17/6: Utflykter Till Stevns Klint Del 2, Højerup gamle kirke

17/6: Utflykter till Stevns Klint del 1, Stevns/Højerups gamla fyr.
19/6: Sommarens stora motionsprojekt! del 1

1928 rasade koret på Højerups gamla medeltidskyrka rakt ner för branten och ner i havet. Idag finns en balkong ut i ingenting med vidunderlig utsikt. Trots min numera agnostiska inställning till livet berörs jag platser som dessa. Lugnet. Skönheten i det råa, slitna och lite buckliga. Hur svalorna bygger bo i kyrkans gotiska tak och vilar på psalmtavlans ram. Naturen rakt inpå det av mänskan byggda. Det blir andligt på ett för mig profant vis.

Vi for från fyren strax före lunch och hungern började göra sig hörbar. Vid parkeringen finns en byggnad som ser ut som en blandning av gammal sportstuga och bygdegård. Det visade sig vara en restaurang: Traktørstedet Højeruplund. I en brutal mix av furu och rutiga dukar hade det dukats upp en frokostbuffé och Göta Petter vilken buffé! Vi åt och åt och när vi hunnit halvvägs insåg vi båda desperat att vi var proppmätta. Då hade jag knappt kommit till huvudrätterna och de stinkande ostarna lockade förföriskt. Nåväl. Det var bara att bita ihop! Inte tusan ville vi se oss överlistade av en dansk lunchbuffé!

 

Efter massor av mat rullade vi med runda magar ut mot kyrkan. Den är liten men väldigt fin, och rashistorien gör den såklart extra spännande:

 

Vi traskade nerför trapporna till klapperstensstranden:

Tyvärr förstör byggnadsställningarna lite känslan av stup, men det är såklart bra att dom renoverar 🙂
En kastar macka, en är bara sprallig!
Mattias fotograferade mig när jag vandrade bort under kyrkan i ett försök att nå stranden längst bort i bild.

 

Jag fortsatte bort längs stranden under klinten medan kidsen och pappan gick upp igen. Tyvärr fick jag inga vettiga bilder i strandnivå. Det var nämligen rätt förvuxet och jag ville inte utmana mig bland backiga nässelsnår och tistlar 🙂 väl uppe igen fick jag en bild bort längs viken.

Förstora texten för info om varför området här är upptaget på Unescos Världsarvslista
Stevns Klint, här hittades rester från dinosauriernas försvinnande för 66 miljoner år sen, se skylten ovan!
Karta över området vid Stevns Klint – med plakett om Världsarv

 

Stevns Klint med alla sina olika utflyktsmål rekommenderas verkligen! Det är vacker natur och här finns massor av olika besöksmål. Se kartan ovan för förslag. Traktørstedet Højeruplund rekommenderar vi gärna för den som vill ha buffélunch med MYCKET mat. Förvånansvärt gott var det också. Vi satt på gårdsserveringen under ett parasoll och det var trevligt! Dessutom ingick parkeringsbiljetten för frokostgäster 🙂 vips sparade vi en femtiolapp!

Jag avslutar inläggets bildbomb med ett foto inifrån kyrkan 💖

 

Liksom i rubrikbilden: Kanske den allra vackraste utsikten som går att få i en kyrka 💖
17/6: Utflykter till Stevns Klint del 1, Stevns/Højerups gamla fyr.
19/6: Sommarens stora motionsprojekt! del 1
2 comments Lägg till din
  1. Vilket trevligt utflyktsmål, ser mycket mysigt ut.
    Och instämmer – trots att jag inte är troende och tidigare varit väldigt skeptisk till att gå in i kyrkor (skolan tvingade in oss jämnt och ständigt), så är det verkligen rogviande miljöer! Och fantastiska konsertlokaler!

    1. Det är ett perfekt utflyktsmål tycker jag! Tillgänglig natur och mycket vackert att se på. Sen är det lite spännande det där med dinosaurierna 🙂

      Ja visst är det rogivande och vackert! Jag är fortfarande medlem i Svenska kyrkan i huvudsak därför att jag vill hjälpa till att bevara deras gamla församlingsgårdar och kyrkor. Märklig anledning kanske, men det ger mig legitim access till alla dessa gamla fina byggnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *