Vindmöllor

Regeringsbildning
Grymt bra check up!

Vi i västvärlden måste ta vårt ansvar på jorden. Vi kan inte fortsätta förbruka energi som om inget har nåt slut. Att det finns flera kloka alternativ till energiförsörjning (än t ex billig och bedrövlig kolkraft) gör att saken borde vara enkel, och det borde vara i ALLAS intresse att tänka långsiktigt? Vindkraft är ruggigt bra och blir också mer och mer vanligt.

Så värst vackert är det la inte med alla moderna väderkvarnar i landskapet men jag tycker allt att jag har vant mig. Och jämfört med stinkande skorstenar och tanken på kärnavfall så känns just våg- vind- och vattenkraft så otroligt värt att jag inte fattar hur politiker och andra beslutsfattare ens kan fundera på alternativen?

Det finns såklart större och mindre varianter av vindmöllor. Jag fick en gång se en transport av rotorblad modell enorma lastade på lastbilar. De hade kommit med färjan från Danmark och skulle ut på E6 och det var ett evinnerligt projekt för bilarna med megalånga extrasläp att ta sig runt i rondeller och ner på motorvägen. Jag stod still i bilkö bakom och det var imponerande att se logistiken. Plus att det var galet och supercoolt att se hur bamsefetstor EN sån där vinge kan vara!

Utanför mässhallarna Bella Center i Köpenhamn finns en vindkraftvinge till beskådan. Notera Mattias under, huset i bakgrunden och parkeringens bredd å storlek…

För- och nackdelar med vindkraftverk är t ex

inga utsläpp verkligt snäll energikälla vid användning

+ strömsnålheten drar bara el om de behöver bromsas när det blåser för mycket

perfekt för ödsliga platser ex till havs eller på fjället eftersom det inte behövs dras dyra ledningar långa sträckor

– högljutt uppåt en halv kilometer kan vindmöllan höras

– fult estetiskt tilltalande är de inte

dyrt ett 3MW kraftverk tar 12 år att betala sig (utan subventioner)

källa: Fakta om vindkraft

 

Av princip avger jag inga nyårslöften, men en intention för året är att fortsätta försöka leva mer medvetet. T ex försöka hålla igen på onödig konsumtion, resa kontrollerat och med de energisnålaste alternativ som tillhandahålls, äta mindre energikrävande, vädra och steama kläder istället för tvätta, familjen kommer fortsätta cykla istället för att ta bilen och vi fortsätter ”snåla” med maten (dvs slänger nästan ingenting utan gör ände på allt i kylskåpet, inklusive rester) och med elförbrukningen hemma (dvs vi har t ex sänkt innertemperaturen, kör alltid fulla tvätt- å diskmaskiner och torktumlar inte i onödan, tinar gärna fryst mat i kylen, har lågenergilampor såklart och myseldar i kaminen lite mer sällan än vi egentligen skulle vilja). Jag är medveten om att våra små strå inte gör särskilt mycket i stacken men vi måste iaf bidra med något. Sannolikt kommer jag fortsätta bada badkar ogynnsamt ofta och jag kommer inte kunna hålla mig från att åtminstone en eller två gånger om året vilja åka till fjärran resmål, men jag vet att jag inte är felfri och vill initialt inte ställa kraven så högt att de känns onåbara.

Hur tänker du kring miljöfrågan och vad gör du för att minska din egen klimatpåverkan?

Regeringsbildning
Grymt bra check up!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *