Hjälp på traven med vårkänslor

Söndagslunk
Nygammal header!

Dagar som denna går det att känna vårkänslor i kroppen. Inte direkt vindstilla så utanför lä krävs det tankekraft för att hålla vinterfeelingen på avstånd, men en blå himmel och blommande vårlökar i rabatterna gör allt dom kan för att värka fram vår för oss! Och tänka sig, det går att fånga ögonblick av skönhet även i vår karga och illa eftersatta trädgård!

Mars betyder fel kläder och är ihop med september de månader på året då en mest konsekvent tar fel jacka 🙂 det väder som är på morgonen är sällan det som är på dan, och det väder som är på dagen är sällan det som är på kvällen – eller ens på morgonen. Sen i slutet av förra veckan har jag iaf envetet valt gympisar istället för Uggskängorna i skinn med ullsula och har klätt mig i bylsigt lager på lager toppat med täckväst för att kunna variera och därmed inte behöva frysa (eller svettas) på överkroppen. Cykelkorg är bra o-skit då: det jacklager som eventuellt inte behövs kan lätt stuvas i korgen på vägen hem! För jupp, cykelavstånd till jobbet är ännu bättre o-skit 🙂

Idag har varit studiedag med två lediga barn och faktiskt två lediga föräldrar. Eller.. ”lediga” kanske vi ska säga? Den ene har t ex stökat i källaren efter förra årets vattenskada – jaaa, saker ska inte stressas fram… – och den andra har ömsom stökat kalender och ”familjeplanering” och ömsom kollat lite jobbgrejer. Lilla dottern ackorderade ut sig på lekdejt hela dan men stora hängde med oss hela dan. Däribland hjälpte sin pappa i källaren och gjorde honom sällskap på fik för att äta våfflor. Det hör tydligen till en dag som denna?

Till mina göromål hörde bl a att säga upp fritids till sommarlovet. I sommar vill/ska nioåringen ändå inte gå och när hon börjar trean nästa termin hade det ändå bara blivit ungefär en timme fritids per dag gissar vi. Fler fritidsaktiviteter i egen regi har det lovats och mer frukt å smoothieingredienser i kylskåpet tänker vi – som därmed hoppas slippa åtminstone en källa till fajt här hemma. Och nä, fritids är bra tycker vi (och hon) men av nån anledning vill hon inte vara där så länge på dagarna. I år går hon hem kl tre, eller kvart över tre, nästan alla dagar i veckan och jag vet att många av hennes kompisar går ungefär samma eller t o m längre dagar. Menmen. Det finns andra saker vi kan bråka om. Nu testar vi det här, och skulle det visa sig bli total katastrof hoppas jag vi kan få lov att söka ny plats halvvägs in på terminen? Minns du hur länge dina barn gick på fritids? Till vilken ålder menar jag då, inte hur länge på dagen :p EmmaLi var ofta kvar till halv sju på kvällarna i tvåan och även på höstterminen trean om jag minns rätt så Milla har det ändå väldans smidigt som får gå hem redan på eftermiddagen.

Det vårblomstrar av vårlökar i rabatterna!

Avslutar med lite väder igen då. Igår hissade jag vimpeln efter att ha haft naken flaggstång sen i höstas. Den blåste åt ”fel” håll idag men nu ikväll blåser det från havet som vanligt. Har faktiskt inte sett en enda väderprognos men håller tummar för högtryck och blå himmel. Det blir liksom ändå änna lite lättare att andas då!

Söndagslunk
Nygammal header!
5 comments Lägg till din
 1. Stora till slutet på femman, gick hem lite tidigare ibland. Men utan fritids hade det bara blivit spela.

  Lilla får gå lika länge, samma anledning plus att han inte kan cykla själv hem från skolan så måste hämtas med bil.

  1. Stora här gick till vårterminen i fyran om jag minns rätt. Egentligen skulle vi sagt upp till att vi åkte till Thailand men missade att göra det i tid (2 månaders uppsägningstid) och då kunde vi lika gärna köra hela terminen ut. Men hon var kvar till fikan och tog sen med sin syster hem de dagar hon inte hade aktiviteter efter skolan. Vi hade det lyxigt på så vis att hennes fotbollsträning var förlagd till eftermiddagar och tränaren hämtade dom på skolan tills dom var säkra att gå själva (vilket vår lilla unge såklart fick lov att vara nästan direkt eftersom hon ändå var tvungen att cykla hem själv från träningen. Inte supercoolt att köra genom Påskbergsskogen i vintermörkret så hon fick faktiskt till att cykla en liten omväg för att köra på upplyst cykelbana enbart.

   Fördelen med att bo så nära skolan som vi gör, och med så bra väg till och från skolan med cykelbana en lång bit, är att kidsen har kunnat träna sig i att gå och sen cykla hem själva redan från lågstadiet. Därifrån till att gå hem och vara hemma själva var sen inte ett särskilt långt steg. Vi får väl se hur det går för nioåringen nästa termin, om hon är stor nog att fixa gå hem från skolan direkt utan fritids. Det blir nog en del lek med kompisar tänker jag och vi har ju turen att ha en fin lekplats bara ett stenkast härifrån!

 2. Fram till novemberlovet fyran gick han till mellanmålet. Fram till jul hade vi ständiga diskussioner. Men jag sa inte upp fritids förrän efter sportlovet i fyran. Jag ville inte neka möjligheten under den mörka årstiden. Och ville ha kvar hotet att ”om du inte äter mellanmål hemma så…”

  1. Jag tror att det vanliga är (om de kan transportera sig själva) är att man slutar under fyran, med början med ca ett halvår att få gå hem efter mellanmålet. Yngre syskon (som ju faktiskt inte är helt ensamma hemma) slutar nog ofta lite tidigare än äldre syskon. Och om barn är nära i ålder får nog ibland äldre barnet gå lite längre för att det yngre fortfarande är för litet för att gå hem.

   1. Ja jag har för mig att M slutade ungefär samtidigt när vi kom på att vi glömt säga upp inför resan :p Det var rätt onödiga tusenlappar för dom sista månaderna men eLi är ju ett fogligt barn så hon bråkade typ inte ett dugg. Hon har en syster som fyller den kvoten i fritidsdiskussioner nu istället…

    Det är kanske lite tidigt för M att sluta redan till trean men vi har så många onödiga fajter om fritids att vi faktiskt inte orkar stå på oss. Jag är inte ett dug orolig över att vi inte ska hitta nåt annat att tjafsa om istället lixom 😀 men precis som du skriver har ju vi gjort: stora fick gå lite längre än hon egentligen behövde för att kunna följa lilla hem, men det där stökade ju till sig ibland ändå iom lekdejter och aktiviteter och så där men skönt att läsa att vi kanske gjorde ”rätt” med en unge då iaf! Återstår att se hur väl det här experimentet faller ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *