15/5: Møn is – ”Kom og klap din yndlings-is”

15/6: Møns Klint
16/6: Inköpsjobb i Köpenhamn

Vissa utflykter kastar sig över en utan egen förskyllan, och just den slump som presenterar utflyktsmålet är också den som lägger grund för extra stor succé. Kontrollfreaket i mig vibrerar av återhållen frustration, men.. ja… oplanerat blir ibland precis lika bra som planerat. Ibland, vill säga. Och idag var ”ibland”!

Du vet ett sånt där snurrställ med broschyrer som brukar sitta uppe på hotell, caféer och turistinformationer? Ett sånt där snurrställ som jag alltid fundersamt passerat med en känsla av ”typiskt onödigt och vem i allsin dar använder dom där?”. I just ett sånt där snurrställ satt en liten broschyr vars framsida pryddes av ett ko-tryne underifrån och texten ”Kom og klar din yndlings-is”. Jag var på väg från damrummet efter kvällsmaten på vårt hotell och denna broschyr fångade mitt intresse. Klappa din glass?! Tja. Ingen Hedbergsk person under 12 har någonsin avstått en glass, så… Varför inte?

På tillbakaväg från åskvädret och de regnande katterna och hundarna efter klint-besök och lunch i Klintholm Havn tog vi alltså en tur om Ismejeriet. Det låg ändå ungefär på vägen tillbaka till hotellet och eftersom det inte regnade för stunden kändes ett ladugårdsbesök med gulliga kalvar och glass bra. Brasklapp: Jag är inte positivt inställd till det här med att hålla små ungar borta från sina mammor och hela mjölkindustrin är lite tveksam enligt mig, så det var med en tyst klump i magen på mig vi rullade in på gårdsplan. Fast. Idén att producera och sälja på samma ställe är ändå så himla bra så jag ville gärna låta våra tjejer få komma nära och ”klappa” på sin mat.

EmmaLi började direkt gosa med dom små
Två nyfikna små ungar hälsar på varann
Dom äldsta kalvarna bodde i hägnet närmast hagen och kunde gå ut om dom ville
Utestallet med kalvarna
Det bodde några höns och en tupp i kalvstallet också

Alla små kalvar gick i fållor, indelade efter ålder. Korna bodde för sig, och kvigor och får gick i stora hagar runt gården. Eller inte alla får förresten! Jag välkomnades av tre av dom på väg till gårdsbutiken 😀 dom hade rymt och jag hjälpte den unga sommarpersonalen fånga in dom.

Nyfikna får kom och hälsade!
Rätt besvikna när jag inte hade nåt att bjuda på 🙂

Glassmejeriet är värt ett besök tycker jag. Har du vägarna förbi på Møn så kostar det inget annat än tid – och det du köper i glassdisken. Det var lite för lortigt i stallarna tycker jag men jag har kanske för hårda krav: gammal stalltjej som jag är. Tanken att köpa glass superlokalt producerad, t o m så lokalt att du kan klappa kon som levererat mjölken till den, är häftig och jag undrar om nåt sånt här finns eller ens får finnas i Sverige med alla regler kring djurhållning och förordningar kring livsmedelsproduktion?

Kornas mumsar i sitt hus

 

Glass för dom små och kaffe för dom stora!
Och vi ”fick” øl också!

Vi hade lite tur som besökte vid mjölkning
Besök hos kalvarna igen! Det här är dom yngsta i detta stallet…
…men bakom byggnaden fanns dom ännu mindre!
Så små, dom här fick bo tillsammans: kanske tvillingar?
Ensam och liten, en av dom allra yngsta små kalvarna

 

Vill du läsa mer info om utflyktsmålet kan du göra det här!

 

15/6: Møns Klint
16/6: Inköpsjobb i Köpenhamn

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *