D a g s e n s T i p s: foto till körkort och visum!

P å s k j o b b
D e k l a r a t i o n

Tror bestämt att jag tipsat om det här förut men ett bra tips tål att upprepas.

För den med kamera, tid och lite pyssliga färdigheter går det utmärkt att fixa egna fotografier till t ex körkort och visum. Körkortsfoton kräver lite mer färdighet i pyssel och tid eftersom det ställs krav på hur dom ser ut, men visumbilder fixar du i ett nafs.

Jag gjorde såhär: En garderob användes som vit bakgrund och kidsen plockades från gemensam lek och ställdes kvickt upp för fotografering, en i taget. Min egen bild tog jag med frontkameran på mobilen, osminkad och i träningskläder! Jag redigerade lite kvickt i telefonen (ökade skärpa, kontrast och ljus samt gjorde bilden svartvit, för egots skull), använde en app för att komprimera storleken och AirDropa:de över bilderna till datorn. Via http://www.fotoautomaten.se skapade jag en fotokarta för varje person som jag skrev ut på min vanliga skrivare. Eller. Som jag f ö r s ö k t e skriva ut 🙂

Konklusion: Gifvetvis tog en av bläckpatronerna slut halvvägs in i första utskriften och skrivaren vägrade godkänna den nya som en äkta patron (vilket den självfallet var) och efter att ha talat vänligt med apparaten och låtit den ta saker i sin takt fick jag efter en stund spunk och kallade fanskapet ©%!&(≈@$ och hotade med elskrotsbingen på jobbet och sen stängde jag av den. Det hjälpte inte ett dugg för när jag satte på den var den lika samarbetsovillig. Då skrek jag högt, tog jag ut ALLA patronerna, satte tillbaka dom och vips funkade allt perfekt! Det där med teknisk kompetens har inte alltid ett dugg med teknisk framgång att göra har jag märkt. Thailändska konsulatet tog iaf vänligt emot mina hårt-kämpat-för-bilder, precis som skolan på Koh Lanta, och slutet därmed gott.

Efterord: snålheten bedrar alltid visheten och varje gång jag gör sånt här lovar jag mig själv att nästa gång använda proffs (läs: låta en fotostudio göra jobbet). Varje nästa gång har jag dock alltid glömt mitt löfte och sitter där med en hånflinande skrivare snett framför mig på skrivbordet. Och när det gäller körkortsbilder… fifan. Sist tog det en evighet och otal försök med photoshop att få transportstyrelsen godkänna mitt foto. Efter att ha fått mitt tredje alster refuserat blev jag en smula upprörd (läs: asförbannat trött på eländet) och skickade in samma foto igen. Det är nu detta foto som sitter på mitt körkort! Envisheten framför allt! – å så låtsas jag inte om att ett ynka ”en” skiljer den från visheten… 🙂

P å s k j o b b
D e k l a r a t i o n
3 comments Lägg till din
    1. Visst är det smidigt! När det inte blir så kinkigt som med mitt körkortsfoto som refuserades pga ”nånting nånting kontrast” och ”skugga över nånting” eller vad det nu var för trams. Särskilt tydligt hur godtyckligt det är vet jag ju med tanke på att samma foto som först kom tillbaka som icke-godkänt vid ett nytt försök gick igenom utan anmärkning. För att inte nämna alla skrivartrassel som per automatik uppstår när jag ska använda printern till något verkligt viktigt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *