13/9: om allas ansvar och rätt att få kritisera.

12/9: om Apples event.
14/9: om skoj på jobbet.

Morgonnyheten som kletade sig fast på mig var inte Donald Trumps inreseförbud eller Nordkoreas hot om ökad upprustning utan företaget airbnb:s systematiska skattesmitning. Företaget omsätter sannolikt miljoner men betalar ingen bolagsskatt eller moms i Sverige. Alls. Via sitt irländska bolag slussas pengarna till bl a skatteparadisön Jersey i Engelska kanalen och vidare till delstaten Delaware i USA.

Blev det någon vinst på omsättningen? Jo det kan vi nog räkna med, men eftersom inga årsredovisningar finns att tillgå är alla siffror hemliga. Läs gärna mer här.

Jag har redan tidigare varit skeptisk till den här typen av verksamhet. Att kortfristigt få hyra ut sin bostad, ja självklart, men så fort ”någon” kvickt listat ut en förmedlingstjänst för grå-aktivitet (eller värre, t ex fulstream och torrents via ex Dreamfilm och Pirate Bay) så sitter denne någon i bakgrunden och blir shady rik. Gällande just airbnb är jag negativ eftersom det kvickt har kommit att skapa tillfälle för investerare att köpa lägenheter på en redan infekterad bostadsmarknad. Hur ska vanligt folk få möjlighet att köpa sig någonstans att bo när marknaden inte är vad jag kallar schysst?

Vad tycker då uthyrarna om att företaget de anlitat inte gör rätt för sig? En person som intervjuades visade sig tyvärr uppfylla mina lågt ställlda förväntningar.

Min tanke är nu att den som inte bryr sig inte heller har rätt att gnälla. På samma sätt som den som inte röstar i demokratiska val har rätt att klaga på samhället, har den som inte bryr sig om att de medverkar till förlorade skatteintäkter rätt att kritisera skattefinansierad verksamhet såsom vård, omsorg, skola, kollektivtrafik osv.

Det går inte att stoppa huvudet i sanden och samtidigt skylla på andra. Vars och ens ansvar är vars och ens rättighet. Und so weiter.

12/9: om Apples event.
14/9: om skoj på jobbet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *