Strandningsrisk?

Vinterland!
Ooops 🙂

Om ett par veckor Ă„ker vi pĂ„ semester. Eftersom vi i Ă„r bokade med noll framförhĂ„llning fick vi vĂ€lja mellan det lilla som stod till hands. ÖnskemĂ„len frĂ„n oss var tydliga: lugn och ro och vĂ€rme och sol och bad, och i vanlig ordning viftade resebokarexpert Therese med trollspöt alldeles förtrĂ€ffligt. Fast nu börjar jag bli lite orolig. TĂ€nk om vi blir strandade?

Ja det blir flyg. Och ja det Ă€r jobbigt för samvetet att hantera. Inte för att försvara, men vi valde sĂ„ nĂ€ra direktflyg som möjligt och vi reser med ett modernt och brĂ€nsleeffektivt flygplan. Att det bolag vi till slut hamnade hos blev Norwegian kĂ€nns sĂ„dĂ€r. LĂ„gprisbolag Ă€r inte min melodi – oavsett bransch. Jag vet att Norwegian Ă€r lika sĂ€kert och lika illa som alla andra men jag vill helst undvika att vara med och medverka till prisdumpningar och gynna taskig personalpolitik. Men denna gĂ„ngen blev det tyvĂ€rr en ekonomisk frĂ„ga. Med bĂ€ttre planering kunde vi sĂ€kert hittat prisvĂ€rda biljetter med annat bolag, men eftersom jag ocksĂ„ Ă€r lite nördig pĂ„ NÄR jag reser (vill helst inte spendera en hel dag i luften nĂ€r jag istĂ€llet kan anvĂ€nda natten till det) sĂ„ fick det bli sĂ„hĂ€r. Extra sur lök pĂ„ laxen blir ju dĂ„ nĂ€r jag för nĂ„gra veckor sen lĂ€ser att Norwegian lĂ€gger ner vissa flyglinjer (orovĂ€ckande och tyder pĂ„ ekonomiska bekymmer) och igĂ„r nĂ„ddes jag av den hĂ€r nyheten pĂ„ DI.se 🙁 Ă€ven SVT skriver om saken.

Jag inser nu att jag inte berĂ€ttat tydligt vart vi ska resa! SĂ„hĂ€r var det: Vi yrade runt i södra Karibien ett slag; Aruba, Guadalupe, St Lucia, vi var i Mexiko och dessförinnan pĂ„ Zanzibar och en mycket kort stund pĂ„ Maldiverna. Vi var till och med i Miami i ett ögonblick av förvirring. Men jösses sĂ„ dyrt det blev. Inte bara flygresorna satte kĂ€ppar i hjulet, de kostade visserligen hysteriska summor och tog pĂ„ tok för lĂ„ng tid, men ocksĂ„ boenden blev ohĂ„llbart dyra. Vi rekade Kap Verde, men… det kĂ€ndes inte helt rĂ€tt. Jag började dĂ„ försiktigt kika pĂ„… hĂ„ll i dig nu… kryssningar! Vi hittade faktiskt ett riktigt lockande alternativ men dĂ€r landade notan pĂ„ en bra bit över hundra laxar Ă„ sĂ„na fiskdammar har vi inte att meta ur!! DĂ„ gav sig resebyrĂ„-Therese pĂ„ att leta helt out of the box och tadaa, hon hittade nĂ„t riktigt spĂ€nnande!

Wiii: Hedbergsarna goes Sydamerika! TvÄ nÀtter i Buenos Airos inleder kalaset och sen hoppar vi pÄ ett kryssningsfartyg för elva dagars Àventyr lÀngs den brasilianska kusten. Med stopp i Sao Paolo (eg pÄ ön Santos), Ilhabela, Buzios och sen ner till Rio de Janeiro dÀr vi stannar 1,5 dygn blir det ett spÀnnande Àventyr med mÄnga dagar till havs (4) men ocksÄ lÄnga dagar i land. TvÄ av stoppen Àr tendrade (dvs bÄten ligger inte vid pir utan passagerarna transporteras i land med mindre bÄt) men jag kÀnner att det Àr okej ÀndÄ.

Fotat frĂ„n Norwegian Getaway över hamnen pĂ„ ön RoatĂĄn i Honduras – 24 januari 2017

Vi bor förhoppningsvis bra i balkonghytt och har prioriterad ombordstigning. Huruvida vi fĂ„r komma av prioriterat ocksĂ„ vet jag faktiskt inte 🙂 Bolaget vi Ă„ker med heter Celebrity Cruises och bĂ„ten Eclipse. Hon Ă€r i storlek jĂ€mförbar med Norwegian Getaway (som vi Ă„kte med frĂ„n Miami för tvĂ„ Ă„r sen) och har nĂ€stan lika mĂ„nga crew members, men en tredjedel fĂ€rre passagerare. Detta bĂ„dar för trivsamma gemensamma ytor med hög servicegrad. Jag hoppas ocksĂ„ det blir en annan typ av kryssning Ă€n den till hittepĂ„hamnarna i Belize och Mexiko… Barnen Ă€r lite besvikna över avsaknad av vattenrutschbanor och klĂ€ttervĂ€ggar, men jag hoppas dom ska hitta aktiviteter att sysselsĂ€tta sig med Ă€ndĂ„ under havsdagarna.

Lite knasigt Ă€r det ju att jag ger mig pĂ„ det hĂ€r med kryssning igen. Jag som var sĂ„ himla negativ efter förra upplevelsen. Men jag tycker om att ge saker en andra chans, och nu visste jag vad jag skulle vara uppmĂ€rksam pĂ„ (exempelvis vilken typ av fartyg vi Ă„ker med och vilka stopp vi gör). Eftersom det Ă€r högre antal besĂ€ttningsmedlemmar per passagerare kanske det blir jĂ€mförbart med hur mamma och jag hade det nĂ€r vi kryssade frĂ„n Barbados till Aruba, Venezuela, St Lucia och Curaçao för tjugo Ă„r sen. DET var nĂ€mligen en helt underbar resa! – trots att vi hade insideshytt och drinkarna var pĂ„ tok för starka 😀 den lilla bĂ„ten vi Ă„kte med frĂ„n Royal Caribbean (typ 1600 passagerare tror jag) var hur mysig som helst och stoppen riktigt bra och autentiska! Dessutom fick vi vid ett tillfĂ€lle sĂ€llskap av en flock delfiner, men det vĂ„gar jag nog inte hoppas pĂ„ den hĂ€r gĂ„ngen.

Karnevalen i Rio missar vi med nĂ„gra dagar: den Ă€r i Ă„r 2-9 mars och vi Ă€r dĂ€r veckan innan. Det betyder att vi fĂ„r uppleva feststĂ€mningen inför karnevalen och förhoppningsvis se lite repetitioner och förberedelser alldeles gratis! Dessutom ”slipper” vi trĂ€ngseln under riktiga festivalen, med allt vad det innebĂ€r ihop med tvĂ„ ganska smĂ„ barn, sĂ„ efter den inledande kĂ€nslan av neeej-sĂ„-irriterande kĂ€nns det nu alldeles perfekt!

Vinterland!
Ooops 🙂
6 comments LĂ€gg till din
 1. Tre av de platserna besökte jag för sisÄdÀr 25 Är sedan. Fast nu luras jag lite. Jag har bara sett flygplatsen i Sao Paolo.

  (Tycker det Àr liiite trist att det inte blev Zanzibar, men med tanke pÄ din erfarenhet av elaka myggor Àr vÀl inte malariaomrÄde sÄ frestande)

  1. Vi har inte varit i Sydamerika förr – om inte ett kryssningsstopp pĂ„ Isla Margarita (som hör till Venezuela) – rĂ€knas, sĂ„ detta ska bli spĂ€nnande!

   Jaa!! Vi försökte verkligen, men det fanns inga vettiga (lÀs: ekonomiskt försvarbara) lösningar. Men jag tÀnker att ni rekar rejÀlt och om ni Àr sugna pÄ en repris nÄngÄng sÄ hÀnger vi pÄ i ert kölvatten! Ang myggorna sÄ finns ju dengue i Brasilien ocksÄ, viruset Àr ett riktigt stort problem i Rios favelor, men jag tror inte vi ska behöva vara oroliga.

   1. NĂ€, det Ă€r ju första delen av vĂ„r resa som gör den ekonomiskt försvarbar…

  1. Ja det Àr lite knasigt och ska bli vÀldigt skoj! Vi kommer ju inte se mer Àn turiststÀllen iom kryssningen, men en smak av kontinenten kanske vi fÄr iaf? Jag Àr resfebrig jÀrnet och typ kl fyra i natt drar vi norrut (mot Landvetter)!

   Jag har blivit vÀldans snÄl pÄ inlÀgg nu det sista (tiden rÀcker ju inte till) men du Àr sÄ himla vÀlkommen att hÀnga hÀr <3

LĂ€mna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *