B e ( d ) r ö v a d / F ö r v ä g r a d & F ö r t v i v l a d

V a l s p u r t s g r u b b e l
A r b e t s r o

När jag tog bilderna på röstkortet visste jag inte vilken fullständigt meningslös pappersbit jag hade i handen 🙁

 

Något jag inte trodde kunde hända… det hände idag. Jag är så ledsen. Och arg. Förtvivlad faktiskt.

Med tanke på hur själva proceduren går till och hur icke-datoriserad den är så är det kanske ändå inte så underligt att det skedde. Det kanske till o med sker oftare än vi tror? Men ändå. Vilken mardröm det blev. Mänskliga faktorn och slarv och bedrövligt och tårar och… det som hände var att jag förvägrades rösta. Jag. Fick. Inte. Rösta. Jag var, uppenbart felaktigt, redan avprickad i vallängden och fick därför inte lämna över mina kuvert.

Förutom det vidriga i att inte få använda min demokratiska rättig- och skyldighet så är det bemötandet i vallokalen jag är mest upprörd över. Alla uppfattades som ganska obrydda. Personen som uppmärksammade att mitt nummer redan var struket blängde initialt på mig och jag fick uppfattningen att hen tyckte/trodde att det var JAG som var boven i dramat. Jag såg till att jag fick prata med en ansvarig (på telefon) men vad hjälpte det. En slarvig valmedarbetare (eller två) har för fyra år framåt vägrat mig rätten att få vara med och bestämma över hur mitt land, min kommun och mitt landsting ska styras politiskt. Det känns obeskrivbart illa.

Jag FÖRSTÅR att folk kan göra fel. Jag har överseende med mänskliga faktorn i de allra flesta fall, men när jag stod där och grät med en klump i magen över hur maktlös jag var… då kändes det för jävligt. Det känns fortfarande för jävligt. Klumpen i magen är större nu än i förmiddags och jag känner mig berövad på något verkligt essentiellt. Att jag inte fick en ursäkt från de inblandade förrän jag uttryckligen bad om det förvärrade givetvis situationen, men det beteendet sätter jag nu i efterhand på förnekelse-kontot. De var väl lika chockade och förtvivlade som jag och kunde helt enkelt inte agera rationellt?

 

meningslöst röstkort 🙁

 

Vet inte hur jag ska gå vidare i det här. Jag förstår att jag har ungefär noll chans att få mina röster i de tre olika valen räknade, och jag kan aldrig tänka mig att jag har en möjlighet att påverka hur röstningen kommer gå till i framtiden. MEN! Jag vet att jag tycker det är BEDRÖVLIGT att vi inte idag, 2018, har ett bättre och säkrare sätt att hantera och registrera ett av samhällets allra VIKTIGASTE och DEMOKRATISKA processer. Jag som medborgare borde få vara med och kontrollera att mitt namn stryks ordentligt och systemet borde uppdateras och datoriseras. Det måste gå att se VEM som prickat, VEM som tagit emot min legitimation/röstkort och det borde stå ett klockslag. Som det är nu är det stört omöjligt att se vem som hållit i pennan och när.

Som du förstår är jag otroligt ledsen och arg. Och maktlös. Just känslan av maktlöshet och utanförskap är nästan den värsta just nu. Jag lämnade vallokalen gråtande men önskade alla de tre medarbetare som varit inblandade i fadäsen kring mitt röstande en fin dag. Jag håller dem inte personligen ansvariga och jag hoppas de å ena sidan inte känner sig nedslagna, men å andra sidan självfallet förstår allvaret i sin arbetsroll. Ilskan och sorgen är parallell och känslan av total hjälplöshet står mig ända upp över huvudet.

Jag har förlorat min naiva inställning till trovärdigheten i våra demokratiska val. Jag har fått en HELT ny förståelse för demokratisk vanmakt.

V a l s p u r t s g r u b b e l
A r b e t s r o
18 comments Lägg till din
  1. Tack fina fina du! Som nästan obotligt kontrollfreak har jag självfallet reflekterat över hur sårbart systemet är, men jag har alltid utgått från att vallokalspersonalen verkligen trippelkontrollerar för att undvika misstag. Nu känns det som att jag är utsatt för ett övergrepp på min integritet 🙁 jag är bedrövad och ledsen, men jag anar att det kommer övergå i ilska.

 1. Men fy!
  Det är ju faktiskt för jävligt, på ren svenska. På oren svenska också, för den delen!
  Det är ju hemskt att det kan gå till så här i dagens elektroniska och så himla ”utvecklade” samhälle.
  Stor kram till dig.
  <3

  1. Men eller hur! Jag känner mig lurad och oerhört ledsen och arg just nu. Det är ett av de absolut viktigaste riksdagsvalen i mitt liv hittills, och så får jag inte vara med och bestämma för de närmsta fyra åren 🙁 TACK för omtankar och kramar! Och GRATTIS till ditt första stora val här i Sverige! Hurra och jubelrop!

 2. Att det får/kan gå till så… Jag är mållös… Förstår att du är upprörd/ledsen/besviken/arg och känner dig bedragen. Det borde bara inte kunna hända.

  1. Tack snälla för din omtanke!

   Alltså. Hade jag direkt bemötts med respekt och ursäkter hade jag initialt inte behövt lägga massa energi på att vara defensivt arg. Mänskliga faktorn är alltid naturligt källa till misstag, men då måste mänskan bakom den faktorn också vara ödmjuk inför det faktum att den är ansvarig till misstaget tänker jag.

   ps. så roligt att se dig här förresten!

 3. Hur är det möjligt? Här kontrollerades både identitet och namn…av två personer i vallokalen när valsedlarna skulle lämnas in..
  Förstår din chockerande känsla..helt galet 🙃🙃🙃

  1. Nä hur kan det hända?! Det kan en verkligen fråga sig men utan att få svar. Jag gissar det helt enkelt är rent slarv som är orsaken. Med tanke på reaktionen jag fick när hen upptäckte att mitt namn redan var struket så… ja… 🙁

  1. Tack för din omtanke! Ja… otäckt kändes det. Jag fick en smak av hur miljoner (kanske miljarder, beroende på hur en räknar) mänskor i världen har det. Nu är jag helt maktlös för de närmsta fyra åren. Att folk medvetet låter bli att rösta i en demokrati är helt obegripligt tycker jag!?

 4. Bra att du berättar!
  Vet du, jag tänkte i morse (just då blev det logikstopp och bara arjet kom ut) att om de tagit emot och sparat ditt röstkort tills de var klara, hade de kunnat gå igenom listorna och sett om någon annan Ullrika (fast med ett L) varit ostruken. Det hade säkert varit ett stort jobb för dem, men det var ju å andra sidan DE som gjort fel och de borde därför varit angelägna om att till varje pris ta reda på hur det gått till!!!

  Däremot hade de inte kunnat lägga till dina röster, för de kunde ju inte ta bort rätt ”fel” kuvert… såvida de inte tyckte det var ett mindre fel att en extra röst kom med i stället för att en oersin inte FICK rösta!😠
  ❤️

  1. Namnen står i personnummerordning har jag fått förklarat för mig, så det är nån i närheten av lika gammal som jag som fått min röst. Jag håller med om att de kunnat försöka reda ut vems namn de borde strukit istället för mitt, men… ett fel rättfärdigar ju inte två fel så jag förstår att dom inte kunde göra nåt annat än att skicka iväg mig 🙁 men ont gör det ju. <3

 5. Neeej! Sådant får ju bara inte hända! Har jobbat i vallokal i flera år och då satt den som var ansvarig för röstlängden med linjal och dubbelkollade. Eftersom röstlängden är ordnad efter födelsedatum så tror jag inte att det handlar om ”fel” Ullrika bockats av (som MR föreslog) utan snarare att det är personen före eller efter i röstlängden som fått sin bock på fel rad. Tror inte att det går att förhindra att detta sker med nuvarande papperssystem.

  1. Ah det var HÄR jag läste att alla står i personnummerordning! TACK för förtydligande och hjälp att förstå såna här grejer som ju liksom bara ”ska funka” och som blir både ogripbara och skrämmande när de INTE gör det.

   Förr om åren har det alltid varit superkoll med linjaler eller pappersark för att följa rätt rad men den här gången kändes det lite mer rörigt. Väldigt typiskt att det då blir fel då mä 🙁 Jag tror inte heller att systemet kan förhindra dylika fel. Så länge den svagaste länken är den mänskliga faktorn så spelar det ingen roll hur genomtänkta systemen faktiskt är.

   Tack gulliga du för omtanken och återigen, för dina förklaringar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *