4/8: Stockholm med familj, vänner och jobb (del 2)

3/8: Stockholm med familj, vänner och jobb (del 1)
5/8: Stockholm med familj, vänner och jobb (del 3)

Dag 2 i huvudstan inleddes med frukost ihop med 40 miljoner andra hotellgäster (samt efterföljande knö av en halv kinesisk stad Oriflame-delegater). Det gäller att ha humör på topp och inte bli arg över att ha lyckas parera bort kaffe från halva sig. Trots inledande kaos vid frukosten dök vi på dagen med tillförsikt, en dag som kom att gå i kulturens tecken.

Fördomar

Låt mig först kort fastna kring det här med mina fördomar och oturen vi har i kontakt med denna världens största befolkning. Kineserna verkar inte göra sig själva mer rättvisa i världen än svenskar gjorde sig på Ibiza förritiden. Alltså räknar jag vänligt med att alla glada och trevliga kineser håller sig hemma – eller iallafall inte i min närhet. Jag menar, urvalet är ju enormt och det är kanske så att det är dom otrevliga som väljer att besöka andra länder jämt?

Godmorgon från rum 811 på Scandic Continental! Väldigt lyxigt med lite större rum och fullstora sängar för oss alla fyra och ändå massa golvyta att röra sig på. Dom två små sov väääldigt gosigt i sin bäddsoffa!

 

Nå. Efter frukosten, varunder vi gemensamt planerat dagen och beslutat oss för att inleda med Historiska Museet, tog vi spårvagnen några hållplatser och gjorde genast misstaget att utmärka oss som turister genom att vara trevliga och erbjuda plats till andra. Fler fördomar likt dom om kineser? Japp. Och som den blåögda idealist jag är känns det inte bra att inte bli överbevisad om stockholmarnas generella otrevlighet. Vädret var, för att nämna något mer neutralt, generöst och nederbördslöst samt utan vind.

 

Historiska Muséet

Besöket på Historiska var vad jag kan minnas det allra första för mig någonsin och vi hade turen att komma just när en vikingautställning med live-inslag tog upp hela innergården. Inte en enda hornbeklädd hjälm så långt ögat kunde nå; däremot kläder, matlagning, smycken, en båt och tävlingsgrenar á la vikingatid. Najs såklart! Och gott med frisk luft för oss vuxna. Vi tog vännernas barn under våra vingar medan dom besökte utställningar inomhus – själva hade vi hunnit med Guldrummet och EmmaLi hade briljerat med sin kunskap kring det stora runlejon som finns återbildat i foajén. Det där lejonet hade dom tydligen ganska precis pratat om i skolan, och vips blir samhällskunskapen inbegripen i verkligheten liksom!

 

Mer kulturell söndag

Sen promenerade vi en stund på Östermalm och passerade bl a Militärmuséet (utan att gå in) och Kungliga Hovstallet (som till Millas oförtjusning var stängt). ”Hästarna är la på sommarlovsbete?” gissade jag och vips sparade vi massa pengar i entré. Trots allt fick vi ju ta del av lugnet i trädgårdsoasen på innergården iallafall: ett vackert ridhus ska där ju finnas och en skrittautomat såg jag. Frågan är vart dom tar vägen om dom ska motioneras rejält utomhus alla storpälsarna? Blir det lemmeltåg till Djurgården då? Ridvägarna i centrala huvudstan kan väl inte vara överdoserade?

Utanför Hovstallet passades det på att göra en film för TikTok, fast vi glömde visst att publicera den sen :/

 

Vi gick förbi på Scenkonstmuséet som tyvärr kändes lite för dyrt för ett besök. Istället käkades lunch på restaurangen på gaveln till samma fastighet. Därifrån försökte vi boka bord för kvällsmat. Av förklarliga skäl var det inte helt lätt att hitta bord för sju personer, men inte trodde vi det skulle var såå svårt. Efter att ha mött ”fullt” och ”stängt” på de flesta av våra alternativ siktade vi till slut lite högre, och fick då napp. På Prinsen fanns bord och vi välkomnades glatt trots nästan jämt fördelat vuxna och barn i sällskapet. Sånt gillar vi som har ungar som ”kan uppföra sig” (missförstå mig rätt i det uttrycket, pliis) men som ändå ibland bemöts av rynkade näsor på ett vis högljudda sällskap t ex män sällan gör…

Nå. En lunch och kvällsmatsorganisation rikare promenerade vi den lilla biten förbi Kungliga Dramatiska Teatern…

Hela snygga gänget utanför Dramaten!

 

…och till Berzelii park och Hallwyllska Palatset. Jag var glad att få visa vägen till ett i mina ögon verkligt trevligt och verklighetsnära museum!

Utanför Hallwyllska Palatset vajar en fin flagga

 

Takterass

Efter ett tips från en känning från sociala medier hade vi tänkt klättra upp i Stadshustornet, för där har vi aldrig varit. Fast så kom vi på att det inte behövs eftersom vi har nästan exakt lika samma ljuvliga utsikt från takterassen på vårt hotell! Dom som bor i privatbostäderna längst upp i fastigheten har inte beklagansvärda vyer utanför fönstret direkt. Iaf inte de som bor åt detta hållet…

 

Kvällsmat, tunnelbana och takbar

Det blev en otroligt bra kväll på Prinsen! En välkomnande miljö, lyhörd servering och riktigt bra mat. Dessytin är det extra uppskattat att inte behöva känna sig besvärlig som barnfamilj. Kyparen frågade själv om barnens portioner skulle vara mindre och vi upplevde absolut att vi fick samma grad av service som gästerna runtomkring. Alltför ofta känner jag att barnfamiljer, liksom många andra grupper i samhället, bemöts annorlunda bahföratt. Ikväll var inte fallet så  och det tycker jag ska lyftas fram!

Tunnelbanan fick köra oss hem till hotellet. Inte för att vi inte orkade gå, utan för att vi ville utnyttja våra periodkort 😝

”Berta”, så kallades jag i många år på mitt gamla jobb!

 

Kvällen avslutades i takbaren. Continental är inget billigt hotell, men närheten och citykänslan av nytt och fräscht gör hotellet bovärt för den som har möjlighet att göra det. Vi har bott här några gånger nu och just närheten till Centralstationen är så jäklans bra för oss tågburna. Och en najsig takbar några steg från sitt hotellrum, det är inte så dumt det heller!

Det ser faktiskt ut så, men det är ingen pool

 

Väl tillbaka på rummet – kidsen gick i förväg – var det upptaget i våra sängar. Någon hade upptäckt att dom var ställbara och sen hade vi tivoliunderhållning ett bra tag på rummet 😁

Ställbara sängar är skoj! Och väldans behagligt upptäckte jag!

 

Gonatt från andra sidan Sverige!

3/8: Stockholm med familj, vänner och jobb (del 1)
5/8: Stockholm med familj, vänner och jobb (del 3)
2 comments Lägg till din
  1. Instämmer i erfarenheterna av Continental. Första gången jag bodde där lyckades jag få ett galet lågt pris med studentrabatt (förvisso utan fönster) när det var nyöppnat. Blev inbokad där tidigare i år när det var stora tågförseningar och konstaterade att standarden fortfarande är riktigt bra. Och läget är ju odiskutabelt. 🙂
    Kul med historiska museet!

    1. Va kul att du gillar också! Vi har bott i ett rum ”inåt” en gång, då hade vi lika gärna kunnat vara fönsterlösa faktiskt. Vi hade ju bara utsikt till grannen i rummet rakt över 🙂

      Superkul med museum. Jag gillar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *