O r s a k s f u n d e r i n g

S c h e m a l ä s a r p r o f f s
D a g s e n s T i p s : H a n d l e d s s t ö d V i d T a n g e n t b o r d e t !

Jag tänker inte falla i gropen att kalla SD rasister. Många medlemmar är öppet främlingsfientliga, ja, men de allra värsta exemplaren har nog vandrat över till partier ännu längre ut på bruna högerkanten nu och eftersom det tydligen är känsligt att bli kallad rasist (även om en möjligen råkar vara det) istället för att argumentera för varför en inte är det, så väljer jag att inte kalla SD nånting. Det spelar nämligen inte roll vad de kallas. Det räcker att sammanfatta hur de folkvalda för Sverigedemokraterna röstat, uttryckt sig och agerat under de fyra åren partiet suttit i riksdagen.

Att kalla Sverigedemokraterna nazister är också lika galet som att kalla Vänstern för kommunister. Stämpeln är fortfarande svagt synbar dock, och att förneka ett partis ursprung är historie- och ansvarslöst. Men vad för ett parti är då SD? Och kom inte dragandes med partiprogram för det är verkligheten som råder och i verkligheten har SD såvitt jag kunnat utröna agerat emot flera av sina egna valfrågor från 2014. Ett partiprogram är bara intressant om partiet efterlever det som står däri. Så. Den viktigaste frågan jag har är: vad är det som lockar med Sverigedemokraterna? Jag är ärligt nyfiken och ställer frågan rakt ut i luften! Varför väljer du att rösta på SD?

Tyvärr kommer jag sannolikt inte få några svar på frågan – här i nosarna – men jag hade verkligen verkligen velat ha en sansad och värdig debatt. För mig är det nämligen obegripligt att lägga sin enda röst på ett parti vars viktigaste utgångspunkt är integration. SD är ett enfrågeparti. Det är ett parti för bakåtsträvande. Det är ett parti för o(allmän)bildade. Det är ett parti för dom skrajsna. För dom ältande. För dom missnöjda. Det är ett parti för dom som gått i livets hårda skola men missat lektionerna i framförallt SO (historia) och NO (miljöförstöring och klimatpåverkan). Men du som tvärtemot min fördomsprofil inte är korkad eller enstöring. Du som faktiskt är trevlig och verkar vettig, varför i himlens dar röstar du på SD?

Väljer människor att rösta på dom för att dom stört ogillar miljö och kultur och jämställdhet och/eller tycker att deras ekonomiskpolitiske talesperson gör ett bra jobb rent generellt? Nä, asså jag kan inte se någon annan anledning att rösta SD än att du är rädd och missnöjd? Å det du är missnöjd med är flyktingpolitiken i Sverige! Men hur kan det vara viktigt att genom sin rädsla och sitt missnöje vara en egoistisk gnällspik? För mig är integration också viktigt, men det är inte så viktigt att jag 1) inte tycker mycket annat är otroligt mycket viktigare och 2) säljer mitt samvete och demokratiska själ till ett parti som tydligare än alla andra i riksdagen anser att det går att göra skillnad på människors värde. Jag vill när mina barn växer upp och ställer mig till svars, på samma vis som barn gjort i historien inför mängder av ställningstaganden och facit i hand, kunna säga ”nej jag röstade aldrig på Sverigedemokraterna därför att jag använde min demokratiska rätt att sätta solidaritet och egenansvar först”.

För det handlar eller handlade aldrig om ett ”vi och dom”. Det handlar inte om att ”ta hit hela världen och försörja dom”. Det handlar inte om att ”vi inte har råd” eller att ”det går åt helvete”. Det går nämligen ganska bra. Vi har faktiskt råd. Om vi fördelar resurser korrekt finns möjlighet att i ett av världens rikaste länder visa solidaritet och ändå värna om skola och vård, att underhålla infrastruktur och att på ett värdigt vis välkomna människor i nöd. Det går att kombinera människovärde med eget ansvar. Det går att ställa krav utan vässade armbågar. Det går att hjälpa utan att själv stjälpas i diket. Vi måste vända pannkakan. Under hela min livstid har landet till stor del drivits av människor utan förstånd och planeringsförmåga. Men vet du vad? Livet är inte grått eller svart eller vitt. Det är färgglatt och nyanserat och med sunt förnuft, ärlighet och medmänsklighet kommer en långt. Mitt egna ansvar ska ta större plats än min vilja att skriva andra på näsan. Vi HAR problem i Sverige och i Europa och i Världen. Men vi kan inte förbättra vår situation genom att gräva djupare hålor, högre stängsel och bredare murar. Ledorden är A N S V A R , G E N O M T Ä N K T och R Ä T T V I S A . Politiker såväl som övriga medborgare måste förstå sin roll i sammanhanget. Genom att minska byråkrati, inkompetens, korruption och kortsiktigt tänkande samtidigt som vi ökar långsiktighet och förnuft så är jag säker på att vi kan vända skeppet. Missnöjesröster och gnällspikar har stort ansvar. Det var INTE bättre förr. Det var fan sämre förr! Och det borde garanterat bli bäst i framtiden?


Min lilla åttaåring bläddrade häromdagen igenom en del av den parti-information som landat i brevlådan. Jag pekade på några av partiledarna och frågade om hon kände igen någon av dom. Det gjorde hon inte. Men något i SD:s utskick måste ha fångat hennes intresse – kanske den vackra blåsippan – för hon stannade kvar vid deras broschyr. Jag frågade om hon hon visste vilket parti det var. Hon läste namnet och skakade på huvudet. Hur vi började prata om deras politik minns jag inte riktigt, men hon frågade iallafall mig vad dom ville och jag förklarade i så neutral ton jag mäktade med. Jag förklarade att dom gör skillnad på människor utifrån hur vi ser ut och var vi eller våra föräldrar är födda, jag berättade att dom inte tycker att två tjejer som älskar varandra ska få ha barn, jag pratade om hur de vill bestämma över tjejers kroppar och när jag sa att dom inte velat att hennes gamla klasskompis som flytt hit till oss skulle få bo här så blev hon asförbannad och konstaterade enkelt med ett tyst morra de, ”okej, dom _är_ dumma” och sen gick hon och hämtade en sax. Resultatet av hennes åsikt i ärendet framgår med tydlighet nedan.

Jag vill då göra klart att jag inte uppmuntrade men heller inte hindrade henne. Jag förklarade att vårt land är bra, för här får alla faktiskt tycka som dom vill men att det därför också är okej att tycka och säga emot. Och åttaåringen sa emot ganska tydligt tycker jag. Med spretig handstil, skägg och sönderklipp.

dubbla utropstecken för säkerhets skull!!
ett barn har talat

Om jag är stolt över mitt barn? Självfallet! Jag är alltid stolt över mina ungar när dom visar påhittighet. Men medan jag å ena sidan tyst applåderade hennes handlag med pennan var jag å andra sidan noga med att högt predika om att hon ska stå upp för våra demokratiska rättigheter: Att få tycka vad en vill, men inte kräva att alla ska tycka samma!


Som avslutning vill jag återigen fråga: varför röstar folk på Sverigedemokraterna? Någon som har ett svar? Förstahandsinformation eller gissningar mottages tacksamt?


PS. På förekommen anledning känner jag mig tvingad att förklara det självklara: här i bloggen uttrycker jag mina p e r s o n l i g a åsikter! Så ingen återigen behöver blanda in mitt privatliv med min yrkesroll?

S c h e m a l ä s a r p r o f f s
D a g s e n s T i p s : H a n d l e d s s t ö d V i d T a n g e n t b o r d e t !
2 comments Lägg till din
 1. Jag tror att många som tilltalas av deras retorik känner en trötthet på politiker som käbblar, på förändringar i välfärden, en känsla av att politikerna inte adresserar dem. Upplever man att myndigheter och samhället är emot en så erbjuder det partiet en diskurs om förändring eller i alla fall ett helt nytt alternativ.
  Däremot vet jag inte om det är just integration som är deras huvudfråga, snarare migration. Det verkar handla mer om att stoppa migrationen, än konkreta exempel på hur nyanlända ska integreras på ett bra vis. Det senare är enligt mig en viktig fråga. Själv inser jag att jag har ytterst få med invandrarbakgrund i min umgängeskrets (i Sverige, umgängeskretsen utomlands är nästan bara personer som flyttat mellan olika länder). Jag befinner mig tydligen inte på ställen där naturliga kontaktytor uppstår. Vilket faktisk är en tragisk insikt att jag själv inte bidrar till att hjälpa människor att bli och känna sig som en del av samhället. :/

  1. Så glad jag blir för din kloka, lite utlämnande och genomtänkta kommentar Matilda!

   Jag håller med dig om att politikerföraktet ligger till stor grund för missnöjesröster. Folk är trötta på att känna sig lurade och jag kan på skriva under på att vi har mycket att jobba på i Sverige gällande den biten (även om Sverige är ett föredöme ändå jämfört med många andra länders korrupta och ruttna politiker). Yrkespolitiker lever i en slags skyddad verkstad i en enorm organisation där de inte alltid behöver stå till svars för sina handlingar. MEN! Facit visar ju, med exempel även i modern tid (Ny Demokratis drag under galoscherna har vi i färskt minne och efter fyra/åtta år med Sverigedemokraterna i styrande ställning finns mängder av bevis på hur fel det kan bli), att även den med initialt goda intentioner snart hamnar i samma grop. Ett målande exempel: riksdagen är full av politiska vildar med avhopp från bl a SD och hur demokratiskt är det att sitta kvar på sitt jobb under andra premisser än de som satte en där?

   Ang integration och migration/invandring så förstår jag hur du tänker och jag håller delvis med. Men det talas mycket om vikten av svenska seder och traditioner och att integreras i det svenska samhället så jag vidhåller ändå att jag tror integrationen är den största anledningen.

   Så till den viktigaste punkten i ditt sista stycke. Privat har vi ett pinsamt homogent umgänge 🙁 Det är Svenssons för glatta livet. På mitt ena jobb däremot har jag kollegor från många olika ställen i Europa och vi har haft många verkligt intressanta diskussioner och erfarenhetsutbyten! Jag önskar som du att jag levt lite mer internationellt även på hemmaplan, men det är väldigt vad jag är ”trist svensk” i mitt sociala liv 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *