I n t e r n a t i o n e l l a M e n s d a g e n

I n t r e s s e k o n f l i k t : )
S k e p t i s k

För många miljoner människor med snippa är var fjärde vecka bedrövlig, besvärlig och kanske värre än så. Smärta och oroskänslor drabbar oavsett var i världen vi lever, men utan (rent) vatten blir möjligheten att hålla sig ren och känna sig fräsch under menstruationen ytterligare en kantig sten på berget att bestiga.

Jag tog förra året äntligen mod till mig att köpa en menskopp. Efter några inledande svajiga konfrontationer blev vi till slut vänner, menskoppen och jag. Eller… egentligen hann jag knappt bli kompis med den första som jag råkade spola ner i toaletten men när jag fått köpt en ny blev vi buddies direkt! Tror helt enkelt det är så att alla är skapta olika och vissa modeller passar olika mänskor? Silikonet i kopparna jag testat är olika hårt och denna passar i mig:

Evelina från Belladot är en verkligt god vän!

köpte den på ett apotek i höstas, det fanns bara en att välja på så jag hade väldigt tur som fick en som passade så bra!

Min första menskopp kom från ett företag jag sett jobbar aktivt för att dela med sig av information och produkter till kvinnor som saknar båda. Flera lyckade projekt finns enligt hemsidan i Senegal och Uganda. Kika gärna in hos menskopp.se för att läsa mer. Har du möjlighet så kan du swisha för att donera ett bidrag till dessa projekt.


När jag blev sjuk i denguevirus i vintras började jag mensblöda rejält, till på köpet nästan två veckor för tidigt. Eftersom jag hade min menskopp kunde jag enkelt se att fylldes mer än dubbelt så snabbt som vanligt- Dessutom blödde jag i flera dagar längre än jag normalt gör. Dengue är en blödarsjuka så jag var efter lite googlande inte orolig, men ståendes i duschen på ett sjukhus i Krabi ansluten till en droppställning, fick jag en överväldigande känsla av tacksamhet. Mitt i min ynkliga sjukdom och ensamhet kände jag mig otrolig p
riviligerad. Allt i min fysiska kvinnlighet som har med barnafödande att göra har alltid varit så okomplicerat. Jag har från barnsben omgivits av bra information, stor tillgång till produkter, god sjukvård och framför allt, rinnande rent varmt och kallt vatten.

Förra året gjorde WaterAid en positivt uppmärksammad reklamfilm inför internationella menstruationsdagen. Om du missat den såg den ut såhär

Även i år används humor för att belysa det oändligt sorgliga faktum att en miljard mänskor saknar en toalett när de har mens.

Om du inte hann uppfatta texten i slutet ordentligt lyder budskapet som följer: ”Sms:a MENS till 72980 – då skänker du 50 kronor via din mobil. Tack!” Själv har jag gifvetvis skickat en hel hög sms, hojtar ett bedjande upprop till mina vänner att göra detsamma!


Å glöm inte tjacka en sån här till dig själv också!

Dom är fett bra!


ps. skicka det där sms:et nu om du kan! till 72980. med texten MENS och vips är vi vardagshjälpsamma!

I n t r e s s e k o n f l i k t : )
S k e p t i s k
4 comments Lägg till din
 1. Fett bra säger jag!

  Som är inne på min andra! (Jag tappade bort den första, men då var den över tio år gammal) andra köpte jag på en kampanj, där jag fick en och en skolflicka fick en så hon kunde fortsätta gå i skolan när hon har mens!

  Såg någonstans idag att det var mensens dag och funderade på var jag kunde skänka pengar till att fler tjejer ska kunna gå i skolan hela månaden oavsett tillgång till toaletter! Tack för två alternativ!

  1. Va kul att kunna bidra med hjälp! Du var ju en av dom som hjälpte mig ta steget in i menskoppsvärlden så extra skoj att kunna erbjuda alternativ för dig. Jag tycker båda känns vettiga faktiskt. Det där att köpa en och en skänks till välgörenhet läste jag på FB att någon firma gjorde nu i veckan! Minns inte vilken dock…

 2. Jag är bara sur över att det tog mig mer än halva menslivet innan jag visste att dom fanns! Kopparna alltså. Så enormt befriande!

  Om men hade mens skulle det redan ha forskares tillräckligt för att vi skulle ha effektiva mediciner och säkert också sätt att helt undvika hela processen…

  1. Jag var inte mottaglig för nåt annat än mina vanliga tamponger förrän i höstas, det tog några års övertalning för att jag skulle våga prova, så i mitt fall kom det alldeles lagom. Å andra sidan hade det ur miljösynpunkt såklart varit bättre för tjugo år sen! Jag tycker det oftast är rätt kladdigt och bökigt med menskoppen men jag klarar det. Och fysiska förutsättningar gör att det ibland inte blir asabra med kopp, men… jag kämpar på!

   Asså. För en gångs skull är jag oenig med dig ang forskningen och genustänket: jag menar, det FINNS ju alternativ till att slippa blöda (hormoner) men för den som inte är bekväm med den typen av ingrepp får ju leva med att ha mens en stor del av sitt liv. Är inte säker på att det blivit annorlunda om det varit karlar som haft menstruation faktiskt. Jag menar, dom har ju skägg som dom allra flesta av dom gör sig av mig dagligen – förutom sporadiska perioder i cyklar om typ trettio år när det är på modet att vara lurvig i fejjan 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *