Dagsens tips: Åkulla bokskogar

11/5: Hälsodag i Stenhuset!
14/5: Blommande fruktträd och blå himmel

Bara några mil inåt landet finns västra Sveriges kanske allra vackraste ströv- och motionsområden: Åkulla Bokskogar. Att vi inte tagit oss dit mer än några få gånger är rätt pinigt, men sent kan syndaren vakna! Idag snörde vi på oss promenadskorna och lastade vi in oss i bilen.

Jag googlade på vägen fram en lämplig premiärslinga, lagom lång och lagom framkomlig. Hemsidans info är bra och jag snokade fram en runda märkt med barnvagn, vilket jag tolkade som ”Hedbertsanpassad” 🙂 Med hjälp av bilens gps – rookie, jag vet – hittade vi raka vägen fram till parkeringen och sen vågade vi försiktigt öppna dörrarna och sticka våra näsor ut i friska luften… jag menar, vi är inte direkt överst på listan över stans friluftsmänskor och vi ville inte chocka våra kroppar med för mycket fågelkvitter och ljusgröna boklöv på samma gång.

Vi passerar Tvååker på väg till Dagsås och Åkulla

Barnen var nog lite tagna av graden familjemys de hade framför sig. Vi umgås som familj väldigt lite ute i naturen – ibland tvingar vi med kidsen på promenad längs havet – och det är egentligen bara på semestrar och runt matbordet vi alla hänger ihop. samtidigt. En porlande bäck precis bakom bilen fångade dock genast EmmaLis uppmärksamhet och medelst pinnar och syster petades det sen i den bäcken med sån glädje och intensitet att Mattias och jag ångrade att vi inte hade med en termos kaffe för då hade vi kunnat ha en rätt trevlig stund allihop! Blev såklart lite orolig pga avsaknad av gummistövlar men inget jompande på någon (”jompa” = trilla i blötan) och till slut kunde vi ge oss ut att leta promenadled.

Du kan följa vårt lilla skogsäventyr i foton och bildtext! Here we go:

Att peta i bäckar är lyx för våra kiddisar… 🙂
Kalvsjöstigen, 4,2 km barnvagnsanpassad och Hedbertsvänlig vandring
Kidsen letade genast varsin vandringsstav, gillar att dom tar dom 4 kilometrarna seriöst!
Vi freebase:ade och vågade lämna grusvägen för en genväg på smal skogsstig
Helt oväntat: en liten kiosk i skogen!
Vem är mest nyfiken på vem? Milla och lurviga kossor.
”Litet hus vid skogens slut”
Vägen framför oss ligger öppen och inbjudande
Ännu en bäck i skogen och överförtjusta barn! I en kvart studerades kottar rinna fram från under vägen
Avslappnad och lycklig!
Mer väg än stig om du frågar mig :p
Verkligen blandad skog, här raka granars trolska mysticism
”Kolla! Det här är så fint!”
rubrikbild
Majsolen värmer gosigt
Bergsbestigare 😀
Sjön som gett stigen sitt namn
Nästan overkligt grönt och ljuvligt tak
Säsongens allra sista vitsippor
Blå vitsippa?
Hela mitt fina lilla crew!

 

Har du vägarna förbi denna del av landet kan jag verkligen rekommendera att spendera några timmar här ute i skogen. Trots att vi bor i en småstad, har under kilometern till havet och en riktigt fin liten bokskog bara ett långt lappkast hemifrån, så känner jag mig ändå som en asfaltsunge. Jag känner mig mer hemma på Manhattan än på en öde ö. Jag är van vid bekvämligheter och bäddade sängar och toalett med papperskorg och rinnande vatten. Hög grad av friluftsliv är för mig ”kaffe ur termos på stranden” och jag har i mitt liv bott i tält ungefär lika många gånger som antalet tår på min ena fot – och då ändå flest gånger som barn i egen eller kompisars trädgård. Att packa in familjen i bilen (eller i bussen, det går faktiskt en hop on hop off-tur hit till Åkulla på somrarna) är megamassa mys och äventyr för en sån som mig! Det ger energi och smak efter mer! Men jag tror för den sakens skull inte att det blir fler Åkullaturer förrän löven färgats vackert höstiga. Goda tankar blir nämligen sällan mer än just det. En god tanke 🙂 men fina minnen från just denna dag bär vi med oss till framtiden.

Tack för att du ville följa med på promenaden!

11/5: Hälsodag i Stenhuset!
14/5: Blommande fruktträd och blå himmel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *