16/7: om att släppa lös nioåringen i bokhyllan!

15/7: om ett missat Varbergslopp etc.
21/7: om Hallifornia in Bilde ☀️

Så var det dags. Efter några tassande steg i vuxenlitteraturen genom Tisdagarna med Morrie och Fem personer du möter i himlen bjuder jag nu in äldsta dottern i min värld! Niokommasex år gammal är det väl dags att lämna barnböckerna bakom sig. Alla Harry Potter (utom De vides sten – heter den väl på svenska?) slöks inom mindre än ett läsår och jag vill göra vad jag kan för att hålla läsglädjen vid liv. Ungdomslitteratur är ett blankt kort för mig, men i väntan på ett biblioteksbesök och hjälp av proffs delar jag med mig av dom här två diamanterna!


Boktips till bokstavstörstande blivande fjärdeklassare mottages tacksamt!

15/7: om ett missat Varbergslopp etc.
21/7: om Hallifornia in Bilde ☀️
19 comments Lägg till din
 1. Maria Gripe
  Cynthia Voigt
  Michelle Magorian

  ”Lilla huset på prärien”
  Momo eller kampen om tiden
  Svedbergs ”Trälarna”
  Anne på grönkulla
  Kulla Gulla

  Sen någonstans gav jag mig på vuxenböcker, men där kan jag minnas Moa Martinsson och Fogelström

  1. Maria Gripe är ju bäst! Hur kan jag ha glömt henne?!
   Cynthia Voigt vet jag inte vem det är, måste kolla upp.
   Michelle Magorian har faktiskt hamnat hemma hos oss eftersom mamma lånade Godnatt Mr Tom på biblioteket till ungarna!

   Lilla huset på prärien har jag inte läst, bara sett på tv, är dom bra?
   Momo gillade jag inte minns jag..
   Trälarna tvingades vi läsa i skolan och jag tror att den egentligen var rätt bra men det var väl det där tvånget jag inte gillade 😉
   Anne och Kulla-Gulla… åååh!

   Jättebra tips! TACK!

   1. Momo är underbar! Det är den första bok jag minns verkligen satte känslomässiga spår!

    1. Och jag minns den bara som besvärlig 🙁 Var helt förtrollad av Den oändliga historien och det var därför jag läste Momo, men… äh jag får väl ge den ett nytt försök kanske!

   2. Trälarna ingår (tillsammans med övriga nämnda böcker) i den enda påsen med barn- och ungdomsböcker som jag ville spara från min enorma bokhylla när jag flyttade hemifrån. Tyvärr försvann denna papperskasse i en av mina föräldrars flyttar! Svensk historia under tusen år i ett barns perspektiv!

  2. Missade dina vuxentips: Moa Martinson läste jag som vuxen och har nånting av henne i bokhyllan faktiskt! Per Anders Fogelström, ja… själv läste jag Nevil Shute, Pearl Buck och John Steinbeck… lite lillgammal kanske :p Men Hemingway var jag vuxen innan jag gav mig på. Och Moas man Harry Martinson är inte riktigt min smak.

   Jag har ju gjort mig av med så himla många böcker 🙁 tänkte att det bara är jag som vill ha ändå men wii nu är det inte så!

   1. Jag har bestämt mig för att läsa om Stockholmsserien, det är mitt beting för semestern. Läste dem i typ elva-årsåldern.

   2. Moa och Harry är helt olika! Mor gifter sig mfl (tre böcker) är lättillgängliga. Dock tror jag på trälarna före både Martinsson och vogelberg. För att ha fått historien först ur ett barns perspektiv! Annars kan det kännas både främmande och skrämmande med fattigsverige

 2. -Annika Thors serie om dom österriskiska krigsbarnen
  – Katarina Mazetti
  Även böckerna om skivvärlden om hon gillar Harry Potter (Terry Pratchet tror jag?)

  1. Känner inte igen Annika Thor, måste kolla upp!
   Katitzi såklart!!
   Terry Pratchet gillade jag supermycket men jag läste på engelska. De är ju sååå underbara! Precis som Liftarens guide till galaxen (iaf första boken av fem i trilogin 🙂

   Supertack för tips!!

 3. Men flyga drake Ullis, jag har bara sett den som film men den var ruskig?!
  Vad är det för Fredriksson som ligger bakom på bilden?

  Annars håller jag med om förslag som nämnts av Marina och Melkermamman, och Michelle Magorians ”godnatt mr Tom” lånade jag på bibblan som ljudbok (bokboken jag tänkt som godnattsaga fanns inte) för båda… men det blev inte som tänkt!

  1. godnatt mr Tom kan lånas av mig

   Jag hittade den för några år sedan på gästis efter att ha sökt den under många år.

  2. Boken är inte riktigt så läskig som filmen tror jag (har inte sett filmen). Jo, den är hemsk för oss som förstår vad som står mellan raderna men jag tror hon kan läsa den som ett oförstört barn och den är så himla bra!

   Simon och ekarna är det som ligger bakom. Den läser hon nu!

   Nu har vi ju Mr Tom också ett slag! TACK!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *