Förslag till förändring

Tidig vårträdgård
Hej(då) sommartid?

I Varberg har vi faktiskt ett av Sveriges största torg. Två dagar i veckan är det ”torgdag” och åtminstone sommartid sjuder här då av rörelse och liv men även vintertid finns några tappra handlare på plats. Att få jobba granne med denna ganska coola plats är inte dumt alls!

En enormt rymlig yta. Kanske grogrund för torgskräck? Massor av gatsten och onödigt mycket luft? Och det mitt i stan! Ett av landets största torg borde vara ödsligt kan tyckas, men med några av stans vackraste byggnader i fond åt alla väderstreck blir platsen vacker även när den är tom. Och mestadels är den faktiskt tom. Ibland samlas visserligen mänskor för annat än torgstånden. Här hålls t ex yogaklasser, modevisningar, gratis biokvällar på storbildsskärm, ett krogtorg fick förra året ta plats under långtorsdagarna på sommaren (hoppas på repris i år!) och vid tolvslaget på nyårsafton firades det nya året in här med pompa och ståt 🥂🎉 Men! Jag hade trots allt önskat ännu mer rörlighet på torget.

Som jag skrev är här mestadels bara tomt.  Och stort 🙃 Med lite mobila planteringar, kanske också träd och sittplatser, hade ytan blivit mer inbjudande alla dagar i veckan. Med smart och innovativ planering hade det, utan att inkräkta på de aktiviteter som idag kräver gott om plats, kunnat skapat en mysigare känsla vid denna ståtligt vackra plats precis i Varbergs hjärta!

Men varbergarna är till viss del ett småstadsfolk och hujedamej så konservativa. Förslag har presenterats och förkastats. Förändringar är läskiga och det var alltid bättre förr. Fast då när förr var nu, då var det förmodligen inge vidare heller 😜 Jag har ändå hopp om min stad. En ny järnvägstunnel under hela stan blir Västkustbanans sista dubbelspårsetapp och iom att järnvägen försvinner rivs också den barriär som på sätt och vis delar city från havet. En ny stadsdel (Västerport) tar form i det som idag är djuphamn (hamnen flyttas) och jösses vilket motstånd denna nya stadsdel möter redan på planeringsstadiet. Men jag vänder detta till vår fördel, för vips kanske några sittbänkar och planteringar på torget inte känns så otäckt för förändringsskrajhetsmaffian 😁

Tidig vårträdgård
Hej(då) sommartid?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *