Dagsens tips: Cementerio de La Recoleta

Första dagen i Buenos Aires
Ovanpå andra sidan Atlanten

Det blir alldeles lagom med jetlag när skillnaden mellan här och hemma är fyra timmar och vi dessutom ”fick” en timme av dessa när vi spenderade hela första resdagen i London. Ändå behövde vi en liten powernap på hotellet idag – kanske för att 14 timmar på ett flygplan inte är nån kakbit även om en hade lyckan att få dela två tresäten på fyra.

En rejäl smula stressigt blev det därför när vi efter en stunds vila på hotellrummet googlar fram att Cementerio de La Recoleta, platsen där Eva Perón är begravd, stänger 17:30. Ett väldans rotande i resväskorna tog vid och trots att vi var på väg att ge upp tre gånger kastade vi oss till slut iväg med kartan i högsta hugg. Det där att läsa papperskarta har en ju vant sig av med efter att interaktiva gps-lösningar i mobilen tagit över, men i ett land där roamingen kostar skjortan får det bli analog och papprigt!

Wi-fi på hotellet gav oss möjlighet att planera rutten så gott som möjligt. Det skulle enligt kartappen ta 18 minuter att gå, och vi hade 21 minuter på oss innan stängning. Inte mycket till marginaler men vem vill leva safe dagarna i ända? 🙂 Ett gott samarbete (och lite flax) senare trillade vi mer eller mindre rakt på grinden och nu hade vi fyra minuter till godo!! Eftermiddagshettan hade både gett och tagit energi och det var fyra rätt svettiga Hedbergar som irrade omkring, men ändå märkligt rätt, bland gångarna. Jag har aldrig upplevt en kyrkogård som denna och fick rejäla Grindelwald-vibbar (andra filmen) men hann ju aldrig riktigt ta in de mäktiga gravplatserna.

 

På det här stället hade ett vidvinkelobjektiv kommit väl till pass, men det går att googla fram mycket häftigare bilder än jag kunnat ta ändå! Milla hade lite svårt för det här att vi skulle besöka en kyrkogård där vi inte kände nån, och på ett vis har hon ju rätt i sin fundering. Den morbida turismen är ändå ganska harmlös här jämfört med på många andra ställen kan jag tycka.

 

Cementerio de La Recoleta är väl värt ett besök, även för den som inte bryr sig så mycket om just Evita. De många smala gränderna inne på kyrkogården kantas av gravar i alla möjliga olika varianter. En del ser rent fallfärdiga ut och en del är så moderna och renoverade att de ser ut som vardagsrum. För mig som bara besökt ”vanliga” kyrkogårdar med gravstenar blev det här en annorlunda upplevelse och jag är glad att vi chansade på att hinna trots de dåliga oddsen klockan gav oss.

Nu i efterhand vet vi att taxi är väldigt billigt 😊 men tills fots upplevs allt mycket bättre såklart. Men har du bråttom är en taxibil lätt värd!

PS. Fotona är i vanlig ordning lite knas. Ska försöka redigera inlägget när jag får möjlighet!

Första dagen i Buenos Aires
Ovanpå andra sidan Atlanten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *