6/7: Varbergsloppet

5/7: Sommarkulturskola
Dagsens tips: Parkera gratis i Varberg!

För framtida referens noterar jag att årets upplaga av det i vanliga fall så välarrangerade Varbergsloppet drogs rakt genom stan, två timmar tidigare än vanligt och därför stängde av gator för medborgare, kunder och handlare i centrum. Inte helt genomtänkt tyckte vi på förhand, och detsamma tyckte dom stackare som idag stod och försökte hålla undan med band och koner bland bilar, folk och torghandlare.

Hela alltet kom till Varberg Handels kännedom genom ett brev när beslut redan vad taget. Mattias m fl försökte få kontakt med någon ansvarig hos arrangören men lyckades inte så bra.

Måste faktiskt visa en del av brevet som skickades ut. Det är ett rejält fel i texten som jag anar ligger till grund för hur arrangörerna har tänkt:

Det finns ingen ”cykelbana” varken längs Drottninggatan eller Torggatan… det är en bilväg för fordon med tillstånd och en gågata

”Lyckligtvis” var vädret blött och ganska kallt idag så loppet störde inte så illa som kunde varit fallet en solig lördag i början av juli. Ändå blev det lite debacle när torghandlarna som vanligt parkerade sina bilar längs Drottninggatan för att komma åt sina stånd. Kanske hade dom inte nåtts av informationen om Varbergsloppet alls? Och våra kunder fick snällt stå och vänta på att få passera medan löparna i rejält spridda flockar sprang förbi:

Här står en kund precis utanför vår entré och väntar på att flaggvakterna ska låta honom komma över Drottninggatan till torget.

I vanliga fall visar bilden nedan en av stans mest trafikerade gågator en lördag. Pga vädret, och kanske i viss mån avspärrningen (som inte syns på bild eftersom jag fotade innan dom börjat skärma av för fullt, men som längre upp på gatan redan var ganska rejäl), höll sig folk borta. Lite tur och lite otur, beroende på ur en ser det. Loppet vill ju ha åskådare såklart!

Blött och halt för löparna i 90°-kurvan mot Torggatan

Personerna som var utkommenderade som flaggvakter var faktiskt mer irriterade och upprörda än vi – som i ganska god tid haft koll och visste att vi lika gärna kunde stänga butiken kl 14 pga klart begränsad access till entrén.Nu får vi ta det här som en lärdom inför nästföljande år och se till att kommunikationen mellan kommun, arrangörer och t ex handlarna sker på ett stadium där diskussioner, erfarenheter och åsikter kan lyftas fram – innan det för för sent gärna!

5/7: Sommarkulturskola
Dagsens tips: Parkera gratis i Varberg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *