Ut med Knut

Reatider hejhej
Äventyrsbokning!

Genom poddar ökar allmänbildningen: I ett avsnitt av Språket i P1 får jag lära mig att den där Knut var en dansk kung som fick byta namnsdag och vips fick vi i Sverige en Tjugondag Knut och en hel extra veckas jul jämfört med resten av Europa. Bra flytt av namnsdag tycker jag!

Knut blev olyckligen mördad 7 januari 1131 och senare helgonförklarad. Just den biten vet jag inte så mycket om, men att han fick en namnsdag och att den femhundra år senare flyttades en vecka framåt från dödsdagen tycker jag var käckt och för första gången nånsin tror jag åkte julen faktiskt ut med Knut i år. Nån julgransplundring bidde det inte däremot eftersom polkagrisstängerna vi har i granen har hängt med sen innan barnen var födda. Ett år försökte EmmaLi äta en vet jag men jag minns ingenting om utfallet av försöket.

Stjärnan i Millas aka barnens rum hänger kvar. Den är mysig och så benig att den kan passera för icke-julig 😀

Tomtelöst och granfritt blev huset tomt och mörkt för adventsstake och stjärna lyser så mjukt och vackert i fönstren. Men vardagsrummet blev jättestort helt plötsligt (vår fina gran i år kan du läsa om här) och jag kommer på mig med att försiktigt planera för påskfest som förr med äggmålning och glada gäster och bortackorderade barn! Funkar det att bjuda på sill och nubbe enbart tro? Näää! Får får en bjuda på också tror jag, eller iaf fårets barn som väl hör påsken till?

Varför jag planerar för påsk? Jo julen varar ända dit vill jag minnas. Eller vänta nu, den varar ju ända till faster när allt kommer ikring! Och nån sån har jag inte så då får påsken duga!

Tjenixen!

Reatider hejhej
Äventyrsbokning!
2 comments Lägg till din

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *