D a g s e n s T i p s : S o l s k y d d !

T o r r i s
S e m e s t e r ! !

Är det skillnad på solkräm och solkräm? Enligt mig: tveklöst ja! Förutom det självklara som vilket typ av skydd (fysikaliskt eller kemiskt) och faktor (högt eller lågt) så är det också skillnader i konsistens, doft, hållbarhet och funktion.

Eftersom dessa faktorer blir det som avgör vad du tycker om produkten (en spf 50 är vad den är liksom, och skyddar därefter, oavsett pris) så kan jag efter åratal av empirisk forskning hävda nästan bestämt att en dyr kräm sannolikt är behagligare och bättre än en billig. MEN! Vad jag lägger i facket ”bättre” är kanske inte samma som du lägger där, bara så ingen tror att jag tror att jag vet bäst eller så 😀 jag har inte heller fått betalt eller annan ersättning för att nosa det här inlägget: åsikterna är helt mina egna och jag delar med mig av pur vänlighet 🙂


Själv föredrar jag tyvärr kemiska solskydd. Detta av rent praktiska orsaker. De är helt enkelt enklare att hantera eftersom de kladdar mindre, går snabbt in i huden, är vänliga mot min känsliga hy och är vatten- och slittåliga på ett helt annat vis än de fysikaliska. MEN! Det som finns nu – enligt tillverkaren – är en snäll kemisk solskyddskräm. Den är mindre giftig för vattenlevande organismer och det är kanon tänker jag med tanke på alla mikroplaster vi delar med oss av till nu- och framtida generationer. Biotherms nya kollektion solskydd finns i mängder av varianter men själv har jag (och kidsen) i sommar använt dessa två:

Biotherm Waterlover Sun Milk SPF30 och SPF15

Förpackningen får högt betyg med sin pumpfunktion. Konsistens precis som doft och hållbarhet (läs: den är dryg som tusan) får också hög pott. Vi har iofs bara använt den i Sverige, men med tanke på den sommar vi haft (och den ljuschokladbruna nyans mina barn antagit efter ett sommarlov till stor del utomhus) så skulle jag känna mig väldigt trygg med denna även där solen lyser starkare från himlen. Jag som har känslig hy har kunnat använda den här ålouvethöplejs utan problem. Den känns faktiskt precis som en vårdande ansiktskräm (men jag har inte testat att lägga make up över den: tror den är lite för fet för det?) och enda kruxet var när jag råkade få den i ögat… det var den tydligen inte till för. Ett stort plus i kanten: trots att jag är kladdfobiker känns det helt okej att låta kidsen kleta på sig den här krämen själva. Flaskan är ”kladdsäker” och krämen som sådan är iaf i SPF30 inte rinnig men ändå väldigt lätt att applicera. Doften är fin men diskret, skyddet sitter hela dan i stort sett (beroende på hur mycket en svettas, badar och torkar sig med handduk såklart) och eftersom den inte är kladdig går det att klä på sig nästan direkt efter att krämen smorts på. Jag ger Biotherm Waterlover Sun Milk ☀️☀️☀️☀️


Shiseido är en favorit i mitt badrumsskåp. Att det därför finns en solskyddskräm och en after sun i detta märke är därför inte så märkligt 🙂 Solskyddet är i SPF30 och jag använde det i Thailand (pre-dengue) så det har fått bekänna färg i form av värme, bad och stark sol. Det är en tunn och lättapplicerad kräm, dryg och med mumsig doft. Förpackningen är sådär, jag föredrar pump eller åtminstone en ”mjuk” topp som gör att det inte samlas kräm vid öppningen. Priset är också en nackdel men övriga egenskaper gör att jag ändå är väldigt nöjd med mitt ansiktssolskydd. ”Very water-resistant” lovar dom, och jag tycker dom uppfyller löftet. I vanliga fall brukar jag köra högre faktor i ansiktet men den här räcker faktiskt gott. Iaf efter ett par inledande veckor med högre faktor i mitt vinterbleka fejs:

Shiseido efter-sol och solskyddande ansiktskräm i SPF30

After sun-krämen köpte jag i våras och har inte hunnit testa så hårt. Jag är dålig på att använda body lotion och använder efter-sol i stort sett enbart när jag bränt mig. Det har jag knappt gjort i sommar så den har stått nästan oanvänd :/ men den doftar gott, känns mjuk och går snabbt in i huden. Shiseido After Sun Intensive Recovery Emulsion och Expert Sun Aging Protection Lotion SPF30: Dessa båda produkter får också ☀️☀️☀️☀️


Till fejset har jag nu i sommar annars använt en lätt kräm från Biotherm.

Biotherm solskydd för ansiktet SPF15

Jag köpte den på rea i våras och den har funkat bra. Den är gränsfall till att vara för fet att ha under make up, men när jag jobbat halvdagar har jag faktiskt kört underlagskräm rakt på efter att krämen suttit på några timmar sen morgonen och det har funkat. Min hy gillar Biotherm och denna kräm är inget undantag. Den kommer i praktisk tub i lagom storlek. Ingen produkt jag skulle köpa igen kanske men den har varit helt okej för en säsong och betyget för denna Ultra Melting Face Cream blir ☀️☀️☀️


Allra bäst för låga faktorer till kroppen tycker jag oljesprayer är eftersom dom är enklast att applicera. Nivea har en bra sololja som jag brukar köpa billigt på Gekås och använda i stora lass på vintersolsemestrar men den är slut i mitt förråd! Samma tillverkare har också bra fettfria solkrämer som ligger bra till i prisbild – iaf på Gekås – och dom kommer liksom oljan i sprayflaska. Lite bökiga att applicera är dom dock och de kladdar rejält på både flaska och användare så det sänker betyget något.

Niveas kladdfria solkräm i praktisk sprayflaska

Niveas solskydd finns nästan alltid hos oss och dom får ☀️☀️☀️⛅️


Avslutningsvis vill jag tipsa om min favvo-eftersol för ansiktet. Jag använder den året om faktiskt när jag behöver en boost från solens eller datorernas strålning.

Clarins asabraiga efter-sol ansiktskräm!
Den doftar supergott, kommer i en liten kanonbra pumpflaska och är lyxigt dryg. Men priset… hujedamej! Trots det får den full pott pga asabra och en favorit ☀️☀️☀️☀️☀️!


Alla solkrämer på rad! Mycket pengar på ett bord…

Nu när jag ser dom uppradade blir jag lite förundrad. Så mycket solkräm och så lite ledig tid i sommar!? Men… jag har blivit rejält skrämd och bränd (i min barn- och ungdom) och gör nu allt för att jag ska slippa pinlånga vaknätter med solsveda för mig, men framför allt för mina barn. Det ÄR farligt att bränna sig, hudcancer blir läskigt vanligt numera och även om många av fallen är godartade så kan jag ändå inte låta bli att vilja skydda mig. Kanske mer än nödvändigt? Skugga, solhatt, kläder och kylande vatten i och på kroppen är utmärkt som skydd, men när det inte räcker är solkrämer fint att toppa med. Att jag trillat in så hårt på anti age-krämer är faktiskt inget medvetet val. Det är vad jag blir rekommenderad, och jag litar blint på butikssäljarna 😀

Skydda er mot solen vänner! Den är ljuvlig men farlig och ett bränt skinn är ett potentiellt utsatt skinn!

T o r r i s
S e m e s t e r ! !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *