6/8: Stockholm med familj, vänner och jobb (del 4)

5/8: Stockholm med familj, vänner och jobb (del 3)
8/8: Ny header och lite väder

Visserligen har vännerna lämnat oss nu, och allt jobb är överstökat idag denna sista dag, men familjen är kvar så rubriken får bli densamma som tidigkommande inlägg 🙂 Det är la ändå inte så jäkla noga liksom. Idag åker vi hem till västkusten men tåget går först ikväll så vi ska spendera hela dagen med att ”göra Stockholm” lite mer. 

Frukost, packning och utcheckning

Det där att packa ihop och lämna hotellrum är nästan lika ångestbesvärligt för mig som det är att packa inför resan hemma. Jag fattar inte vad det är jag har problem med egentligen? Det är ju bara att packa? Kanske är det själva urvalet och processen att få med ”rätt” grejer som jag har besvär med? Men det känns liksom så överväldigande… Rätt krämer ska i necessären och klädkombinationer som funkar för olik väderlek och situation ska rekas fram… Enklast är såklart att bara packa tröja och jeans jämt, men jag har ju så mycket fina kläder som jag vill få möjlighet att använda…

Nå. Nu skulle vi ju hem och då ska rummet tömmas. Oron att glömma nåt finns ju alltid men vi är nu fyra personer som kan hålla koll och det är faktiskt sällan vi klantar oss på glömskfronten! Efter frukost – där vi stötte på en såndär typiskt märklig människa som får en att grubbla över ett å annat – plockade vi ihop oss, checkade ut i receptionen och ställde de väskor vi inte behövde under dagen i hotellets bagagerum. Sen tog vi bussen till Gärdet. Lite kulturtisdag låg framför oss denna lediga dag!

 

Etnografiska muséet

Ett av Stockholms absolut viktigaste museum är Etnografiska muséet. Tycker jag. Hårddraget finns här mycket av det vi sjuttiotalister inte fick lära oss i på historielektionerna skolan. Faktiskt tycker jag det här museet är så viktigt att jag tänker skriva ett helt inlägg om det. Nångång. Etnografiska är del av Världskulturmuseerna och vi har besökt det förut, men nu var jag nyfiken på den fett intressanta fotoutställningen A Way Away som jag med facit i hand gärna besöker igen. Gärna med guidning då.

exteriör av etnografiska museet på gärdet i Stockholm
Entrén till Etnografiska

Är du i Stockholm, missa inte denna pärla och källa till kunskap och vidgade vyer. Museet ligger i det jag tror heter Museiparken, rakt över Tekniska och Polismuseet, på krypavstånd från busshållplatsen. Deras restaurang är dessutom riktigt bra så stället passar utmärkt för ett över-lunchbesök!

 

Medelhavsmuseet

Vi hade berättat om Medelhavsmuseet och familjens båda yngsta blev helt sålda på stället! Dom dök in i den egyptiska utställningarna helt på den hand medan Mattias och jag passade på att ta en kaffe i cafét. Egentid i stodstadsvimlet. Inte så dumt det.

Jag har förstått att det här museet har en likhet med vår butik. Hint: föregående verksamhet i lokalen! Museets lokal är dock en liten smula pampigare än vad Nordeas lämnade efter sig till oss i femtiotalskåken vid torget i Varberg 🤣

Tjejerna var alltså djupt fascinerade av mumier och annat skoj i gamla kassavalvet. Kanske var det lite spännande för dom att upptäcka helt på egen hand också? Jag är så himla glad att dom får en positiv bild av museer och vad för massa underbara skatter till upplevelser och kunskaper som gömmer sig i här.

 

I god tid

Nu var det dags att åka hem. Eller egentligen var det när bilderna nedan togs inte dags än på ungefär en timme, men så är det för oss. I vår familj spenderar vi nämligen motsvarande oceaner av tid i våra liv på perronger, i avgångshallar och runt busskurer. Förklaring: min man är diplomatiskt beskrivet mindre tidsoptimist än jag. Som följd av detta missar vi å ena sidan sällan en avgång, å andra sidan argumenterar vi endlessly kring avresetider 😜 Någon som känner igen sig?

Tågresan hem gick smidigt och lugnt. Jag hade bokat redan i våras och fick därför grymt bra pris på biljetterna, ett pris så bra att vi kunde åka första klass utan att det sved. Visserligen hade vi åkt ääännuuu billigare i andra klass såklart, men ibland är det där lilla extra värt en femhundring eller två.

 

Fördel tåg

När jag ändå skriver om biljettpriser: vi reste från västkusten till Stockholm (och tillbaka) för under 3000:-. Då lyxade vi ändå med förstaklass på vägen hem (395:-/person istället för 700:- för oss alla fyra, barnen åker ungefär gratis i 2:a kl men måste betala fullpris i 1:a kl).Räknar jag i ren bränslekostnad och parkering går kostnaden på ett ut. Men räknar jag med faktiskt milkostnad väger tåget så lätt i vågskålen att den nästan lossnar! Så. För både miljön och plånboken är tåget ett grymt bra alternativ. Ville bara slå ett slag för det – igen!

en kvällsbild över en tågperrong i Herrljunga
Tåget passerar Herrljunga i kvällsljus (kl 21:24)

Väl hemma var det mörkt och lite kallt och natt och det var grymt gosigt att komma hem till eget hus. T o m lilla katten Skeptisk var glad att vi var hemma! DET är ett välkomnande som heter duga!

 

5/8: Stockholm med familj, vänner och jobb (del 3)
8/8: Ny header och lite väder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *