Hej(då) sommartid?

Förslag till förändring
Ett icke-postat aprilskämt

När jag var riktigt liten fanns inte vinter- och sommartid utan bara vanlig tid, och även om jag inte är så himla förtjust i att tycka det var bättre förr så… tycker jag nog just den biten var bättre förr 🙂 Varför ska det vara ljust fram till kl halv tolv en sommarnatt? Det hajar jag inte? Fast å andra sidan avskyr jag mörkret kl tre en vintereftermiddag mer än jag oförstår ljusa sommarkvällar så hade jag fått bestämma hade vi alltså behållit sommartiden som normaltid och slopat vintertiden istället.

Fram till för några år sen – ehum, rättare sagt 1996 – var skiftet tillbaka från sommartiden i september. Sen gick EU ihop (antar jag) och flyttade fram bytet en månad. För en vecka sen var EU-parlamentet i farten igen med beslutet att varje land själv ska få utvärdera sitt behov av tidsomställningar, men åtminstone fram till 2021 får vi dras med en timmes mindre sömn i mars och en timmes extra natt sista helgen i oktober.

Klockan två blev klockan tre och en timme är för alltid förlorad

Häromveckan var det en av mina favorithändelser i almanackan, vårdagjämning. Det betyder att dygnet fördelas med mer ljusa än mörka timmar. Med den extra timmen kvällsljus vi nu får av sommartiden är det dag ända tills min arbetsdag är slut och DET gillar jag! Dagsljus är ljuvlig medicin och särskilt dagar som denna, med mer eller mindre blå himmel, är det extra lätt att hantera vardagen. Inte blir det roligare att sköta sina sysslor kanske, men endorfiner är bra skit och en känner sig mer pigg och mindre grå med lite sol utanför fönstren.

EmmaLis klocka har slut på batteri, och i ett sånt läge spelar tidsomställning ingen roll alls!

Hur tänker du om sommar- och vintertid? Har du problem med den där timmen hit eller dit? Uppskattar du att få ljusare morgnar på vintern eller tycker du som jag, att du hellre skulle vilja ha solljuset på dagen? Jag är väl tämligen säker på att OM det kommer ett beslut om att slopa tidsomställningarna så är det sannolikt sommartiden som ryker, men hoppas kan jag iallafall!

Förslag till förändring
Ett icke-postat aprilskämt
2 comments Lägg till din
    1. Hahaha! Jaaa… det skulle ju funka att skippa klockorna i en annan typ av samhälle än det vi har 😀 fast då hade en säkert haft nåt annat sätt att ”hålla tiden” ändå tror jag?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *