbildning varför anses vi då inte kunniga nog att undervisa våra baren en ynka vecka av läsåret?

    Jaja. Vi är ju överens här. Men ändå. Ville skriva av mig 😀 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *