19/10: Bröstcancermånaden oktober

13/10: Söndagspromenad i skogen med litet sällskap
27/10: Höstlovssol garanterad!

Oktober är den rosa månaden. Det är då vi skänker en extra tanke till de kvinnor och familjer som drabbas av denna överjävliga sjukdom. Den som har möjlighet skänker också en slant till forskning kring bröstcancer. Att det här är en cancer som framför allt drabbar unga och medelålders kvinnor är verkligt orättvist och otäckt tycker jag.

Mammografi, en nödvändig förmån

Jag är lyckligt förskonad från anlag i mitt arv. Det betyder inte att jag är safe, bara att jag har något lägre sannolikhet att drabbas. Mammografin är viktig för att kontrollera läget.

I mitt län är mammografi hälsoundersökning alldeles gratis. Det är helt fantastiskt tycker jag! Även gynekologisk cellprovstagning är kostnadsfri i Halland och jag är glad att ALLA, oavsett förutsättningar, därigenom får möjlighet att undersöka sig. Det är viktigt att i tid hitta förändringar, cystor och tumörer för att sätta in behandling.

Forskning om bröstcancer

Det går att bidra till forskningen på olika sätt. Ett av dom är Rosa Bandet som via Cancerfonden specifikt stödjer forskning kring bröstcancer. Ett annat är det vi testade idag:

Milla demonstrerar en godsak för en god sak
Undersök dina bröst

Absolut bäst prognos vid bröstcancer är att sätta in behandling i tid. Att själv regelbundet undersöka sina bröst är en bra start. Via länkarna ovan finns tips och råd om hur du kan göra, en direktlänk till Rosa Bandets infosida finns här!

13/10: Söndagspromenad i skogen med litet sällskap
27/10: Höstlovssol garanterad!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *