26/1: om snipphumor.

25/1: om torsdagsdag och packkaos del 2.
27/1: om Stockholmsdag och -kväll, och -dag igen.

Vet inte varför en pratar om kvinnlig och manlig humor egentligen. Är det för att det skämtas om olika saker? Eller för att det skämtas på olika vis? Kanske vi i publiken har olika förväntningar och krav på en kvinnlig och en manlig komiker? Men vaffö är det på detta viset?! När jag listar mina favoritkomiker blir listan inledningsvis full av gamla gubbar: Hasseåtage, Magnus & Brasse, Stephen Fry o Hugh Laurie, Hipp hipp, Rowan Atkinson, Monty Python och Povel Ramel. Fler favvisar i humorgenren är Little Britain och nu börjar det hända nåt! För när jag gräver bara lite djupare känner jag att det fattas många viktiga humorstjärnor. Dom med snippa. Varför kommer jag att tänka på gubbarna först? Är jag unik i det avseendet? Nä det tror jag inte och det är tjurigt att det ska vara såhär tycker jag.

Tyvärr är det ju mest manlig humor som får plats i media så det krävs en del ”jobb” för att hitta kvinnorna, Men dom finns! Jag älskar t ex Ulla Skoog, Susanne Reuter, Petra Mede, Jennifer Saunders och Dawn French för dom skrattar jag med. Detsamma gäller Smack the Pony-gänget och svenska Trettioplus. För att inte tala om Sissela Benn och hennes Filippa Bark! Andra skojiga personer är t ex Annika Andersson, Emma Molin, Anna Blomberg, Josefin Johansson (utsedd till årets komiker på standup-galan nyss, kan ha varit med tillägget ”kvinnlig” men äh skitidet!), Tina Fey, Melissa McCarthy och Sarah Silverman. Listan växer och då har jag inte ens karvat i det specifika brittiska ståup-facket – dit t ex Jo Brand, Sarah Millican och Shappi Khorsandi hör. Å tänker jag på brittisk stand up (som är en av mina soft spots) måste jag faktiskt också nämna Eddie Izzard och Michael McIntyre. Dessa båda är inte heller direkt karla-kariga och får därför trängas precis bakom damerna i detta inlägg 🙂 Svensk stand up är i samma nivå när den utförs av Babben eller Ann Westin.

Fler roliga människor vill jag ha! Vilka gillar du? Vilka har jag missat, att nämna eller helt och hållet? Hjälp mig gärna fylla på listan!

25/1: om torsdagsdag och packkaos del 2.
27/1: om Stockholmsdag och -kväll, och -dag igen.
4 comments Lägg till din
    1. Jaa! Anders och Måns har jag glömt! ”Så funkar det” har jag skrattat mycket och glatt med!

      Håller med om Annika Lantz. Henne har jag helt glömt! Och Knyckare kan också få vara med eftersom hon är lokalt förankrad 🙂

  1. Den enda äldre komedienne jag kan komma på (även om jag har en känsla av att det fanns fler) är Amerikanska Lucille Ball i Lucy show, hon och hennes vännina Vivienne var både fniss ich gapskrattsroliga, svenska äldre kommer jag inte ihåg någon speciell men både Zara Leander och Birgit Nilsson var slagfärdiga och Margareta Krook, hon var riktigt rolig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *