I n n e s ö n d a g

F l y t t s k y l t a r !
J o b b f o k u s & a n n a t

Projekt Inleverans i Nya Affärssystemet inleddes imorse. Således heeeelt meningslöst att årets kanske vackraste-väder-söndag inföll idag 🙁 kidsen körde vi ut i solen en stund – Milla hade en kompis på besök också – men Mattias och jag har inte satt nosen utanför huset. Det var bara att stänga öronen för trädgården som ropade på oss för vi var bara tvungna att komma igång med att få in artiklarna i systemet.

Asså det där med att försöka förstå sig på en databas utan ordentlig utbildning, det är änna klurigt. Jag har ju sen tidigare lagt in varugrupper och leverantörer men det räknas knappt som förskolenivå jämfört med vad som väntar mig/oss nu. En snabb livegenomgång fick oss ur startblocken i förmiddags, men vi körde självfallet fast massor av gånger. Bara det där att justera en artikel blev ett oövervinnerligt hinder och vi har fortfarande ingen aning om hur vi kompletterar en artikel med fler färger och storlekar.

leverantörerna samlade, men finn en miss i trädombyggnationen 🙂 – 8april16


Efter att ha insett att vi kört fast la vi ner ICG, stängde locket på datorn och gav oss på inredning och butiksplanering istället. Du som inrett ett nybyggt hus kan känna igen dig i hur mycket jobb det är, och hur svårt det är att föreställa sig det färdiga resultatet. Grubbleriet och möjligheterna och alternativen tar aldrig slut. Liksom arbetsuppgifterna :p En stor skillnad mellan ett bostadshus och en butikslokal finns iofs: huset kan en tillåta sig bo in i, näringslokalen måste bli bra från scratch. Smekmånaden är s a s kort för egenföretagaren!

F l y t t s k y l t a r !
J o b b f o k u s & a n n a t
14 comments Lägg till din
 1. Shit happens!

  Ibland kan inte vädret bestämma!

  Mitt råd är att hålla systemen så enkla som möjligt. Det finns fördelar med detaljer men konsten är att hitta balansen där detaljerna inte kostar mer än de smakar…

  Och jag misstänker att oavsett hur noggranna ni är så kommer ni behöva inventera. (Och där minns jag mamma med räknedosa när hon hjälpte morfar med det)

  1. Nä den här gången fick det vara sol och vackert väder utan oss! – också 🙂

   Bra råd ang affärssystemet. Samtidigt vill vi gärna ha med så mycket information som vi tror vi kommer behöva och hellre dra ner på parametrarna i framtiden om vi märker att vi tagit i i överkant. Det är alltid lättare att dra ifrån än att lägga till när en rutin väl sitter tänker vi.

   Fysisk inventering blir ju när vi flyttar över varorna från gamla till nya lokalen. Då kontrolleras antal, flyttas till korrekt lagerplats och viss information måste kompletteras. T ex saknas EAN i alla befintliga system idag men finns ju på de flesta prislappar, eller kan genereras och/eller skrivas ut i nya databasen. Det snurrar lite i skallen när jag tänker på hur mycket jobb det är och kommer bli! Vi ska ha ny inredning, vi ska ”möblera” med varor och vi ska ta ställning till hur många storlekar som ska vara i butik och hur många som ska vara i bankfacket (dvs på lagret). Och allt detta på hur-kort-tid-som-helst eftersom vi inte vill förlora försäljning under flytten! Massor av planering och massor av roligt jobb! Men det är inte bara att hänga in plaggen i nya lokalen liksom… 😀

 2. Nyfiken-i-strut undrar varför t.ex. bomull och ull inte får samma underkategorinummer (t.ex. 21 bomullsbyxa, 31 bomullskostym, 22 ullbyxa, 32 ullkostym)? Ok, jag fattar att alla märken eller klädesplagg erbjuds i samma material etc.

  1. Nyfiken som inte frågar får inga svar! <3 Bomull och ull är faktiskt helt olika material, som har helt olika funktion och därför också helt olika pris 🙂 Anledningen till att de kategoriseras olika i affärssystemet har med framtida inköps- och säljstatistik att göra!

  2. Aaah! NU fattar jag din fråga tror jag! Är extra trög på sena kvällar tydligen 🙂

   Vilka underkategorinumren är spelar faktiskt ingen som helst roll, annat in i förhållande till nummer i samma familj – och egentligen kanske inte ens det. Det går rent krasst att använda vilka siffror som helst, men det är såklart snyggare att lägga dom efter varandra! Dvs under huvudgrupp 2 (byxor) så kategoriseras familjer och undergrupper i förhållande till varandra enbart. Sen säljer vi inga hela bomullskostymer så den kategorin finns inte (missade att du skrivit det), utan där säljs plaggen bara i det som kallas mix&match. Dvs du kan mixa udda blazer och brallor för att få en kostym, men du kan också köpa byxor och blazer separat 🙂

   I många fall har jag använt samma nummer för liknande kategorier (kan visa en bild i ett framtida inlägg för att förtydliga) men i flera fall har familjerna lagts till efterhand och därför fått slumpvisa, men på varandra efterföljande, siffror.

   Puh. Hoppas jag förklarar så det går att förstå!

 3. Och jag vis av 20 års erfarenhet av databaser och system säger, lägg ingen betydelse i koder, det fuckas ändå upp, oftare förr än senare.

  Dessutom är det nog ett klassiskt misstsg att vilja göra allt direkt istället för att börja enkelt och bygga ut efter hand. Det är nästan alltid mest effektivt. Och rapporteringsmässigt Jan man alltid komplettera efteråt om det är nödvändigt.

  1. Jag har iofs bara drygt tolv års erfarenhet (plus ett års antika högskolestudier i databasprogrammering) men som jag försökte förklara här ovanför så är kategorinumren i systemet rätt oviktiga. Däremot bör de vara korrekta i respektive grupp, därav bildtexten till fotot i inlägget!

   Ang ”klassiska misstag” så är jag säker på att vissa misstag måste genomlevas för att kunna undvikas. Men min erfarenhet i de affärssystem jag jobbat i ger mig en bra grund att stå på, och jag har aldrig upplevt det som ett problem att saker är rätt från början :p

   I vårt fall handlar det ju om att anpassa affärssystemet i tre steg (eftersom det är ett färdigt system, inte ett som ska kodas från grunden gubevars!):

   1) ta reda på vad vi behöver
   2) ta reda på hur vi får det vi behöver
   3) börja bygga efter vad vi behöver

   Steg 1 och 2 är det som tar längst tid eftersom jag varken kan produkterna eller programmet! Jag måste alltså få hjälp av Mattias med produkterna (vilket går rätt fort) och av min support med programmet (vilket tar längre tid). När jag nu väl börjat lära mig programmet är det såklart lättare, men som du vet är det inte lätt att utan en ordentlig utbildning förstå hur ett affärssystem fungerar…! Det har helt enkelt varit en hel del tryanderror och samtal med support för att förstå VAR i systemet jag måste ändra för att ändringen ska bli permanent i själva databasen och inte bara i det dokument jag för stunden jobbar i vilket kan vara t ex en order eller en inleverans 🙂 Steg 3 är ju egentligen bara (läs: ”bara”) att lägga in leverantörer, varugrupper och artiklar – där just artiklarna såklart är den största tidstjuven.

   Sen ska vi se till att få fason på kassasystemet också men den tiden den sorgen tänker jag 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *