17/6: Utflykter till Stevns Klint del 1, Stevns/Højerups gamla fyr.

16/6: Inköpsjobb i Köpenhamn
17/6: Utflykter Till Stevns Klint Del 2, Højerup gamle kirke

Stevns kommun ligger på en halvö på sydöstra Sjælland. Här finns massor av spännande utflyktsmål och vi sållade direkt bort ett som vi faktiskt velat besöka: Camp Adventure och ”Tårnet” där. Vi får ta det en annan gång tillsammans med t ex Faxe kalkbruk! Istället drog vi österut från underbara The Norrmans Boutique Bed & Breakfast mot kusten och klinten. Utflyktsdagen började med en omjusterad tur till en gammal fyr jag av en slump hittade när jag satt å googlade runt på mobilen i bilen. Eftersom fyren hade öppet på förmiddagen började vi där (för att sen fortsätta till Stevns Klint och Højerups gamla kyrka).

Stevns gamla fyr, även kallad Højerups fyr, byggdes för mer än hundra år sedan (1814-16). Fyren utrustades med roterande speglar vilket var toppmodernt på sin tid. 1878 byttes speglarna mot en roterande-lins vilket var ännu modernare. Under kalla kriget användes området runt fyren av Köpenhamns luftförsvar (Danmark är ju med i Nato). Nu är det mest lugnt och vackert.

Jag låter som vanligt bilderna tala:

Min fina flock i solskenet!
Fyren underifrån – och Millas arm 😚 ungefär 100 snurriga trappsteg är det upp till toppen

 

Vi gick en promenad i omgivningarna:

Humla och blomma
Utsikt söderut
I kalla krigets spår fanns bunkrar och värn
En i familjen är som synes mer på händerna än på fötterna!

 

Det var ett fint och lagom utflyktsmål för en spontan avstickare. Vi tittade nästan ingenting på resterna från Kalla kriget och vi var inte inne i fyr-museet (som jag tror fanns i en intilliggande byggnad). Däremot gick vi omkring lite i ett försök att komma ner till stranden men hittade ingen nedgång. Däremot hittade vi en lite utställning om varför området kring Stevns Klint numera finns på Uniscos världsarvslista: det är nämligen i exponerade jordlager här på klinten som forskare hittat rester av den nästan 66 miljoner år gamla katastrofen som orsakade dinosauriernas död. Oväntad kunskap, och spännande att läsa om!

16/6: Inköpsjobb i Köpenhamn
17/6: Utflykter Till Stevns Klint Del 2, Højerup gamle kirke

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *