5/10: om foton på kids i skolans sociala medier.

4/10 - om vp-publicerad!
6/10: om att buzza L'OR Espresso.

Av ren nyfikenhet undrar jag hur olika skolor väljer att publicera info om elever i sociala medier. Hur gör din eller ditt/dina barns förskola/skola/fritids?

Bloggar och Instagram finns ju numera för både skolklasser och fritidsgrupper (och förskolor) och är enligt mig ett utmärkt sätt för oss föräldrar att få ta del av barnens vardag! Detta kompletterar eller ersätter helt veckobrev i pappersform som jag av flera orsaker tycker är rätt bökigt att hantera.

Anledningen till att jag nu undrar hur det funkar för andras barn i social media är att de situationer där våra ungar under alla år tidigare figurerat aldrig har synts ”synbart”, om inte bloggen eller kontot varit lösenordsskyddat och knappt ens då. Det står aldrig namn på någon som skrivit eller gjort något och på bilder är alla ansikten beskurna eller åtminstone bortvända. Jag har sett detta som självklart eftersom foton enkelt kan sparas och spridas, och alla våra skolor (inkl förskola och fritids) har till min lättnad alltid tagit den integriteten på stort allvar.

När det i ena barnets klassblogg, som är helt öppen, dök upp fotografier på kidsen blev jag lite ställd. Jag föreslog, och jämförde med skolans alla andra sociala medier, att de skulle vara försiktiga med synliga foton men fick till svar att det ”är lagligt”. Och… det var liksom inte det saken handlade om. Dessutom visar det sig att bilderna publicerats utan att barnen tillfrågats och eftersom bloggen är helt oskyddad tycker jag inte det är okej. Det kan tyckas vara en skitsak, men för oss som alltid gjort en stor grej av att fråga både våra och andras barn (och föräldrar) innan vi publicerar ett foto blev det rätt klurigt att försöka förklara för barnet varför hon inte fått frågan. Vi vill redan från början lära våra barn att ha respekt för internets bra och dåliga sidor. Att be om lov för att få posta en bild är en ganska enkel och bra regel tycker jag.

Jag tycker det är viktigt att uppföra sig vänligt på nätet och att inte bara luta sig mot vad som är bokstavligt tillåtet eller förbjudet. Nu är jag nyfiken på 1) hur andra tänker, och 2) hur andra gör. Är jag überkänslig som tycker detta är en viktig fråga?

4/10 - om vp-publicerad!
6/10: om att buzza L'OR Espresso.
6 comments Lägg till din
   1. Det är faktiskt lite tråkigt också att inte få lov att fotografera när barnen gör något.

    1. Ja, det kan jag förstå. Eftersom vi ju f å r fotografera stör jag mig på alla mobiler i luften som stör på avslutningar och andra framträdanden, men hade kanske saknat möjligheten att föreviga om vi aldrig någonsin vore tillåtna. Å andra sidan… det är sällan bilderna blir särskilt bra ändå så jag brukar låta bli att fota numera 🙂

 1. Vi får en fråga i början på varje termin om barnen får synas med bild och/eller namn och så tror jag det också varit i alla föreningssammanhang. De bilder som publiceras slutet brukar inte vara begränsade utan är vanliga bilder, de få som är offentliga brukar vara med hänsyn till barnen.

  Jag tycker fråga är bra, men barnen behöver också hantera att det kommer att figurera mängder av bilder på dem som dom inte är tillfrågade om och dom behöver lära sig värdera det och, om det behövs, hur dom ska agera.

  1. Vi får också alltid ett sånt dokument att fylla i. Jag brukar lämna en anteckning att vi vill att dom antingen inte ska synas med ansikte, eller bara på bilder där de är till sin fördel. Det är ju sånt jag tycker är självklart, men finns det i (avtalad) skrift så blir det kanske tydligare? Plus att jag tänker att det kanske lämnar ett avtramp hos den som läser dokumentet? Många vuxna har noll respekt för vad de lägger ut på nätet tycker jag. Alla ledsna barn jag sett på bild i sociala medier, särskilt de med bildtexten ”hen ville inte vara med på bild!” gör mig trippelt beklämd.

   Tycker precis som du skriver också att det är viktigt att de får lära sig hantera situationer där de ovetande hamnar på bild, men jag tycker inte att skolan ska vara motparten de behöver ta ställning till för en sån lektion. Tidigare har det ALDRIG varit något annat än en icke-diskussion, och jag blev väldigt förvånad när jag möttes av ett ganska defensivt svar på min undring. Alla pedagoger jag känner (eller är bekant med) privat verkar vara införstådda med att barn aldrig ska synas på bild i sociala medier – varken i privata eller offentliga sammanhang – men det gäller alltså inte en av våra barns nuvarande lärare 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *