9 nov – om presidentvalet i USA.

8 nov - om ett nioårskalas bland kalla löv!
11 nov - om frosty och soliga bästkusten.

Lusten att följa en valrörelse du själv inte kan påverka är oförklarligt stor hos oss svenskar. Vi var nyfikna när det handlade om Storbritanniens Brexit och det nordamerikanska presidentvalet rapporterades i media som vore det vårt eget. Att vara intresserad av vår politiska samtid är sunt (och intressant) tycker jag, och jag tror också att vi svenskar pga vår egen politiska situation i landet hade lite lättare att förstå varför Donald Trump vann över Hillary Clinton. De närmaste dagarna inför valet och nu i efterhand har jag läst en del om Clinton, och ju mer jag läser, ju tydligare framtår det. Hillary var chanslös.

Familjen Clinton är yrkespolitiker. De har levt sitt liv som offentliga och privilegierade politiskt aktiva så länge att de nog glömt hur vanligt folk har det. De är enligt amerikanska mått mätt ”vänster”, med tydligt socialistiska och kollektivt omhändertagande åsikter, men de har inte förankring bland de lägre klasserna. Hillary Clinton har under hela presidentvalskampanjen visat en överlägsenhet som inte talar till den som inte redan är sympatisör.

Trump är USAs Sverigedemokrat. Missförstå mig inte, han är värre än SD på många vis, men anledningen till att han tog hem segern är att presidentvalet i USA 2016 kom att bli ett missnöjesval. Folk är missnöjda med sin situation, folk är missnöjda med politikers roffande och skrupelfria leverne och spiken i Hillarys kista blev nog när hon kallade Trumps väljare ”deplorables” (typ, en sorglig/bedrövlig/eländig bunt). Det misstaget har gjorts även i svensk valrörelse och vi vet nu the hard way att det inte funkar att idiotförklara någon du vill försöka övertyga om din åsikt.

Fortfarande har jag ibland bedrövligt svårt att låta bli göra narr av eller beklaga människor som väljer att stödja t ex SD. Men efter katastrof-resultatet i senaste svenska valet har jag verkligen börjat försöka förändra mitt beteende. Jag håller i många lägen med missnöjesröstarna, situationen i västvärlden är för jävlig med fusk och roffande där politiker nog knappast är värre än Svenssons, men den som fuskar och slarvar med mina pengar (dvs skattepengar) gör mig ännu mer förbannad än den som fuskar med sitt eget skit. Problemet dock är som jag beskriver i föregående mening: folk roffar. Lika många av dom som missnöjesröster beter sig bedrövligt som dom de gnäller på. Det finns så många glashus att kasta sten i att vi inte har en chans att räkna dom.

Skillnaden mellan oss som ”bara” är missnöjda å demokratiskt kämpar för att förändra vår situation och den som missnöjesröstar är att en sån som jag ALDRIG ALDRIG kan rösta på en person – eller ett parti – med ens en gnutta rasistiska, homofobiska, misogyna, abortmotståndiga eller på annat vis fördomsfulla åsikter. Ingen säger nog att Donald Trump uppfyller alla kriterier jag avskyr (och den som säger SD inte är ett fördomsfullt parti har andra urvalsprinciper än mig) och det som chockade mig när jag imorse vaknade upp till resultatet av vem som i januari kommer vara USAs 45:e president var inte det faktum att Hillary förlorade. Det var det faktum att Hillary förlorade mot HONOM. En gubbe som tafsar på kvinnor och beter sig som en gris. Först tänkte jag att Clinton förlorade pga att hon är kvinna, och ja delvis var det nog så, många män har på samma eller högre positioner betett sig bedrövligt mycket värre och kommit undan med det, men framför allt var det att hon underskattade det amerikanska folkets vilja till förändring.

Nu sitter jag stilla i båten i väntan på att Trump får visa vad han kan. Jag har hopp. Kanske blir det inte så jävligt som vi tror?

8 nov - om ett nioårskalas bland kalla löv!
11 nov - om frosty och soliga bästkusten.
3 comments Lägg till din
 1. Svårt det här! Jag förstår vad du menar med att Hillary ibland tycktes agera överlägset, jag såg hela den första och sista debatten mellan henne och Trump, och visst i land. Är hon kunde trumfa med en kommentar såg hon lite väl nöjd ut men det var inget mot hans sätt mot henne, han avbröt, föll henne i talet och struntade i de mesiga …. vaddetnuheter de som ska hålla i debatten? Moderator? eller nåt, han viftade avfärdande med sina fingrar och fortsatte! Utan reprimand!?

  Nå, Hillary må ha sina sidor men hon är kompetent, erfaren.och lojal, och hennes förslag på att göra det möjligt att studera utan att var förmögen eller lyckas få ett stipendium borde väl vara något för ickeförmögna och aldrig, aldrig i helvete att hon skulle försöka ta bort eller urholka Obamacare som Trum säker kommer att försöka göra!!!😡 Förslaget till ”care” kom ju under Clintons tid, som. Cklintoncare men gick i tr igenom!

  Att Trump använder egna pengar fnyser jag bara åt, de egna obeskattade pengarna som han delvis tjänar genom att ge fan i att betala folk som utför arbete åt honom, är de egna? Roffade kallar jag det…. och då har jag inte ens nämnt all den andra skiten han står dom representant för … inte värt för då fattar jag väl eld!!!

  I får väl göra som du skriver, vänta och se ( i måste ju!) men mitt enda hopp är att några med hjärna, hjärta och samvete lyckas ta en plats i hans administration och stoppa det värsta och, trots att HAN. verkar tro det så är ju inte den amerikanska presidenten allsmäktig och får göra som han vill, tack och lov för Senat, Represenranthus och högsta domstolen! ….Phu! 😓

 2. Äh, det blev en del fel i texten, ibland går det att gissa ibland inte, svårt ned tjocka fingrar på de små telefontangenterna…. med solen i ögonen ibland! 😉 Gissa eller rätta efter bästa förmåga!😅😍

 3. ”hur jävligt det blir” beror ju inte enbart på vad Trump hittar på, utan också på hur olika investerare, maktfaktorer och institut TROR att han KOMMER att hitta på. Det är ju den skrämmande biten rent ekonoiskt.

  Världsfredsmässigt tror jag att han kommer att bidra till att fler ”spänner hanen” och att vi kommer längre ifrån en lösning i Syren/Turkiet/Ryssland-frågan. Det behövs liksom en lösning där, det är ju lösningen på ”flyktingströmmarna” och jag tycker det är lite märkligt att inte mer görs för just den saken. Nåväl.

  Klimathotet tror jag att han kommer att backa från.

  Jag är ärligt talat lite mer rädd för hans vicepresident, en snubbe som faktiskt är politiker, och en ultrakonservativ och kristen sådan. Han kan nog ställa till med en hel del rabalder och trubbel tror jag. Det ser inte just ut för homo/bi/kvinnor om man säger så…

  USAs system är föråldrat på så många vis, läste tex idag att antalet elektorsröster är fler i södern eftersom dom fick extra för att dom hade slavar, i norr hade dom inte det… Det är också ett fåtal familjer som har makten och jag tror kanske det var ett misstag att det var ytterligare en Clinton som var kandidat, oavsett om denna Clinton var kvinna eller man. Det blir ett pest-eller-kolera-val för så många där ingen av kandidaterna egentligen ”duger”.

  Sedan tror jag inte att så många förstår att även om Hillary är vänster i USA är hon ultra-höger om vi jämför med Svensk politik.

  Jag slutar där du börjar, det är naturligt att vi är intresserade av USAs val, som vår enda kvarvarande stormakt har deras val av president långtgående konsekvenser för hela klotet, vi påverkas av det antingen vi vill eller inte men vi kan inte påverka det. Och det är intressant för framtiden tycker jag, när vår värld blir alltmer global och våra system alltmer beroende av varandra, ska då val av regering/presidenter/makthavare vara en strikt nationell angelägenhet? Egentligen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *