21 nov – om Stina Wollter, min elvaårsdag på jobbet och en smula knäckt instagrammare.

20 nov - om att numera vara supporter till ett allsvenskt lag...
23 nov - om barn, eller små vuxna?

Sorry långt inlägg men jag kan helt enkelt inte redigera mig bättre än såhär. Hoppas du orkar läsa.


Det är för jävligt. Glädjespridaren, feministen och konstnären Stina Wollters instagramkonto har på helt bedrövliga grunder blivit avstängt. Jag blev så förtvivlat och hopplöst förbannad när jag läste nyheten.

En trolig förklaring till det vettlösa beslutet är en kombination av följande: att hon ibland visat sig avklädd men inte ser ut som samhället gärna vill att en naken person ska göra, att hon för att belysa problemet outat personer som skickat henne o-ombedda bilder på sina könsorgan, att hon redan tidigare fått flera foton borttagna pga okänd anledning och att hon nu senast fått nog och skickat en hel hög dickpicks till en person som skickat en dylik till henne. Trots att hon spelade schysst och enligt reglerna har hon blivit avstånd och det är så orättvist. Jag är så ohälsosamt upprörd. Jag är knäckt. Och kränkt!! Det här är fan inte okej!! Under #dansaförstina finns (fanns) hennes och många andras viktiga arbete i kampen mot kroppsfixering. Här och här kan du läsa mer om saken.

Under #openstinasaccount och #backastina lånade jag på IG en text som jag la en rosa bakgrund på, kreddade den jag lånat av och publicerade. Jag som inte är uppfostrad i fildelargenerationen tycker alltså inte att det är helt okej att sno rakt av, men det är så det funkar tydligen eftersom min bild i ett nafs dök upp i flock på Instagram. Nu i efterhand ångrar jag att jag inte la en diskret not på bilden. Förstår inte varför jag frångick min vana att tagga? Inte för att jag i detta fallet vill ha kredd, utan för att jag tycker det hade varit roligt att själv kunna veta. Men jag trodde såklart aldrig att den skulle bli så viral. Å det är fantastiskt roligt att den sprids! Och nä, jag kan gifvetvis inte med säkerhet veta att alla bilder i min egenblandade rosa nyans faktiskt från början är min 😀 men nog vore det en rejäl slump om någon annan skulle lyckas blanda exakt samma… :p


Anledningen till att Stina Wollter är så viktig är att hon på ett klokt, självutlämnande och humoristiskt sätt belyser många patriarkala problem i samhället. Hon sprider glädje och styrka, hon är en av de samtida konstnärer jag beundrar och respekterar absolut mest!

Nu hoppas jag att Instagram tar sitt förnuft till fånga. Vi vill ha Stinas konto tillbaka. Vi SKA ha Stinas konto tillbaka. Fan vore det väl annars.Apropå ingenting: Idag firade jag elva år som anställd på NoN! Borde kanske ha bjudit på tårta när jag tänker på saken?


Jo det där med Instagram då. Jag hyste redan innan dagsens lågvattenmärke en verklig hatkärlek till det stället. T ex har jag svårt att förlikas med att jag inte längre får ha mitt flöde i fred eftersom deras %&#/∞£ algoritmer bestämmer i vilken ordning bilderna ska visas. Jag som avskyr Facebooks idiotiska system att inte visa inlägg kronologiskt blir ännu mer arg på Instagrams idioti att sen i våras göra likadant. Inte alls sällan har jag missat foton i mina nära vänners flöden till förmån för mer populära kontons blajiga tramsbilder. Så. För att tag sen slutade jag i ren protest följa en hel mängd intressanta men alldeles för stora konton. Nästan hundra konton försvann från min följ-lista och HA Instagram! Där fick ni till era annonsörers förtret. Hade jag kunnat välja hade jag gärna BETALAT för att slippa både reklam och övrig inblandning i mitt flöde, men det lär väl aldrig bli möjligt med tanke på vem som ligger som ägare till skiten 🙁

Men förutom att jag då idag blir arg och förtvivlad och hopplöst sorgsen över Instagrams kränkning av Stina Wollter – det är så fel och stört omöjligt att påverka – blir jag också egoknäckt när jag ser att min fåniga nyfrisyr-selfie från igår samlat ihop tveklöst flest hjärtan av alla de 1038 foton jag hittills skrapat ihop (varav de apsilut flesta är pretentiösa försök till bra fotografering). Buhuu, snyftar jag och inser att det är som selfie jag är framgångsrik, inte som fotograf. Den näst mest gillade bilden är nämligen också en selfie om jag minns rätt. Precis som den tredje, fjärde och sjunde mest lajkade osv. Fast neeeej! Vänta… fotot från i lördags är ju inte ens mitt eget!? Det var Mattias som tog bilden hos frisören!! Det betyder alltså att min mest gillade bild på Instagram inte ens är min egen!!

Ridå.

20 nov - om att numera vara supporter till ett allsvenskt lag...
23 nov - om barn, eller små vuxna?
4 comments Lägg till din
  1. Med det är du som är modellen! 😍

    Dessvärre kan jag inte riktigt stötta dig i din kränkthet över att någon blir avstängd för att hon bryter mot regler. det må vara mossiga, tossiga regler (m.m) men dock kända regler! 😔

    1. Haha! Jaa… men rent juridiskt äger jag inte fotot som gillats av flest :p ett ödets ironi!

      Asså. Hon har inte brutit mot några regler, inte visat mer naken hud än vad som flashas på de flesta reklampelare i västvärlden. Men hon utmanar såklart genom att inte falla in i mallen av ”perfekt kvinna”. För mig är hon überperfekt och i min mall med fluffiga kanter är allt som är snällt och fördomsfritt alldeles lysande, men… jag så passar inte heller jag särskilt bra i samhällets traditionella mått- och mallanpassade förutfattade meningar. Om du menar att hon skickade tillbaka den där mannens bilder så… tja… det var såklart fel, men självförsvar är inte straffbart – vilket också Instagram kommit på eftersom de nu öppnat upp hennes konto igen!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *